BRAŞOV. Sentinţă de evacuare pentru jumătate din Spitalul TBC
Situaţia dificilă de la Spitalul de Pneumoftiziologie (Spitalul TBC de la Stejeriş, cum e cunoscut) din Braşov durează de mai bine de opt ani, după ce terenul pe care se află trei din cele șase pavilioane în care funcţionează instituţia a fost retrocedat. De atunci, a fost vândut mai multor persoane, care au cerut spitalului chirii exorbitante, iar acum proprietarii s-ar pregăti să ceară executarea silită.
Problemele au apărut în 2007 când trei dintre cele şase pavilioane ale Spitalului de Pneumoftiziologie au fost retrocedate, odată cu terenul de sub ele. Noul proprietar a cerut aproape 10.000 de euro chirie pe lună statului. Spitalul a continuat să funcţioneze în corpurile deţinute de altcineva, dar nu a plătit un leu, iar restanţele au tot crescut. Conducerea spitalului a cerut bani de la Consiliul Judeţean Braşov, care trebuie să îi asigure funcţionarea. Pentru că suma era prea mare, iar fondurile, insuficiente, CJ s-a adresat instanţei, prevalându-se de prevederea legală care fixează un plafon maxim în asemenea situaţii, iar judecătorii au stabilit un cuantum de peste 9.000 de lei pe lună. Potrivit directorului economic al Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov, Claudiu Grusea, anul trecut, CJ a alocat 380.775 de lei, reprezentând chirie, cheltuieli de judecată, dobânda legală și cheltuieli de executare. Chiria se referă la perioada 1 septembrie 2007 – 15 ianuarie 2010, pentru pavilioanele 4, 5 şi 6 unde funcționează Secția a II-a (50 paturi), Secția de copii (25 paturi).
Ulterior, terenul şi-a schimbat stăpânul, care a cerut tot în instanţă punerea în posesie. Spitalul a epuizat ultima cale de atac anul trecut, în 30 octombrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dând sentinţa definitivă de evacuare a unităţii sanitare, însă nu a fost publicată încă hotărârea. „Pentru perioada de după 15 ianuarie 2010, de când nu am mai plătit nimic, actualul proprietar solicită plata chiriei şi evacuarea. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și recursul nostru a fost respins. Deocamdată nu a fost transmisă în scris motivarea sentinţei, dar aceasta poate veni în orice clipă, iar proprietarii pot cere evacuarea”, a explicat Claudiu Grusea. Pentru anii 2010-2015, administraţia judeţeană ar mai trebui să achite suma totală de 648.000 de lei.
Soluţia Mârzescu e greu aplicabilă
Spitalul de Pneumoftiziologie funcționează în zona „Stejăriș”, la această unitate sanitară fiind internați pacienți cu afecțiuni pulmonare, în unele cazuri fiind vorba de boli contagioase, mai ales tuberculoză chimiorezistentă. Potrivit managerului, dr. Dan Moraru, spitalul are o capacitate de 150 de locuri de spitalizare continuă şi 10 de spitalizare în regim de zi, iar retrocedarea în natură afectează jumătate din aceste locuri. „Analizăm două variante. Prima ar fi Timișul de Sus, unde CJ deţine spaţii, iar cea de-a doua ar fi ca acest spital să fie mutat la Mârzescu. Problema este nu doar că încă nu am găsit soluţii definitive ca să ne mutăm, dar şi că nu vrem să ne rupem, să avem jumătate de spital acolo şi altă jumătate mutată cine ştie unde. Şi aşa avem dispensarul pe Sitei, departe de spital, nu ne putem împărţi în trei”, spune dr. Moraru.
Mârzescu este, însă, secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi prezintă probleme patrimoniale, fiind a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (strămoaşa instituţiei de astăzi), motiv pentru care este într-o stare avansată de degradare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.