Sănătate

BRAŞOV. Dispensarul TBC ar putea fi extins şi modernizat cu 1,6 milioane de euro

  • IMG_7047_206209.JPG
  • IMG_7039_206210.JPG
  • IMG_7072_206211.JPG
  • IMG_7077_206212.JPG
  • IMG_7055_206213.JPG
 

Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov a anunţat astăzi că a definitivat studiul de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic în vederea demarării lucrărilor de extindere a dispensarului și ambulatoriului TBC de pe strada Sitei, precum și pentru dotarea acestuia. Proiectul prevede construirea unui etaj nou cu dotările necesare, la Dispensarul TBC Brașov, având destinaţia de Ambulatoriu integrat, precum și realizarea unor lucrări de modernizare, recompartimentare și termoizolare a imobilului existent. Valoarea estimată a proiectului se ridică la suma de 1.593.180 de euro (7,21 milioane de lei) și ar urma să fie depus pentru finanțare pe Programul Operațional Regional 2014–2020. 

Singura şansă de dezvoltare, banii europeni

Este primul SF care a fost definitivat de către unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Brașov. Managerii celor şase spitale din municipiul Braşov au primit „temă” din partea CJ să pregătească, până în această lună, asemenea SF-uri, în vederea obținerii unor finanțări europene pentru lucrări și dotări, administraţia judeţeană alocând sumele necesare pentru elaborarea dosarelor. Prezent la conferinţa de presă de prezentare a proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Brașov Adrian Gabor a reamintit: „Fondurile europene sunt singura şansă de dezvoltare. Cu finanțări nerambursabile, se pot implementa și proiecte în valoare de 10 milioane de euro până în 2020, în sistemul de sănătate braşovean, însă e nevoie de studii de fezabilitate și proiecte tehnice extrem de detaliate, pentru că UE nu mai acceptă «coeficienții de reglare». În aceste condiții, le-am solicitat managerilor de spitale să pregătească studii de fezabilitate, nu «SF-uri»”.

Etaj pe o structură metalică independentă

Expertiza tehnică propune realizarea noului etaj pe o structură metalică total independentă de cea existentă, variantă pentru care nu sunt necesare lucrări de intervenţie pentru protejarea construcţiei existente sau a celor învecinate; varianta propusă oferă o flexibilitate mult mai mare în ceea ce privește organizarea interioară a spațiilor necesare și nu va influența negativ rezistenţa, stabilitatea și siguranţa în exploatare a construcţiei existente şi a construcţiilor învecinate. La parter, administratorii spitalului doresc recompartimentarea spațiului existent în cadrul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală, pentru a permite instalarea unui computer-tomograf, cu separarea accesului la acesta de accesul la spațiul Radiologie convențională. De asemenea, alipit de clădire va fi prevăzut un spațiu pentru evacuarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, periculoase și nepericuloase (sistem ghenă tip topogan).
La etajul al doilea, care va fi nou construit, cu destinația de Ambulatoriu integrat al Spitalului, va funcționa un birou de evidenţă medicală, programare, informare a pacienților, două cabinete de consultaţii pneumologie adulţi, un cabinet de consultaţii pneumologie copii, un cabinet de consultaţii cardiologie, o sală explorări funcţionale (spirometrie); o sală gazometrie; o sală bodypletismografie; o sală endoscopie bronşică; o sală de pansamente și tratamente curente adulți și o sală de pansamente și tratamente curente copii; două spații de așteptare adulți și un spațiu de așteptare copii; grupuri sanitare pacienţi, adulți și copii, prevăzute cu facilități pentru persoanele cu dizabilități. La primul etaj va fi laboratorul de analize.

Locuri de muncă în plus

Auditul energetic al construcției existente a condus la concluzia că sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a pierderilor de căldură, iar termoizolarea clădirii în ansamblul ei are multiple avantaje economice, atât prin reducerea costurilor datorită folosirii infrastructurii existente de căldură și a centralei termice actuale, cât și prin creșterea eficienței energetice a clădirii, reducerea costurilor cu utilităţile şi îmbunătăţirea echipării tehnico-edilitare a zonei.
Extinderea dispensarului va însemna și crearea de noi locuri de muncă. În faza de executare a construcţiei vor fi create 73 de locuri de muncă. După finalizare ar urma să fie angajate nouă persoane, respective şapte asistente medicale, un registrator medical și o îngrijitoare.

Avantaje pentru pacienţi

Managerul spitalului, dr. Dan Moraru, a precizat că acest proiect are rolul de a eficientiza actul medical, dar mai ales de a reduce timpii de așteptare pentru pacienți, precum și scăderea costului per pacient, datorită reducerii semnificative a costurilor de operare a echipamentelor medicale uzate. „Acest spațiu are trei funcționalități în prezent, este dispensar, ambulatoriu, dar și laborator. Structura actuală a clădirii nu permite o dezvoltare viitoare și nu răspunde nici nevoilor populației. Unul dintre avantajele acestei extinderi va fi reducerea timpilor de așteptare prin creșterea numărului de spații pentru consultații, obţinerea unui diagnostic precis, în cel mai eficient mod, dar și scăderea presiunii pe spital, prin reducerea internărilor în regim de spitalizare continuă”, a explicat managerul. „Prin implementarea acestui proiect ne dorim creșterea gradului de satisfacţie al pacienților prin capacitatea spitalului de a furniza servicii medicale complexe și în ambulatoriu”, a subliniat Mariana Câju, președintele Comisiei de Sănătate din cadrul CJ Brașov. Una dintre dotările importante care ar urma să fie achiziționate este un computer tomograf, de care unitatea sanitară duce lipsă în prezent, dar și alte echipamente performante care vor ajuta la diagnosticarea bolilor pneumologice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button