Sănătate

BRAŞOV. Opt unităţi sanitare nu au autorizaţie pentru transfuzii

 

În sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 unități private fără unități de transfuzie sanguine autorizate, anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat. Opt dintre ele sunt din judeţul Braşov, şapte fiind spitale publice şi una fiind o policlinică privată.

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Totul a pornit de la cele două cazuri, din păcate unul fatal, a două paciente cărora li s-a administrat sânge dintr-o altă grupă sanguină decât a lor.

DSP-urile, în control

Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri. Printre acestea se află şapte spitale publice din judeţul Braşov: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă – cel mai mare consumator de sânge transfuzional, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul Municipal Făgăraş, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Orăşenesc Rupea, Spitalul Orăşenesc CT Spârchez din Zărneşti şi o policlinică privată din municipiul Braşov. La ultimele patru scrie în dreptul lor „lipsă date DSP”, ceea ce ar putea însemna şi că au unităţi de transfuzii autorizate, dar nu se află în evidenţa DSP Braşov. Am încercat să obţinem un punct de vedere de la conducerea Direcţiei, dar nu am putut contacta pe nimeni deocamdată.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență. Astfel, în perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

Planuri de conformare cu termen nenegociabil

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri. „Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri”, se arată în comunicatul MS.

În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.

Comunicatul este însoţit de câteva precizări: stadiul de actualizare a acestor date este la nivelul datei de 25 iulie; este posibil ca unele unități de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația; în urma verificărilor DSP din teren este posibil ca această listă să se reducă, de asemenea, unele unități private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii; spitalele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button