BRAȘOV. Cum îți dai seama că omul de lângă tine a făcut accident vascular cerebral și trebuie să acționezi pentru a-i salva viața!?
Spitalul Clinic Județean de Urgenţă (SCJU) Brașov a realizat primele intervenţii de tromboliză intravenoasă în perioada acută a accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic, după ce unitatea medicală a fost inclusă la începutul lunii martie în Acţiunea Prioritară AP-AVC acut.
Pacienţii de până acum, 17 la număr, au beneficiat de această terapie, iar evoluţia la tratament este favorabilă, potrivit conf. dr. Cristian Falup-Pecurariu, șeful Secţiei de Neurologie din cadrul spitalului.
Potrivit sursei precizate, tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu AVC ischemic acut în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor. Metoda terapeutică este netraumatizantă şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice. Aceasta se administrează în venă şi încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulaţia sângelui.
Asociat în cele mai multe cazuri cu bătrânețea, accidentul vascular cerebral poate apărea totuși și la tineri. La Brașov, s-a intervenit cu succes la pacienți cu vârste între 49 și 92 de ani.
Simptome alarmante
După declanșarea AVC, fiecare minut contează. Intervenția rapidă reduce semnificativ riscul de dizabilitate sau deces. Așadar, dacă un membru al familiei are brusc un alt comportament decât cel cotidian până la acel moment sau intervine paralizia, trebuie sunat de urgență la 112.
Dacă sunteți în apropierea unui astfel de pacient, pentru a vă da seama dacă este ceva în neregulă, cereți persoanei să zâmbească. Dacă fața pare asimetrică sau gura este căzută într-o parte, este un semn de alarmă.
Dacă la ridicarea simultană a ambelor brațe deasupra capului, unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt, este motiv de alarmare
Dacă la rostirea unei fraze simple de către pacient nu se înțelege ce spune sau vorbește ciudat, este semn că tocmai a făcut AVC.
Alte simptome de AVC ar fi amorțeala sau slăbiciunea feței, brațului, piciorului, îndeosebi pe o jumătate a corpului, confuzie, dificultate de vorbire, dificultate în a înțelege ce se vorbește, tulburare de vedere (vedere neclară, vedere dublă, pierderea vederii) la nivelul unuia sau ambilor ochi, mers cu dificultate, pierderea coordonării, tulburări de echilibru, amețeala, durere de cap severă, fără o cauză aparentă, tote acestea apărute brusc, sunt de asemenea semne de alarmare, pentru care pacientul trebuie să ajungă de urgență la Urgențe.
Aparatură modernă
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.