Sănătate

BRAȘOV. Soluții pentru ca medicii tineri să se angajeze la Spitalul Județean

 

Așa cum am prezentat zilele trecute pe portalul Mytex.ro, medicul cardiolog Florin Orţan (foto), de la Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov, ne-a adus la cunoştinţă demersul celor de la secţia Unitatea de Primiri Urgenţe pe lângă Consiliul Județean Brașov, pentru a se completa numărul de personal minim necesar în unitatea spitalicească. 

vedeți aici detalii:

BRAŞOV. Strigătul de ajutor al medicilor de la URGENŢE, secţie sufocată de numărul mare de pacienţi

În acest context, pentru a mai tempera această stare alarmantă care se regăsește în mai multe secții ale unității spitalicești, nu doar la Urgențe, au existat diverse propuneri la nivel județean. Dr. Florin Orțan a menționat că la ultima şedinţa de plen a CJ Brașov a fost, totuși, blocată o iniţiativă de a renunţa la dreptul de preemţiune al CJ asupra a două apartamente, în ideea de a le atribui ca locuinţe de serviciu pentru medici din specialități deficitare.

Am avut discuţii cu salariați din aparatul tehnic al CJ, care s-au plâns că nu există cadrul legislative, deși în alte județe s-a putut. Între timp, lucrurile s-au schimbat, pentru că a apărut legea 198/2016, prin care autoritățile administraţiei publice locale pot acorda personalului medical şi de specialitate din spitalele publice din reţeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe tară, în baza hotărârii autorităților deliberative ale autoritătilor administraţiei publice locale, în limita bugetului aprobat. Așadar, în urma apariţiei acestei legi, consilierii judeţeni PSD şi Comisia de Sănătate au renunţat la iniţiativa cu apartamentele şi a depus la CJ o cerere de inițiere de proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unor burse pentru tinerii medici. Banii ar urma să ajungă la medicii din specialitătile deficitare, în limita a 300 de euro pe lună. Suma înseamnă o chirie medie în oraşul nostru, care nu este unul ieftin”, a declarat dr. Orțan.

Sursa citată a precizat că, totuși, nu este vorba de o altă modalitate de retenţie a personalului medical, mai ales cel cu pregătire superioară, care are o „excepţională mobilitate”.

De asemenea, medicul a specificat că nu este o propunere populistă, de campanie: „Dreptul de practică este primit după ce medicul absolvă rezidenţiatul şi îşi dă examenul de medic specialist. El rămâne în acel moment şi fără salariul de medic rezident, care ştim, este foarte mic şi devine liber de contract, neangajat, în căutarea unul loc de muncă. Totul se întâmplă în luna octombrie. Îmi pare rău că examenul de specialist pică în campania electorală. Medicii aceştia nu vor mai aştepta cinci luni pentru ca un guvern să se instaleze, ca să nu mai fie populism, ei vor căuta de lucru. La această iniţiativă am depus ca fundamentare scrisoarea deschisă a doctoriţei Cristina Vecerdi. Am propus ca primele burse să fie pentru medicii de medicină de urgenţă, mai ales pentru că ei nu îşi pot rotunji salariile prin activitate în ambulator, ei nu pot consulta în privat, acolo nu vin politraumatizați. Apoi ar fi specialitățile deficitare, precum ATI și Neonatologia”.

Propunerea ar fi ca aceste burse să fie acordate timp de 24 de luni, pentru că nu se dorește „transformarea acestui lucru în asistență socială”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button