Sănătate

Braşov. Scandalul dezinfectanţilor diluaţi! Dezinfectanţi Hexi Pharma şi pentru pacienţii braşoveni!

  • contracte_spitale1_211032.jpg
 

Noi date despre scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Mişcarea Civică Iniţiativa România a publicat o analiză proprie privind situaţia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma. S-a publicat şi o lista completă a contractelor dintre spitalele din România și compania Hexi Pharma, fiind incluse şi spitale din Braşov şi Făgăraş. Apar pe listă: Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov, Spitalul Clinic de Copii Braşov, Spitalul Militar de Urgenţă Regina Maria din Braşov, precum şi Spitalul Municipal Făgăraş. E vorba de achiziţii de dezinfectanţi, inclusiv de Suprasept. Amintim că anchetele publicate în ultima vreme arată că dezinfectanţii de la Hexi Pharma sunt diluaţi de mai multe ori.

„Mii de achiziții directe prin care se fentează competiția“

Analiza Initiaţiva România arată că această firmă pomenită foarte des în ultima vreme a avut, în anul 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arşi (Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucuresti), cu o valoare totală de 26.150,7 euro. Informaţia vine după ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan şi după ce reprezentanţii firmei Hexi Pharma au spus că nu au avut contracte cu Spitalul de Arşi, anul trecut, când au fost internate şi victimele de la Colectiv.

Contractele au fost obţinute prin încredinţare directă, nu prin licitaţie, se arată în anchetă. Reprezentanţii Initiaţiva România spun că au demarat analiza după ce compania Hexi Pharma l-a acuzat pe jurnalistul Catalin Tolontan de defăimare.

„Am ajuns, pas cu pas, să descoperim sume fabuloase pe care această firmă le încasează de la stat, nu doar prin licitații, ci și prin achiziții directe de ordinul a milioane de euro. E vorba de mii de achiziții directe prin care se fentează competiția (licitațiile) și pentru care statul român și administratorii spitalelor sunt direct responsabili. Nu este doar o problemă de sănătate sau chimie – la care nu ne pricepem. Este o problemă și de guvernare deschisă și transparență, iar acestea sunt două din obiectivele importante ale mişcării civice Inițiativa România. Este uimitor câte poți afla nemediat, din informațiile publice la îndemână (data.gov.ro), dacă ai instrumentele IT care le pot ordona și clarifica. Cât este incompetență și cât este corupție este sarcina instituțiilor statului să afle“, informează Iniţiativa România.

Contracte de milioane de euro. Lista cu spitalele!

„În perioada 2012-2015, compania Hexi Pharma a avut cu spitalele din București un număr total de 2.482 de contracte cu o valoare totală de 5.998.211,8 de euro, dintre care 2.381 de contracte prin încredințare directă – cu o valoare de 2.016.453,62 de euro și 101 de contracte obținute prin licitație – cu o valoare de 3.981.758,18 de euro“, se mai arată în analiză.

Inițiativa România publică şi o lista completă a contractelor dintre spitalele din România și compania Hexi Pharma, așa cum apar ele pe surse guvernamentale deschise: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MZ9dJ0owOragkqrQrtm3vAZwOlyUl-9p6ADR4RL2Gnw/edit?usp=sharing.

Pe listă apar şi spitalele din Braşov care au avut contracte cu Hexi Pharma, sumele cheltuite şi dezinfectanţii anchiziţionaţi.

Scandal la Institutul Oncologic!

Jurnalistul Ovidiu Vanghele publică azi pe EurActiv.ro un alt studiu de caz de la Institutul Oncologic din București, legat tot de firma Hexi Pharma.

„Pe lângă Hexi Pharma – fabricantul de dezinfectanți despre care echipa de investigații de la Gazeta Sporturilor a descoperit că dilua chiar și de zece ori substanțele cu care se curăță spitalele românești – o altă firmă cu care omul de afaceri Dan Alexandru Condrea ia foarte mulți bani din sistemul sanitar este Medical Cleaning SRL.

Firma face curățenie în câteva spitale importante din București și din țară, în schimbul unor sume importante. Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunț public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Cu toate că nu respectă cerințele din caietul de sarcini, firma se pregătește să câștige un contract de curățenie pe trei ani, în valoare de șapte milioane de lei. Cel mai probabil, contractul va ajunge tot la Medical Cleaning, căci, ca și în cazul negocierii care a adus firma în IOB, spitalul cere, prin caietul de sarcini, documente pe care alte firme din domeniu nu le pot obține, în lipsa unei relații speciale cu producătorul dezinfectanților pe care urmează să-i folosească“, se arată în anchetă!

sursa foto: Iniţiativa România

Revenim cu amănunte

 Citiţi şi:

Noi dezvăluiri şocante legate de scandalul dezinfectanţilor din spitale! Patronul companiei producătoare controlează şi laboratorul unde se fac verificările!

SCANDALOS. Dezinfectantul folosit în 2.000 de săli de operație „are o substanță activă diluată de 10 ori“

 SCANDALOS. Statul NU verifică în laborator dezinfectanții din spitale!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare