BRAȘOV – BUCUREȘTI. Hospice Casa Speranței, probleme financiare grave, la aproape 30 de ani de la înființare
Organizația non-profit Hospice Casa Speranței, care își are „rădăcinile” în Brașov, a trecut prin mai mari dificultăți financiare, anul trecut, motiv pentru care a fost nevoită să întrerupă unele activități de ajutorare a persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.
A fost o „lovitură” pentru ONG, dar mai ales pentru acele persoane aflate în suferință la care nu s-a mai putut ajunge.
Conform cityfemme.com, în București, există doar două echipe complete de îngrijire paliativă la domiciliu, formate din medici, asistenți și terapeuți, ambele ale Fundatiei HOSPICE Casa Speranței.
„Anul trecut, din cauza instabilității financiare și a modificărilor fiscale și legislative, HOSPICE Casa Speranței a trecut prin cel mai greu moment din istoria de aproape 30 de ani a fundației: ne-am văzut nevoiți să suspendăm serviciile de îngrijire la domiciliu, oferite gratuit, în jumătate de București. Acest lucru a înseamnat că în sectoarele 4, 5 și 6 din Capitală nu a funcționat, pentru câteva luni, niciun serviciu de îngrijire la domiciliu. Este cumplit de greu să nu ai resurse să ajuți un pacient căruia deja i s-a spus că nu se mai poate face nimic și să ajungi să alegi pe cine ajuți pe criterii teritoriale, și nu de boala. Datorită generozității celor care ne susțin, am reușit să redeschidem aceste servicii, dar putem să menținem aceste servicii doar cu sprijinul comunității. Facem un apel către companii să ne susțină și să dea banilor pe care oricum îi platesc către stat o destinație concretă: îngrijire paliativă gratuită, la domiciliu, pentru pacienții care trec prin cel mai greu moment al vieții lor“, a declarat, astăzi, Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței.
Reprezentanții companiilor sunt încurajați să utilizeze până la sfârșitul acestui an facilitatea fiscală care permite direcționarea până la 20% a impozitului pe profit/venit datorat statului sau 0,75% din cifra de afaceri către fundația HOSPICE Casa Speranței. Procedura nu presupune costuri suplimentare pentru companii, conform legislației în vigoare, după cum au precizat reprezentanții ONG-ului și pe Facebook (vezi AICI!).
Hospice, 27 de ani de activitate și 30.000 de copii și adulți ajutați să părăsească lin această lume
Potrivit datelor de pe site-ul Hospice, fundația a fost înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.
Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. În 2019, HOSPICE a inaugurat centrul socio-medical de la Adunații Copăceni, primul din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 27 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 30.000 de copii și adulți cu boli incurabile, cât și familiilor acestora.
Foto – Arhivă
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.