Sănătate

BRAȘOV. Stârpiți ambrozia – iarba pârloagelor, pentru că îmbolnăvește populația!

 

Ambrozia – otrava zeilor cum mai este numită, din cauza puternicelor efecte alergenice – a năpădit zone întregi ale orașului, precum Bartolomeu, Tractorul și Stupini. Este o plantă dăunătoare, după cum spun specialiștii, persoanele cu imunitate scăzută contruntându-se cu probleme de sănătate generate de inhalarea aeruui poluat de polen.  

Ca urmare, s-au înregistrat numeroase sesizări ale cetăţenilor către autoritățile locale cu privire la înmulțirea acestor plante perene. Partea proastă este că, deși există lege, din primăvara acestui an, pentru sancționarea celor care abandonează deșeurile și nu-și îngrijesc terenurile pe care le au în proprietate, nu sunt publicate și normele de aplicare. 

Prin actul normativ indicat, proprietarii au obligaţia de a întreţine terenurile, acest aspect implicând și stârpirea ambroziei – iarba pârloagelor. Dacă aceștia nu se conformează sunt pasibili de amendă ce poate ajunge la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi până la 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice. 

Constatarea existenţei ambroziei ar intra în sarcina unei comisii mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, ai Gărzii de Mediu şi ai altor instituții din zona protecției mediului. Dar, nefiind editate încă normele metodologice de aplicare a legii, autoritățile nu pot trimite nici măcar notificări către proprietarii care nu-și îngrijesc terenurile, nu mai vorbim de aplicarea de sancțiuni.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei Brașov, a precizat: „Anul acesta a apărut legea privind combaterea buruienii ambrozia, dar, deocamdată, nu are norme de aplicare. Brașovenii au început să sesizeze apariția acestei buruieni, Primăria a făcut o adresă și la Prefectură, pentru că trebuie un ordin al prefectului prin care să se întrunească o comisie mixtă, care să se ocupe de identificarea terenurilor unde a apărut această plantă. Normele metodologice sunt publicate doar sub formă de proiect pe site-ul Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediului și fără acestea practic nu se poate constitui nici comisia, nici interveni. Conform legii, cetățenii sunt obligați să își stârpească de pe terenurile lor această buruiană. În cazul celor în vârstă, care nu pot face asta, ar trebui să intervină autoritățile, dar nu se spune modalitatea de a putea intra pe un teren proprietate privată, lucru care trebuie reglementat de normele metodologice. Putem interveni doar pe domeniul public, ceea ce s-a întâmplat deja”.

Ce spune legea? 

Protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, în care scop depozitează deşeurile de orice fel numai pe amplasamente autorizate.

Deţinătorii de terenuri, cu orice titlu au obligaţia să asigure luarea măsurilor de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, în special a celor situate de-a lungul căilor de comunicaţie.

Conform prevederilor Legii nr.69/2018 privind combaterea buruienii ambrozia (în vigoare din 17 martie 2018), art.1:

(1) Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.

(3) Beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia. 

Nerespectarea prevederilor legale prezentate mai sus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de către personalul împuternicit al autorităţilor competente.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button