Sănătate

BRAŞOV. Situaţie dezastruoasă: Numai 17% dintre copii au fost vaccinaţi contra rujeolei, boală care a luat deja 16 vieţi!

 

Deşi rujeola a ucis în ultimul an 16 copii în ţara noastră, numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească, pentru că multe familii refuză în continuare să-şi imunizeze micuţii.

Epidemia a izbucnit în Români anul trecut, când s-a înregistrat un număr de îmbolnăviri mai mare de peste 100 de ori faţă de 2015. Concret, în 2016 au fost peste 1.000 de cazuri de rujeolă, faţă de doar 7 îmbolnăviri în anul precedent. Specialiştii au pus creşterea incidenţei bolii contagioase pe seama scăderii dramatice a vaccinărilor.
În faţa avalanşei de cazuri, în septembrie 2016, Institutul Naţional de Sănătate Publică a propus chiar vaccinarea copiilor la şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an. S-a modificat însă schema, iar din ultimul trimestru al anului trecut primul vaccin RRO (împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului) se face la nouă luni, iar al doilea nu se mai face în clasa I (la vârsta de circa 7 ani), ci la cinci ani.

Nici la Braşov lucrurile nu stau mai bine. Prefectura a făcut public astăzi un raport elaborat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov, după ce în perioada 3-18 ianuarie 2017 s-a desfăşurat activitatea de vaccinare privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă din România. Datele DSP Braşov arată că situaţia finală în urma catagrafierii copiilor pe grupe de vârste de către medicii de familie şi realizările la sfârşitul campaniei de vaccinare se prezinta astfel:

 

Nr.copii 9 – 11 luniNr.copii 1- 4 ani                          Nr.copii 5 – 9 ani
Cu 0 doze RROCu 0 doze RROCu 0 doze RROCu 1 doza  RRO
catagrafiativaccinaticatagrafiativaccinaticatagrafiativaccinaticatagrafiativaccinati
108511324036237593376321750

 

Total copii catagrafiaţi: 10.568

Total vaccinaţi: 1.823 – 17,25 %.

Realizările la (ne) vaccinare până în această dată se prezintă astfel:

–       9 – 11 luni vaccinaţi cu 0 doze RRO – 10,4%

–       1 – 4 ani cu 0 doze RRO – 25,92%

–       5 – 9 ani cu 0 doze RRO – 44,40%

–       5 – 9 ani cu 1 doză RRO (ar fi trebuit să aibă două) – 11,86%

Grupele de vârste cuprinse în programul naţional de imunizare cu RRO (rujeolă, rubeolă, oreion) sunt: copii 9 – 11 luni; copii 1- 4 ani, copii 5 – 9 ani.

„Conform datelor statistice prezentate de CNSCBT (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile) numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă de la 1 ianuarie 2016 până la data de 17 februarie 2017 este de 43 de cazuri la Braşov”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Claudia Bularca.

„Din păcate, a crescut foarte mult numărul de îmbolnăviri şi, din păcate, au fost în ţară şi decese în rândul copiilor pentru că s-a dus o campanie împotriva vaccinării, în general. Noi, medicii, suntem clar pro vaccinare. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli şi poate determina manifestări clinice şi forme grave. Pacienţii ar trebui să aibă în vedere riscul apariţiei complicaţiilor determinate de rujeolă. Diareea este considerată cea mai frecventă, dar se pate ajunge la encefalită acută care determină febră, iritaţie meningeală, convulsii, comă, sechele neurologice şi chiar deces. În plus, rujeola în timpul sarcinii poate determina travaliu prematur sau avort spontan”, a subliniat doctoriţa.

La finele lunii ianuarie, DSP Braşov mai avea în stoc 21 de doze de vaccin RRO, dar în teritoriu (la medicii de familie din judeţ) erau 3.641 de doze. „Am şi comandat alte doze, nu se pune problema să nu avem, doar să vrea părinţii să-şi vaccineze copiii”, a precizat reprezentanta DSP Braşov.

Prefectul Braşovului face apel la părinţi

În acest context, prefectul judeţului Braşov, Ciprian Băncilă, a făcut un apel către părinţii copiilor braşoveni: „După cum bine ştim imunizarea este o modalitate de protecţie a organismului împotriva unor boli şi de-a lungul timpului vaccinarea a condus la salvarea de vieţi omeneşti. Alături de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică din Braşov,  fac un apel la părinţii care nu şi-au vaccinat copiii să participe la programul naţional de imunizare şi să coopereze cu medicii de familie, pentru a avea copii sănătoşi. Bolile pentru care sunt vaccinaţi copiii sunt maladii grave, împotriva cărora sistemul lor imun este mai puţin eficient. Vreau să le reamintesc, de asemenea, părinţilor că imunizarea este gratuită şi se face prin Programul Naţional de Vaccinare. Acesta prevede începerea vaccinărilor încă din maternitate şi realizarea în perioada următoare a tuturor vaccinurilor disponibile, care protejează împotriva unor boli grave”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button