Sănătate

BRAŞOV. Atenţie la trichineloză şi la alte boli infecţioase ce pot fi luate de la porci!

 
Întrucât se apropie Crăciunul, perioadă a anului în care consumul de carne de porc creşte semnificativ, inspectorii sanitar veterinari au venit cu o serie de recomandări, pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a îmbolnăvirii de trichineloză.
 
„Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă”, este primul sfat al inspectorilor sanitar-veterinari.
Specialiştii avertizează că poate fi foarte periculos consumul de carne provenită de la un porc sacrificat fără un control sanitar-veterinar prealabil şi fără salubrizarea cărnii obţinute. 
 
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul este sfătuit să nu vândă animalul ori să-l sacrifice şi să-i consume carnea, ci să accepte despăgubirea dată de stat la valoarea de piaţă a animalului.
„Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii”, este avertismentul pentru cei care se gândesc să vândă porcii din gospodărie. Pentru a evita o asemenea situaţie, după sacrificarea animalului trebuie duse probe de carne la medicul veterinar, ca să verifice dacă aceasta este infestată sau nu cu parazitul Trichinella spp.
 
„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi”.
 
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button