Sănătate

BRAȘOV. Medicii de la Spitalul Sf. Constantin îi învață pe liceeni cum să nu le devină pacienți

  • liceeni_235845.JPG
 

Specialiștii vor să-i învețe pe tineri cum să facă încât să nu aibă nevoie de ajutorul medical, chiar chirurgical, pentru a scăpa de obezitate și de riscurile sale asociate. Astfel, tot parcursul lunii mai, în mai multe unităţi de top din învăţământul braşovean, se desfăşoară o suită de acțiuni menite să promoveze un stil de viață sănătos și să atragă atenția asupra pericolelor obezității în rândul tinerilor. Programul, care include pentru început aproximativ 300 de elevi brașoveni de la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă și Colegiul Național Andrei Șaguna, presupune inițial susținerea unor prelegeri de către medicii nutriționiști, endocrinologi, chirurgi și instructori de fitness. La prelegerea din sala festivă a Colegiul Naţional Andrei Şaguna, a fost prezent şi dr. Bogdan Moldovan, chirurgul-șef de la Spitalul Sf. Constantin, cel care le-a explicat elevilor ce înseamnă obezitatea, cum se previne, cum se tratează, inclusiv operator și chiar prin chirurgie robotică. Persoanele care suferă de obezitate au riscuri mult mai mari să dezvolte alte boli decât cele cu greutate normală. Pe lângă aceasta, aspectul contează foarte mult în zilele noastre şi, în general, obezii au un respect de sine scăzut. Toate aceste probleme pot fi evitate dacă ne formăm un stil de viață sănătos încă din copilărie, le-a spus dr. Moldovan. „Ne-am propus să facem şi acţiuni de prevenţie, nu doar să operăm cazurile care trec de faza conservatorie a tratamentului obezităţii şi ne-am propus să mergem în cât mai multe licee, să vorbim tinerilor despre obezitate, să le spunem cum să nu ajungă în faza de a avea nevoie de noi”, a declarat medicul, Profesorii Colegiului Naţional Andrei Şaguna, care au iniţiat această acţiune, consideră că ea este binevenită în rândul tinerilor, atraşi astăzi de cu totul alte activităţi decât de un stil de viaţă sănătos. „Proiectul este binevenit în şcoala noastră, are impact asupra tinerilor, deoarece puţini dintre ei ştiu ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, puţini dintre ei ştiu ce înseamnă o dietă. Tinerii sunt tentaţi să consume mâncare tip fast food, să consume băuturi carbogazoase şi să facă foarte puţin sport”, a spus Constanţa Bordea, director adjunct Colegiul Naţional Andrei Şaguna.
Dintre elevii prezenți la aceste prelegeri vor fi ulterior selectați prin tragere la sorți 100 de participanți pentru două ateliere culinare intitulate „Învățăm să mâncăm sănătos” în cadrul cărora tinerii vor primi un exemplu de nutriție corectă și materiale informative, pentru a putea pune singuri în practică noțiunile prezentate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button