BRAŞOV. După un an „pe butuci”, se redeschide punctul de recoltare a sângelui, în Făgăraş
Făgărăşenii vor putea dona din nou sânge în localitatea de domiciliu, din data de 27 februarie, când se va redeschide punctul de recoltare. Cetăţenii care vor dori să facă gestul umanitar sunt aşteptaţi între orele 8.15 şi 12.30.
„Donatorii vor fi primiți într-un nou spațiu, situat în clădirea din incinta Spitalului Municipal, unde funcționează și Hospice Casa Speranței (vizavi de Ambulanță). Cadrele medicale de la Centrul de Transfuzie Sanguină Brașov vor veni lunar în municipiul nostru, astfel că cetățenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze zeci de kilometri”, au anunţat reprezentanţii Primăriei Făgăraş.
„Nu mi se pare normal ca oamenii să parcurgă o distanță atât de lungă pentru a dona sânge. Doamna doctor Pandrea a identificat un nou spațiu care a fost amenajat conform cerințelor Centrului pentru Transfuzii din Brașov, cu care am avut o colaborare foarte bună”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.
Punctul de recoltare își reia activitatea după un an în care nu a funcționat.
„Am pus la dispoziție o altă încăpere pentru recoltarea de sânge, după ce am amenajat-o împreună cu echipa din spital. Condițiile nu pot fi comparate cu cele din vechiul spațiu, totul este așa cum ni s-a cerut. Medicii Centrului de Transfuzii Sanguine Brașov se vor deplasa lunar pentru a recolta sânge din Făgăraș și vin cu toate dotările necesare. Nu este stabilită o zi fixă, dar vom anunța populația din timp, în fiecare lună, când va putea dona. Aceste detalii vor fi transmise primăriei și presei, pentru a informa cetățenii. Dorim să îi reobișnuim pe făgărășeni cu această practică ce salvează vieți și să creștem numărul donatorilor”, a declarat dr. Pandrea, managerul Spitalului Municipal Făgăraș.
Conform statisticilor oficiale din ultimii ani, doar 2% din populaţia României donează sânge.
Nevoia de sânge pentru transfuzii în spitale crește de la an la an, odată cu nivelul de complexitate al procedurilor medicale și chirurgicale moderne. Conform medicilor, 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieţi.
Donatorul trebuie să respecte anumite reguli:
• să aibă vârsta cuprinsă între 18 – 65 ani
• greutate peste 50 Kg
• tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
• să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
• să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
• să nu fie sub nici un fel de tratament
* să nu sufere de nici o boală cronică: hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice, hepatice, endocrine etc.
• femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada
menstruală și nici să nu aibă copil cu vârsta sub 1 an.
Persoanele cu vârsta peste 50 ani care se află la prima donare sau nu au mai donat în ultimul an au nevoie de adeverinţă medicală, eliberată de către medicul de familie, pentru a putea oferi sânge.
Cei care aleg să doneze beneficiază, conform legislației în vigoare, de următoarele drepturi:
• 7 tichete de masă cu care se pot achiziţiona produse alimentare
• o zi liberă de la serviciu, în ziua donării (în cazul salariaţilor)
• o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării (în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.