BRAȘOV. AVC 360° – Călătoria Pacientului
Colegiul Medicilor din Brașov găzduiește cea de-a patra conferință din programul național „AVC 360° – Călătoria Pacientului”
Programul național multidisciplinar „AVC 360° – Călătoria Pacientului”, inițiat de Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS), continuă seria de evenimente cu cea de-a patra conferință care va avea loc la Brașov, pe 11 iulie.
Tema „AVC – de la educația pacientului la managementul multidisciplinar” va reuni la Colegiul Medicilor din Brașov, începând cu ora 14.00, medici și specialiști din domeniile implicate în îngrijirea pacienților cu accident vascular cerebral. La eveniment este așteptată participarea medicilor din specialitățile Medicină de familie, Medicină de urgență, Medicină internă, ATI, Neurologie, Neurochirurgie, Medicină fizică și de reabilitare, Geriatrie, Psihiatrie, Medicina muncii, Cardiologie, Diabetologie, Imagistică, Medicină de laborator.
„Cât de importantă este educația populației în prevenirea AVC și cum ar trebui făcută? Care sunt cauzele cele mai frecvente și de ce a scăzut vârsta la care o persoană poate suferi un AVC? Care sunt punctele forte ale tratamentului actual pentru pacientul care a suferit un stroke? Cât de bine colaborăm inter – și multidisciplinar pentru recuperarea cât mai rapidă și completă a pacienților cu AVC? Ce se întâmplă cu pacientul după ce a părasit cabinetul nostru? Când și unde începe reabilitarea lui și cât ar trebui să țină? Care sunt particularitățile de intervenție în regiunea Brașovului? Ce resurse de suport terapeutic și social găsim la nivelul județului nostru pentru acești pacienți? Acesta sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să dăm un răspuns, printr-un dialog activ cu speakerii din program – nume cu rezonanță de la Universitatea Transilvania, cu experiență vastă în domeniile lor de activitate, dar și tineri medici cu formare profesională în universități de prestigiu din afara țării”, a precizat dr. Adelaida Marinescu, președintele ARCIS.
Proiectul este susținut de Academia de Științe Medicale și dezvoltat în parteneriat științific cu Asociația Română de Reabilitare Medicală, Societatea Română de Geriatrie și Gerontologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Asociaţia profesională a medicilor de familie Braşov 2008, Asociația Română de Psihologie Clinică, Centrul Medical Neuroaxis și Hiperdia Brașov, parte a grupului AFFIDEA România.
Scopul conferințelor din cadrul programului „AVC 360° – Călătoria Pacientului”, care se vor desfășura pe toata durata anului 2018, în mai multe orașe din țară, este acela de a crea o perspectivă globală asupra accidentului vascular cerebral și a tuturor formelor de intervenție privite ca un efort comun de implicare pentru ameliorarea efectelor bolii. În plus, amploarea subiectului, gravitatea și consecințele AVC în România aduc laolată, în cadrul acestor întâlniri, profesioniști atât din sistemul public, cât și din cel privat. Obiectivele finale includ crearea unui ghid de bune practici în comunicarea dintre specialitățile medicale și a acestora cu domeniile conexe pentru ca pacienții să fie ghidați mai ușor în sistemul medical, generarea unei hărți teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC și crearea unei campanii de prevenție în rândul publicului larg.
România se situează pe locul al II-lea în Europa la capitolul decese cauzate de accidentul vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când irigarea cu sânge a creierului este întreruptă, iar celulele sunt afectate sau pot muri. În funcție de zona lezată, dar și de cât de repede este tratată persoana respectivă, consecințele pot fi mai restrânse sau mai ample. Atunci când nu se intervine la timp, efectele pot fi devastatoare și asupra corpului, a mobilității, a vorbirii, dar și a modului în care persoana gândește sau simte.
La nivel mondial, AVC se numără printre principalele cauze de dizabilitate și deces. Se poate întâmpla oricui, la orice vârstă, și afectează pe toată lumea: supraviețuitori, familie și prieteni, piața muncii și comunități întregi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.