Sănătate

BRAȘOV. Nu se desființează spitale, ci se reorganizează în baza Masterplanurilor regionale pe sănătate

 

Clarificarea a fost adusă de senatorul PSD de Brașov Florin Orțan (foto), în urma unor zvonuri vehiculate în spațiul public, potrivit cărora ar exista intenția la nivelul Ministerului Sănătății să fie desființate unități spitalicești. 

Parlamentarul a explicat că vor fi reduse paturi în unele secții unde solicitarea nu este atât de mare, dar suplimentate acolo unde indicele de utilizare a patului spitalicesc depășește cu mult 100%.  

„Ca să putem accesa fonduri europene structurale în Sănătate, trebuie să avem Masterplan regional pe sănătate. Până în exercițiul financiar 2014-2020 nu am avut așa ceva în Uniunea Europeană. Dar în următorul exercițiu financiar, 2021-2027, se schimbă paradigma, în sensul că vor fi foarte multe fonduri structurale pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești sau de Medicină primară din partea UE. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie elaborat un masterplan pe fiecare regiune de dezvoltare din țara respectivă. Nu se discută aici decât de o organizare a unităților sanitare, nicidecum că se închid. Trebuie să începem să renovăm unitățile sanitare după ce am început să mărim substanțial veniturile oamenilor care sunt implicați în asistența medicală, trebuie să introducem management științific în spitale…”, a explicat Orțan.

El a exemplificat măsura prin faptul că au fost nenumărate cazuri în care un pat de spital a fost ocupat mult mai puține zile decât cele 365 de peste an, dar permanent se face dezinfectarea obligatorie și renovarea secției, în timp ce alte secții se confruntă cu problema suprasolicitării.

„Optim ar fi să avem un indice de utilizare al patului de 100%. Este foarte scump un pat de spital (nu ca achiziție este vorba aici, ci ca folosință – n.r.). Avem secții din spital în care indicele de utilizare este mai relaxat, iar în altele indicele de utilizare a aparatului este 130-140%. Asta înseamnă că este folosit mai mult de 290 de zile pe an, asta înseamnă că prin tranzitivitate nu putem să dezinfectăm suficient, nu putem să zugrăvim. Atunci organizarea care se dorește înseamnă pur și simplu tăierea paturilor acolo unde utilizarea este relaxată și folosirea lor acolo unde este nevoie de ele. Deci, în exercițiul bugetar 2021-2027, pentru ca noi să putem atrage fonduri structurale în sistemul sanitar, trebuie să facem aceste schimbări”, a adăugat senatorul.

În conferința de presă susținută vineri la sediul PSD Brașov, parlamentarul Florin Orțan a reiterat promisiunea ministrului Sănătății Sorina Pintea cu ocazia ultimei sale vizite la Brașov, și anume că numărul de paturi la Terapia Intensivă din Spitalul Clinic de Urgență va fi dublat. 

„La Brașov sunt acum 20 de paturi la ATI și vor fi 40. Este o acțiune în care Consiliul Județean și Ministerul Sănătății sunt parteneri. Consiliul Județean organizează blocul operator, vor dispărea niște săli de operație, iar Ministerul Sănătății acordă finanțarea pentru toate dotările la 20 de paturi în plus”, a mai spus dr. Orțan.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button