BRAŞOV. Protestul infirmierelor din Spitalul Judeţean nu a avut ecou
Aşa cum au ameninţat ieri, zeci de infirmiere s-au adunat azi la primele ore ale dimineţii, adică în jurul orelor 6.00, în curtea Spitalului Clinic de Urgenţe Braşov, pentru a protesta împotriva veniturilor neconforme cu munca prestată şi a condiţiilor grele în care acestea lucrează, după cum ni s-au plâns câteva dintre ele cu o zi înainte.
citeşte aici detalii: BRAŞOV. Infirmierele din spitalele de stat se pregătesc de proteste
Frigul de afară şi începerea programului de lucru de la orele 7.00 le-a făcut să înceteze acţiunea în mai puţin de o oră. Chiar dacă nu a ieşit nimeni din conducerea unităţii spitaliceşti să ia act de revendicările lor, managerul spitalului, dr. Daniela Neculoiu ne-a explicat situaţia, spunându-ne că infirmierele (ca de altfel tot corpul medical) sunt plătite în limitele legale.
„Acest protest are iz sindical. Menţionez de la început să salariile au fost mărite pentru tot persoanlul medical începând cu data de 1 august 2016, conform ordonanţei de urgenţă 20/2016. Astfel, nici un angajat nu este plătit sub salariul minim pe economie, care este de 1.250 lei. Mai mult, salariul minim în Spitalul Judeţean Braşov este de 1.313 lei. Aplicarea sporurilor se face la actualul venit, dar ceea ce reclamă infirmierele este faptul că sporurile pentru orele de gardă se calculează la salariul din 2009, adică de 850 de lei. Singurii cărora li se calculează acest spor la venitul actual sunt medicii, dar începând cu 1 octombrie 2016, motiv pentru care am solicitat Ministerului Sănătăţii să fie revizuit acest aspect pentru tot personalul medical”, ne-a declarat dr. Neculoiu.
Managerul ne-a explicat că, şi în aceste condiţii, veniturile unei infirmiere cu vechime poate depăşi şi acum de 1.700 de lei pe lună. Într-adevăr, potrivit sursei citate, la nivelul spitalului există un deficit de personal auxiliar sanitar – infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri.
„Acum avem 375 de persoane la acest nivel. Mai avem nevoie, conform organigramei şi nencesităţilor, de aproximativ 60 de persoane. În ultimele luni am tot organizat concursuri de angajare, dar nu am avut prea multe solicitări. Deşi lunile trecute am scos la concurs 34 de posturi de infirmiere, s-au prezentat două candidate şi am reuşit să o angajăm pe una dintre ele. Nu pare să existe interes. Dar, nu le punem să facă nimic din ce nu este prevăzut în fişa postului lor. Pentru fiecare activitate prestată, au echipamente de protecţie diferite, deci nu există risc ca ele să se îmbolnăvească sau să infecteze alţi pacienţi, aşa cum s-a spus”, a precizat managerul.
Puteţi fi infirmiere cu opt clase absolvite
Astfel, este important de menţionat că următorul concurs va fi organizat în luna octombrie, când sunt scoase la concurs 21 de posturi de infirmiere şi 34 pentru îngrijitori şi brancardieri. După cum se specifică şi pe site-ul spitalului, singura cerinţă obligatorie este de opt clase de şcoală. Cele nou angajate vor sta pe salariul de debutant timp de şase luni, după care vor fi trimise la un curs de specializare, primind în schimb o diplomă de calificare de infirmieră.
„Aşadar, la început vor fi încadrate la gradaţia zero, cu salariul de peste 1.300 de lei, venul fiind suplimentat în timp în funcţie de vechime şi încadrare, ajungând astfel la 1.700 de lei pe lună. La toate acestea, se adaugă sporurile legale. Ştim, nu este o muncă uşoară, însă nici nu se poate spune că veniturile totale lunare sunt foarte mici”, a încheiat dr. Daniela Neculoiu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.