Sănătate
BRAŞOV. Atenţie la alimente, în perioada caniculară!!! Riscaţi să vă îmbolnăviţi, dacă nu respectaţi anumite reguli!
Întrucât alimentele se alterează mult mai repede în zilele călduroase, iar meteorologii au emis atenţionare de caniculă, comisarii Protecţiei Consumatorilor au venit cu o serie de sfaturi pentru cetăţeni, dar şi cu avertismente pentru comercianţi.
„Având în vedere atenţionările meteorologice privind următoarea perioadă, în care temperaturile vor atinge pragul de caniculă, atragem atenţia tuturor agenţilor economici care comercializează produse alimentare să respecte în totalitate normele prescrise de producători – referitoare la temperatura de păstrare, depozitare şi comercializare a produselor, să nu expună sub acţiunea directă a razelor solare produsele, să respecte întocmai condiţiile de transport ale produselor, utilizând în acest sens doar autoturisme echipate şi dotate corespunzător”, a atenţionat şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC), Sorin Susanu. Potrivit sursei citate, comisarii vor efectua ample acţiuni de control, pentru a verifica în ce condiţii sunt comercializate produsele alimentare, în perioada caldă.
Cu toate acestea, şi clienţii ar trebui să fie mai prudenţi decât de obicei, la achiziţionarea alimentelor, iar dacă observă că acestea nu sunt depozitate sau comercializate corespunzător, să nu le cumpere.
SFATURILE comisarilor Protecţiei Consumatorilor:
– verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc), având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţă moale – îngheţată, ambalaje deformate, etc);
– atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator, evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse;
– verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);
– nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acţiune (prin menţionare pe etichetă);
– perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere, având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate;
– vă atragem atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor, în spaţii deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc);
– nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate;
– verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);
– la cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.