BRAŞOV. Perioada Sărbătorilor Pascale, una de grea încercare pentru unităţile din domeniul alimentar
Acestea au fost luate la puricat de inspectorii sanitar-veterinari
Pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţie alimentară în perioada Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitar-veterinari au intensificat, de la începutul lunii, acţiunile de supraveghere şi control, pe raza întregului judeţ. Angajaţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov au urmărit modul în care sunt realizate, transportate, depozitate şi valorificate produsele alimentară.
În perioada 3 – 15 aprilie, au fost controlate 169 de unităţi de producere, prelucrare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare, inclusiv unităţi de procesare a cărnii, a laptelui, abatoare, unităţi din domeniul fabricării pâinii şi produselor de patiserie, depozite de legume şi fructe, supermarketuri, crame şi unităţi de alimentaţie publică.
De asemenea, au fost verificaţi 32 de producători şi comercianţi de produse alimentare de origine animală şi nonanimală în cadrul pieţelor agroalimentare.
În urma acestor controale, au fost aplicate nouă amenzi însumând 17.800 de lei şi 51 de avertismente pentru încălcări minore ale legislaţiei sanitare veterinare.
Printre neregulile constatate se numără nerespectarea normelor de igienă personală de către angajaţi, încălcarea generală a normelor de igienă privind expunerea, păstrarea şi manipularea produselor, comercializarea de alimente neetichetate, lipsa certificatelor de conformitate, nerespectarea programului autocontrol etc..
Controale realizate şi împreună cu Protecţia Consumatorilor
Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat controale şi alături de colegi de la Protecţia Consumatorilor şi de la Direcţia de Sănătate Publică, în conformitate cu Ordinul Instituţiei Prefectului. Astfel, în perioada 4 – 15 aprilie, comisiile mixte de control au verificat 133 de unităţi şi au aplicat 51 de avertismente şi 7 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 15.600 de lei. Alături de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, inspectorii DSVSA au avut două acţiuni, în cadrul cărora au verificat unităţi de comercializare şi de depozitare, fiind aplicate 9 avertismente contravenţionale.
Punctele temporare de sacrificare a mieilor, supravegheate de medici veterinari
Tot în perioada Sărbătorilor Pascale, medici veterinari au supravegheat 14 puncte de sacrificare temporară a mieilor şi 3 abatoare autorizate de carne roşie, care sacrifică şi miei. În total, în cele 17 unităţi, au fost sacrificaţi 27.971 de miei, până pe 15 aprilie, fiind confiscate aproape 5 tone de carne, reprezentând material de risc specific.
Totodată, din 8 şi până pe 15 aprilie a fost supravegheată activitatea de vânzare a mieilor în pieţele agroalimentare care au amenajat spaţii pentru acest tip de comerţ. Medicii veterinari au verificat documentele de însoţire a mieilor şi au monitorizat condiţiile de igienă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.