BRAŞOV. Atenţie, şi apa vândută în magazine are termen de valabilitate!
Comisarii Protecţiei Consumatorilor Braşov au găsit la vânzare apă plată expirată din luna februarie a acestui an, cu ocazia unei acţiuni de control ce a fost dispusă la nivel naţional, pentru verificarea modului de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor.
A fost vorba doar despre câteva recipiente, dar suficiente cât să amintească de faptul că şi apa pe care o cumpărăm din magazine are termen de valabilitate.
Tot în judeţul Braşov au fost găsite sticle de apă depozitate în mod necorespunzător, precum şi apă de izvor care prezenta denumirea comercială diferită de denumirea sursei sau a locului de exploatare a acesteia, iar mărimea caracterelor folosite în indicarea sursei (sursa S1 şi S2) nu era în acord cu prevederile legale anterior menţionate (caracterele utilizate erau mai mici decât cele utilizate în denumirea comercială).
Spre exemplu, la apă 330 ml şi apa minerală plată se indica pe eticheta autocolantă cu traducerea în limba română altă sursă decât cea indicată pe eticheta originală, iar la apa minerală naturală (plată) origine Grecia, denumirea sursei era diferită de denumirea comercială, fără însă ca denumirea sursei să fie scrisă cu caractere mai mari comparativ cu caracterele utilizate la denumirea comercială, aşa cum ar fi trebuit.
În fine, s-au mai constatat cazuri de neafişare a preţului pe unitatea de măsură.
Acţiunea de control a avut loc în luna iunie, dar bilanţul a fost făcut public recent de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), alături de sfaturi pentru cetăţeni.
Peste 41.000 de litri de apă retrasă definitiv de la vânzare, la nivel naţional
Potrivit comisarilor, la nivel naţional au fost controlaţi 783 operatori economici, constatându-se abateri la 397 dintre aceştia.
Ca urmare a deficienţelor constatate, angajaţii ANPC au oprit definitiv de la comercializare aproximativ 41.000 litri de apă minerală naturală şi apă de izvor îmbuteliată în valoare de 81.477 lei care prezenta data durabilităţii minimale depăşită, era depozitată în condiţii improprii (temperatura peste cea impusă de producători şi sub acţiunea directă a razelor solare). De asemenea, 413.315 litri apă minerală naturală şi apă de izvor au ieşit temporar de la vânzare (până la remedierea neconformităţilor constatate).
În cadrul acţiunii, au fost aplicate 181 avertismente şi 237 amenzi însumând 606.100 lei.
Consumatorii sunt sfătuiţi să acorde atenţie modului de depozitare, de prezentare a ambalajului, să verifice data durabilităţii minimale şi, nu în ultimul rând, să păstreze bonul de casă, necesar în cazul în care are de depus reclamaţie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.