Sănătate

BRAȘOV. Program de tromboliză intravenoasă în AVC la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie

 

Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov se pregătește să intre în programul de tromboliză intravenoasă în accidentul vascular cerebral acut (AVC). Va fi al doilea la nivelul județului Brașov, după Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, asta în condițiile în care, în luna ianuarie, Brașovul ratase intrarea în acest program pentru că nici unul dintre cele două spitale nu îndeplinea cumulat toate criteriile impuse.

De menționat este că, pentru ca un spital să poată intra în acest program național trebuie să fie dotat cu un computer tomograf care să funcționeze în regim de permanență, precum și să aibă asigurat un serviciu de gardă de neurologie de asemenea în regim de permanență. 

Astfel, la începutul anului, Spitalului Clinic Județean de Urgență, unitate unde exista un computer tomograf funcțional în regim de permanență, nu avea o linie permanentă de gardă de neurologie, iar Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neorologie, are linie de gardă permanentă de neurologie, însă nu și computer tomograf.

Ca urmare, conducerea spitalului „Neuro” a făcut diligențe pe lângă Ministerul Sănătății pentru alocarea de bani în vederea achiziționării de aparatură medicală performantă, necesară în acest sens.

Potrivit managerului interimar al unității spitalicești, dr. Florin Bîgiu, Ministerul Sănătății a aprobat suma de 750.000 de lei pentru un computer tomograf de top, cu ajutorul căruia se pot face investigații și prin metoda Angio-CT (investigație care combină tehnologia clasică a tomografiei computerizate cu cea a angiografiei convenționale), un sistem PAX prin intermediul căruia sunt prelucrate imaginile de la CT, și pentru alte două aparate medicale necesare pentru recuperarea neuromotorie. 

Cererea de ofertă a fost deja postată pe site-ul de licitații publice SICAP, luni, ofertele fiind așteptate timp de 30 de zile.  

Pe de altă parte, Consiliul Județean Brașov a aprobat pentru achiziționarea de aparatură și echipamente medicale la Spitalul „Neuro” suma de 827.700 de lei, adică în jur de 175.000 de euro.

Dr. Bîgiu a precizat că, din acești bani, va fi achiziționată aparatură de laborator, respectiv două aparate pentru analize medicale, două ventilatoare portabile, stație de aer medical, ecograf transcranian. 

„Facem tot efortul pentru a intra pe programul de tromboliză, iar pentru a ne atinge scopul avem nevoie de aparatură medicală precum CT, ventilatoare, aparatură de laborator, de asemenea să angajăm radiologi și medici de laborator, în așa fel încât să putem manageria adecvat aceste cazuri. La ora actuală, avem opt neurologi care asigură permanență. Aparatul CT va fi unul din vârful de gamă, astfel că la noi se va putea realiza Angio-CT, ceea ce nu s-a mai făcut până acum în sistemul de stat din Brașov, doar în privat. În urma acestor dotări, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie va oferi servicii medicale specifice și celorlalte unități spitalicești din județ, ceea ce înseamnă că aparatul performant, de aprozimativ 500.000 de euro, ne va aduce și venituri. După ce vom avea toată această aparatură, vom putea visa și la un program de scleroză multiplă. Trebuie spus că avem deja peste 400 de semnături de la pacienți cu această afecțiune care nu mai vor să meargă la București pentru tratament”, a declarat dr. Florin Bâgiu.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button