Sănătate

BRAŞOV. Medicii de familie protestează, dar semnează

 

Deşi consideră nelegale actele adiţionale prin care li se prelungesc vechile contracte, după reguli noi, cu Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov, şi ameninţau cu nesemnarea lor şi implicit cu neacordarea serviciilor gratuite către asiguraţi, medicii de familie din judeţ au parafat, în mare majoritate, documentele cu instituţia finanţatoare.

Potrivit datelor prezentate de jr. Ancuţa Daisa (foto), care îndeplineşte interimar şi funcţia de direcţii contractuale al CASJ Braşov, până astăzi, la ora 16.00, 650 dintre cei 700 de furnizori de servicii medicale (medici, farmacişti, spitale, laboratoare) s-au prezentat la sediul instituţiei pentru a-şi reînnoi contractele în baza cărora le sunt decontate de serviciile de sănătate prestate asiguraţilor. Printre cei care au semnat actele adiţionale se află 273 dintre cei 323 de medici de familie din judeţ. Aceştia nu au condiţionat semnarea de clauza anunţată în notificarea pe care reprezentanţii lor au depus-o la CASJ, fiind semnată de dr. Andrea Neculau, preşedintele Asociației Medicilor de Familie Brașov (AMFBV) 2008, care a mai organizat un protest asemănător acum trei luni, când s-au prelungit pentru a doua oară contractele vechi. „Asociația Medicilor de Familie Brașov 2008, organizaţie reprezentativă la nivel județean a medicilor de familie, împreună cu Comisia de Medicină de Familie a Colegiului Medicilor Brașov, vă notifică cu cu privire la legalitatea discutabilă a actelor adiționale încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie 2016, în baza solicitării CNAS nr. P4775/23.06.2016 către toate CJAS şi CASMB, deoarece: Furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu casele județene de asigurări sunt invitați să semneze acte adiţionale (care vor avea aplicabilitate începând cu data de 1.07.2016) la vechiul contract de prestări de servicii medicale, care e conform H.G. nr. 400/2014, ce a reglementat condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 (aşa cum a fost modificată prin H.G. 205/2015), ce este abrogată cu începere de la data de 1.07.2016.
Actele adiţionale cu aplicabilitate de la data de 1.07.2016 (care vor fi supuse H.G. nr. 161/2016, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, aşa cum a fost modificată) trebuie să servească un contract în vigoare, nu unul expirat, ori contractul 2016-2017 al furnizorilor de servicii medicale cu casele de asigurări încă nu a fost încheiat.

Articolul 259 din legea 95 cu modificările și completările ulterioare prevede posibilitatea inserării de clauze contractuale care să reglementeze condițiile de plată ale serviciilor furnizate până la definitivarea noului contract.
Având în vedere cele amintite vă solicităm atașarea, sub forma unei anexe la actul adițional a unei clauze care să prevadă lipsa de asumare a noastră  unor posibile consecințe ce ar putea lipsa de legalitate a actelor adiționale”, se arată în notificare. 

Clauza de care ar fi vrut să condiţioneze medicii de familie semnarea actelor adiţionale suna astfel: „CASJ Braşov renunţă la orice drept de a i se returna de către furnizorul de servicii medicale a contravalorii serviciilor ce vor fi prestate de furnizor în perioada 1.07.2016-31.07.2016 şi plătite de CASJ BV, conform actului adițional prezent”.

Ancuţa Daisa spune însă că nici un medic dintre cei 273 nu a cerut introducerea acestei clauze. Dr. Neculau afirmă că au fost refuzaţi verbal de reprezentanţii Casei şi crede că din teamă sau conservatorism colegii săi de breaslă au semnat fără să mai pună condiţii. „În ceea ce priveşte notificarea, reprezentanţii medicilor de familie vor primi şi un răspuns scris, dar noi considerăm că sunt îndeplinite toate condiţiile de legalitate în vederea încheierii acestor acte adiţionale. Îi aşteptăm pe furnizorii care nu au încheiat aceste acte, de fapt pe cei 50 de medici de familie, să le semneze”, a mai spus jurista Casei.

Doctorii vor continua presiunile asupra decidenţilor

Situaţia semnatarilor a ajuns şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de altfel, încă de la început, activitatea fiind monitorizată de la Bucureşti. Actele adiţionale se încheie pe o lună, începând cu data de 1 iulie, urmând ca peste câteva zile să înceapă contractarea pe un an întreg, pe baza noului contract-cadru ce reglementează modul în care va fi acordată asistenţa medicală în 2016-2017 şi care intră de mâine în vigoare. Au apărut deja şi normele de aplicare.

„Suntem în aşteptarea răspunsului care verbal este de refuz a includerii acestei clauze. Vom utiliza această cale a notificărilor pentru clauze la contractul ce intră în vigoare la 1 august. Oricum, nemulţumirea noastră rămâne şi este legată în principal de finanţarea asistenţei medicale primare, dar şi din cea ambulatorie în general. Finanţarea acestui segment nu a fost aliniată cu noile creşteri salariale din segmentul spitalicesc. Acest fapt aduce multe dintre cabinetele mici în pragul falimentului! Atât subfinanţarea, cât şi împovărarea financiară adusă de noul cod fiscal sunt imposibil de gestionat de către cabinetele medicilor de familie care funcţionează în majoritatea lor sub formă de profesiune liberală şi nu au o altă sursă de venit decât contractul cu Casa de Asigurări.
Sigur că asta trebuie cerut la nivel naţional, acolo se iau deciziile şi acolo vom face presiuni prin Societatea Naţională de Medicina Familiei la care suntem afiliaţi. Pe plan local vrem să nu mai fim hărţuiţi cu controale şi penalizări abuzive”, a mai spus preşedinta AMFBV.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Sănătatea funcționează tot pe acte adiționale


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button