Sănătate

BRAȘOV. Cum îți dai seama că omul de lângă tine a făcut accident vascular cerebral și trebuie să acționezi pentru a-i salva viața!?

  • 20190528_131942_267764.jpg
  • 20190528_130854_267760.jpg
  • 20190528_130804_267761.jpg
  • 20190528_132844_267763.jpg
 

Spitalul Clinic Județean de Urgenţă (SCJU) Brașov a realizat primele intervenţii de tromboliză intravenoasă în perioada acută a accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic, după ce unitatea medicală a fost inclusă la începutul lunii martie în Acţiunea Prioritară AP-AVC acut.

Pacienţii de până acum, 17 la număr, au beneficiat de această terapie, iar evoluţia la tratament este favorabilă, potrivit conf. dr. Cristian Falup-Pecurariu, șeful Secţiei de Neurologie din cadrul spitalului.

Potrivit sursei precizate, tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu AVC ischemic acut în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor. Metoda terapeutică este netraumatizantă şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice. Aceasta se administrează în venă şi încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulaţia sângelui.

Asociat în cele mai multe cazuri cu bătrânețea, accidentul vascular cerebral poate apărea totuși și la tineri. La Brașov, s-a intervenit cu succes la pacienți cu vârste între 49 și 92 de ani. 

 

Simptome alarmante

După declanșarea AVC, fiecare minut contează. Intervenția rapidă reduce semnificativ riscul de dizabilitate sau deces. Așadar, dacă un membru al familiei are brusc un alt comportament decât cel cotidian până la acel moment sau intervine paralizia, trebuie sunat de urgență la 112. 

Dacă sunteți în apropierea unui astfel de pacient, pentru a vă da seama dacă este ceva în neregulă, cereți persoanei să zâmbească. Dacă fața pare asimetrică sau gura este căzută într-o parte, este un semn de alarmă.  

Dacă la ridicarea simultană a ambelor brațe deasupra capului, unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt, este motiv de alarmare 

Dacă la rostirea unei fraze simple de către pacient nu se înțelege ce spune sau vorbește ciudat, este semn că tocmai a făcut AVC. 

Alte simptome de AVC ar fi amorțeala sau slăbiciunea feței, brațului, piciorului, îndeosebi pe o jumătate a corpului, confuzie, dificultate de vorbire, dificultate în a înțelege ce se vorbește, tulburare de vedere (vedere neclară, vedere dublă, pierderea vederii) la nivelul unuia sau ambilor ochi, mers cu dificultate, pierderea  coordonării, tulburări de echilibru, amețeala, durere de cap severă, fără o cauză aparentă, tote acestea apărute brusc, sunt de asemenea semne de alarmare, pentru care pacientul trebuie să ajungă de urgență la Urgențe. 

 

Aparatură modernă 

Pentru acest program medical, Spitalul Județean Brașov are gardă permanentă de neurologie, una de radiologie şi un computer tomograf disponibil 24 de ore din 24. 
 
„Avem 6 neurologi în programul de AVC, patru care lucrează la noi (în spital – n.r.) şi doi din alte centre medicale, care ne ajută, şi o gardă secundară de 7-8 rezidenţi. Acesta este un program complex, care presupune o colaborare a tuturor, de la pacient, aparţinător, la cei de la 112, care să direcţioneze cazul spre UPU şi colegii de la Urgenţe, de la mai multe specialităţi. Când pacientul ajuge la UPU, neurologul trebuie să fie deja acolo şi cu echipa, să îl preia pe pacient, pentru că în aplicarea trombolizei, factorul timp este un element extrem de important. Dintre cele 17 cazuri tratate până acum la Brașov prin această tehnică medicală, cinci au plecat acasă, după şapte zile, cu scor zero, adică asimptomatic, fiind îm mare parte recuperaţi. La ceilalţi nouă s-a înregistrat o scădere semnificativă a simptomelor”, a explicat dr. Falup.
 
Directorul medical al SCJU Brașov, dr. Cătălin Mişarcă a atras atenția, însă, că nu tuturor pacienților cu AVC li se poate aplica procedura de tromboliză, mai ales dacă au trecut mai bine de 4 ore de la debutul simptomelor. 
 
„Cel mai important factor în aplicarea procedurii de tromboliză este timpul. Există o presiune foarte mare din partea pacienţilor şi a aparţinătorilor, care vin după o perioadă mai îndeplungată şi cer aplicarea acestei proceduri. De aceea, mesajul nostru pentru ei este acela că dacă au trecut cele patru ore şi jumătate, pacientul nu se mai încadrează pentru tromboliză, ci se poate trece pe neurologie intervenţională”, a precizat dr. Mişarcă.
 
Având în vedere că accidentul vascular cerebral este a treia cauză de deces la nivel mondial, în ultimii ani, în România, s-au făcut demersuri pentru asigurarea unui tratament performant în faza acută de AVC ischemic, tratament care presupune procedurile de recanalizare şi care trebuie efectuate în primele 4,5 ore de la declanşarea accidentului, cu respectarea criteriilor de eligibilitate a pacienţilor, stipulate în protocoale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare