Sănătate

BRAŞOV. Peste 550 de persoane în situaţii de risc au găsit ajutor la Centrul Socio-Medical Dr.Teofil Mija

 

În primul an de la implementarea Proiectului ACCES (finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România) derulat de către Centrul Socio-Medical Dr.Teofil Mija din Braşov, peste 550 de persoane în situaţii de risc au beneficiat de servicii medicale complete, potrivit datelor oferite de Asociația Filantropică Medical-Creștină Christiana.

Statistic vorbind, rezultatele primului an de activitate se văd prin cei peste 550 de beneficiari pe care-i avem deja (din cei 1.000 asumați în proiect), peste 6.200 de intervenții medicale, paraclinice si de recuperare, din care peste 2.800 de de consultaţii medicale de specialitate, peste 2.000 de investigatii paraclinice, peste 700 de ore de voluntariat. Totodată, avem încheiate parteneriate cu instituții de stat, precum Directia Generala de Asistenta Sociala si Protecția Copilului Brașov, Direcția de Servicii Sociale Brașov, dar şi cu sistemul privat de servicii sociale, ONG-uri şi fundații. Un alt important partener este Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil. Dintre activităţile comunitare desfăşurate cu rol de creştere a vizibilităţii problemelor persoanelor aflate în situaţie de risc social amintim campanii si activităţi de informare, instruire, promovare şi de conştientizare cu privire la starea de sănătate, campanii de evaluare oftalmologică şi realizarea de ochelari, în regim de gratuitate, pentru 100 beneficiari ai centrului, acţiuni de promovare a voluntariatului în rândul elevilor, studenţilor, medicilor sau târguri de Crăciun şi Paşti realizate cu sprijinul grupurilor de suport si a voluntarilor”, a precizat directorul proiectului, Luiza Goga.

Sursa citată a specificat că Proiectul ACCES a pornit de la realități ale comunităţii locale, care se confruntă cu un grad de îmbătrânire şi dependenţă ale unei părți a populaţiei, dar și cu o accesibilitate redusă la servicii socio-medicale.

Proiectul se adresează direct persoanelor aflate în situaţie de risc social sau cu potențial de a-l dezvolta, prioritari fiind vârstnicii cu risc de marginalizare şi izolare precum şi persoanele cu dizabilități. Serviciile Centrului Socio-Medical dr.Teofil Mija, se acordă numai în baza direcționarii de către partenerii din proiect și a unei evaluări sociale initiale iar consultațiile sunt realizate numai pe bază de programare”, a completat Luiza Goga.

Pachetul de servicii cuprinde evaluarea, informarea şi consilierea socială și psihologică, activitatea grupurilor de suport, servicii medicale de specialitate și promovarea sănătății, medicină generală, medicină internă, cardiologie, neurologie, stomatologie, recuperare medical, la care se adaugă kinetoterapie, fizioterapie și investigații (EKG, ecografie cardio, abdominala, neuro).

Centrul Socio-Medical dr.Teofil Mija, iși desfașoară activitatea datorită acestui proiect – „Acces şi cooperare în comunitatea braşoveană în beneficiul persoanelor cu risc de excludere socială”, având perioada de implementare între 1 aprilie 2014 – 31 martie 2016, cu o finantare de 277.777 de euro, din care costuri eligibile 257.817 de euro.

Aspecte inovatoare

Obiectivele Proiectului ACCES sunt: derularea activității Centrului Socio-Medical dr. Teofil Mija, dezvoltarea unei rețele locale de colaborare, informare și suport între furnizorii de servicii sociale, instituții și autorități, realizarea de activități comunitare cu rol de creștere a vizibilității problemelor persoanelor aflate în situație de risc social, în mod special persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi.

Putem vorbi şi despre aspecte novatoare ale activității Centrului Socio-Medical dr. Teofil Mija, în cadrul sistemului de servicii sociale din județul Brașov prin abordarea holistică, multidisciplinară (socio-psiho-medicală) a beneficiarilor, promovarea conceptului de Pachet de servicii socio-psiho-medicale și de promovare a sănătății și facilitarea accesul gratuit la acestea, pentru cazurile sociale, acordarea de servicii in regim de gratuitate, pentru cazurile sociale.
Echipa centrului este caracterizată de un înalt grad de profesionalism, empatie și atitudine umană.

Practic, Centrul Socio-Medical dr.Teofil Mija, ca suport specializat comunitar, contribuie la parcurgerea paşilor necesari trecerii de la izolare, marginalizare, etichetare şi subiectivism la creşterea stimei de sine, la creşterea calităţii vieţii personale şi a familiei, la dobândirea și reconstruirea rolului activ, participativ în comunitate pentru beneficiarii săi.

Asociaţia Filantropică Medical-Creştină Christiana, asociație non-profit, neguvernamentală, ecumenică şi apolitică a fost înfiinţată în anul 1993, ca filială a Asociaţiei centrale Christiana Bucureşti, la iniţiativa dr. Teofil Mija, personalitate braşoveană marcantă, fost deţinut politic. Asociația a devenit persoană juridică în1996, având sediul social în Braşov, str. Dr. Ioan Cantacuzino, nr.14, judeţul Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button