Sănătate

BRAȘOV. O nouă premieră națională la Spitalul Sf. Constantin

  • operatie_217960.jpg
  • operatie1_217961.jpg
  • operatie2_217962.jpg
 

Este vorba despre realizarea celei mai complexe proteze de hemibazin montate vreodată în România, iar din spusele producătorului, chiar în toată Europa de Est.

La Spitalul Sf. Constantin a fost efectuată recent o intervenție chirurgicală deosebit de complexă, în cazul unei paciente în vârstă de 62 de ani din Tg. Jiu, diagnosticată cu recidivă tumorală de os iliac, o tumoră de mari dimensiuni ce cuprindea toată jumătatea dreaptă a micului bazin.
Intervenția chirurgicală, efectuată de o echipă complexă de medici de la Spitalul Sf. Constantin, a durat 8 ore și a presupus proceduri chirurgicale complexe, printre care excizia întregului hemibazin drept, cu 1/3 din sacru, disecția vaselor mari din micul bazin și rezecția vaselor iliace interne, excizia musculaturii anterioare a coapsei și parțial a musculaturii posterioare, excizia în țesut sănătos a aripii sacrate, precum și rezecția peretelui abdominal până la arcul costal și coloana vertebrală. După îndepărtarea tumorii și a țesuturilor afectate, pacientei i s-a implantat o proteză personalizată de hemibazin, realizată la comandă în Germania conform tomografiei computerizate, iar pentru înlocuirea peretelui abdominal s-a implantat o plasă de substituție.

Alternativa era amputarea piciorului și a hemibazinului drept

Având în vedere complexitatea cazului, medicii din alte unități medicale nu au reușit să îi propună pacientei o soluție care să îi poată salva membrul inferior, iar alternativa ar fi presupus o operație mutilantă, și anume dezarticularea membrului inferior drept (amputația hemibazinului și a membrului inferior drept). Soluția propusă de medicii Spitalului Sf. Constantin a presupus rezecția tumorii cu păstrarea membrului inferior, înlocuind osul afectat cu o proteză personalizată de hemibazin și o proteză de șold.

Conform declarațiilor producătorului protezei, care a fost comandată în Germania cu două luni înainte de operație, este cel mai complex implant furnizat de compania producătoare în Europa de Est.
Pacienta va fi externată în zilele următoare, după mai mult de 20 de zile de spitalizare, recuperarea funcțională a membrului inferior fiind un proces de durată.

Echipa medicală care a realizat această intervenție a fost formată din: Anestezie-terapie intensivă – Dr. Luminița Cîmpeanu, medic primar ATI, șef secție ATI; Ortopedie – Dr. George Muntean, medic primar ortoped; Dr. Marius Nica, medic primar ortoped și Dr. Tudor Dumitrescu, medic rezident ortopedie; Chirurgie generală – Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, șef secție chirurgie generală; Dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurg; Dr. Costel Rad, medic specialist chirurg; Chirurgie vasculară – Dr. Svetlana Enache, medic specialist chirurgie vasculară, Dr. Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculară; Chirurgie plastică – Dr. Marcel Albean, medic primar chirurgie plastică-estetică.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button