Sănătate

BRAŞOV. Corpul B al Spitalului Judeţean va fi reabilitat, dar nu se ştie când

  • mariusduncaflorinortan2_230967.JPG
 

În nici un caz în viitorul apropiat, potrivit afirmaţiilor făcute sâmbătă, în conferința de presă, de dr. Florin Orțan, senator PSD de Brașov, alături de Marius Dunca, ministru al Tineretului și Sportului. Din cauza problemelor juridice cu care se confruntă unitatea medicală. 

Amintim că, în timpul votării Legii bugetului pe 2017, parlamentarii brașoveni din PNL, UDMR și USD, au depus amendamente pentru acest obiectiv, dar toate au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Dr. Florin Orțan a încercat să explice votul negativ din plenul Parlamentului: „Toți parlamentarii de Brașov, inclusiv subsemnatul, am votat pentru toate cele trei amendamente. După ce le-am votat, mi-a fost rușine, pentru că am votat ca la teatru, pentru ca nimeni să nu poată să spună că m-am opus proiectelor Brașovului. Erau trei sume diferite, avansate de UDMR, USR și PNL pentru același obiectiv. Opoziția nu s-a pus la masă, să spună că Puterea e rea, dar Opoziția poate fi constructivă. Au făcut un exercițiu de imagine și a depus fiecare amendament cu sumă diferită, cu o diferență de 2,5 milioane de euro între cea mai mare și cea mai mică. Asta este așa-zisa amendare a bugetului de către Opoziție”.

Senatorul, fost consilier județean, a dat vina pe conducerea Consiliului Județean Brașov pentru acest insucces, respectiv nealocarea de bani necesari reabilitării corpului B al spitalului brașovean, considerând că alte judeţe au depus „dosare beton” în acest sens.

Am cerut în luna iunie, apoi în fiecare lună, o situație pe ultimii cinci ani a cheltuielilor de capital ale Consiliului Județean și investițiile în spital. Am vrut să văd cât de aplecați sunt conducătorii județului auspra problemelor de sănătate ale comunității. Nu am primit, până în decembrie nimic, chiar dacă am fost la diferite persoane ca să cer. Am vrut să văd cât s-a investit din bugetul Consiliul Județean cu spitalul”, a declarat Orțan.

Parlamentarul a precizat că personal a făcut apoi demersuri către alte foruri, pentru a afla în ce stadiu se află proiectul în cauză: „Am luat legătura cu ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, am rugat pe cale instituțională să fiu informat despre stadiul proiectului depus la Compania Națională de Investiții, anul trecut. Proiectul, care trebuia să demareze în 18 iulie anul trecut, este blocat de o acțiune ilegală a conducerii liberale a județului, și anume demolarea unei farmacii. Acum nu avem o autorizare de construcție pentru Corpul B. Mă întreb dacă după demolarea farmaciei nu vom găsi și niște castori sub farmacie, ca să avem noi pretexte să rostogolim această întrebare fără răspuns”.

Istoria unei modernizări neterminate

Ca să fie mai convingător în acuzațiile sale la adresa conducerii CJ Brașov, unde președinte este liberalul Adrian Veștea, dr. Orțan a făcut „un pic de istorie” în modernizarea Spitalului clinic de Urgență Brașov.

Anul de grație 2013 – prima licitație pentru reabilitarea Corpului B al spitalului, anulată de conducerea CJ din motive mai greu de înțeles. În 2014, conducerea liberală a CJ vinde un bun public, Spitalul de Dermatologie. Se obțin 2,2 milioane de euro și se contractează un împrumut de 1,5 milioane euro de la CEC Bank. Se organizează pe această bază o licitație în 2014, care este atribuită. Banii pentru derularea lucrărilor erau în conturile CJ Brașov. De ce această reabilitare nu a fost făcută, de la sfârșitul lui 2014? Nu vreți să știți ce s-a întâmplat după ce s-a comunicat că încep lucrările la Corpul B. Am bulversat activitatea Spitalului Județean, am mutat ambulatoriul, etc. tocmai pentru a se face această reabilitare, să se înceapă lucrările (…). Anul acesta, prioritățile la Spitalul Județean sunt reabilitarea Corpul B și demararea lucrărilor la noua Unitate de Primire Urgență”, a enumerat senatorul social-democrat.

„Am văzut cine s-a zbătut pentru proiectele Brașovului”

În conferința de presă susținută joi la sediul PNL Brașov, Adrian Veştea a precizat că lucrările la spital pot fi demarate doar după ce se va demola farmacia din curtea spitalului, care de altfel face și obiectul unei anchete penale a DNA Brașov, în care inculpați sunt mai mulți funcționari publici, printre care fostul președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu.

Miercuri a fost eliberată autorizația de demolare. Potrivit legii, pentru a demola un spaţiu, trebuie să faci o documentaţie, apoi, în urma unei licitaţii să stabileşti firma care să execute lucrările. După cum este deja bine ştiut, scara de incendiu trebuie realizată în locul farmaciei, care este o construcţie provizorie ce trebuie demolată. Avem autorizaţia de demolare, constructorul a fost selectat, astfel că în perioada următoare se va dărâma imobilul în cauză, după care vom obţine autorizaţia de construcţie pentru modernizare şi vom începe efectiv lucrările. Cu sau fără Compania Naţională de Investiţii, îi asigur pe braşoveni că vom începe lucrările de reabilitate a corpului B al Spitalului Judeţean”, a declarat președintele CJ Brașov.

Astfel, Veștea consideră că obiectivul de lucrări, respectiv modernizarea corpului B al spitalului, ar putea intra pe o linie de bugetare de la stat: „Dacă trebuie, fac o conferinţă de presă comună, în care să prezinte fiecare parlamentar ce diligenţe a făcut pentru susţinerea proiectului, a Braşovului în general. Din punctul meu de vedere, cred că mi-am făcut datoria ca președinte al CJ Brașov, și am prezentat, cum am mai spus, proiectele importante ale județului pentru a fi susținute la Guvern, în Parlament. Am văzut că o parte dintre parlamentari s-au bătut pentru Brașov, alții, însă, au acceptat poziția Guvernului, ca urmare Brașovul nu are bugetare pe nici unul dintre proiecte”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button