BRAȘOV. De oferit turiștilor… Produse expirate sau ținute în căldură, la dispoziția muștelor
Comisarii Protecției Consumatorilor au desfășurat mai multe controale, pe durata minivacanței de Sfanta Maria, în județul Brașov, în urma cărora au retras definitiv de la vânzare zeci de kilograme de produse alimentare, aplicând, totodată, amenzi însumând 41.000 de lei.
Verificările au avut loc în perioada 12 – 15 august.
În total, au fost verificați opt operatori economici, găsindu-se abateri la patru dintre ei.
Potrivit bilanțului făcut public de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ca urmare a deficiențelor constatate, organele de control au dispus retragerea definitivă de la vânzare a 44,24 de kilograme în valoare de 2.027 lei și retragerea temporară de la comercializare a altor 2,85 kilograme de produse alimentare. De asemenea, au aplicat 2 avertismente și 8 amenzi contravenționale însumând 41.000 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor. Mai mult, au emis două decizii de închidere temporară a unității pe o perioadă de 6 luni.
Neregulile descoperite
Conform reprezentanților ANPC, comisarii au găsit produse alimentare expirate, sortimente de carne congelată (ținute în spații frigorifice) care nu prezentau elemente de identificare și caracterizare corespunzătoare, muște în spații din blocul alimentar, un motiv fiind faptul că de la geamuri lipseau plasele de protecție împotriva insectelor. Tot în zona blocului alimentar s-au găsit coșuri de gunoi care nu erau prevăzute cu capace de protecție.
În bilanț se menționează că au fost găsite și recipiente cu mâncare păstrate în afara blocului alimentar, la temperatura mediului ambiant, în voia muștelor.
„În frigider, recipientele cu ciorbă erau depozitate alături de salata verde nespălată, caserole cu ciuperci și peturi cu apă. Ouăle erau păstrate în afara spațiului frigorific, la temperatura camerei, față de maxim 14 grade Celsius; acestea prezentau urme biologice pe ele, nefiind spălate și dezinfectate”, se menționează în bilanț.
Tot legat de depozitare, comisarii ANPC au găsit produse alimentare ținute la 31,7 grade Celsius, față de temperatura maximă 20 de grade Celsius recomandată. În fine, sorimente de brânzeturi erau expuse la comercializare în vitrina frigorifică la temperatura de 19,4 – 22,5 grade Celsius, față de maxim 8 grade Celsius.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.