Sănătate

BRAŞOV. Aparat vital, de 47.000 de euro, donat Spitalului Clinic de Copii

  • IMG_2887_220552.JPG
 

Spitalul Clinic de Copii Braşov a primit astăzi o donaţie foarte importantă, un aparat vital pentru copii, în special nou-născuţi, dar şi o „armă” serioasă pentru personalul medical în lupta pentru viaţa micilor pacienţi. Este vorba despre un aparat de ventilaţie mecanincă, ultraperformant, în valoare de 47.000 de lei.

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că, dacă dorim performanţă în sănătate, trebuie şi dotare şi, din fericire pentru noi, avem alături multe persoane implicate şi dedicate care ne ajută să creştem performanţa, ca şi în exemplul de azi când spitalul nostru a primit din partea Asociaţiei «Dăruieşte Viaţă» şi a unui sponsor foarte important, un ventilator de înaltă performanţă, cu funcţionalităţi multiple, care se adresează problemelor respiratorii ale prematurului, nou-născutului, precum şi copilului mare. Este un aparat de ultimă generaţie, cu performanţe ridicate care dă şanse mari de reuşită şi vindecare pentru pacienţi”, a declarat dr. Liviu Muntean, managerul Spitalului Clinic de Copii.

Vicepreşedintele Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”, Oana Gheorghiu, a afirmat că Spitalul de Copii din Braşov este unul dintre partenerii asociaţiei începând de anul trecut şi, în curând, la unitatea sanitară va fi inaugurat un alt proiect la care asociaţia lucrează în prezent.

„Credem că sistemul de sănătate are probleme de finanţare şi de gestionare a fondurilor şi cred că implicarea companiilor şi a comunităţilor este mai mult decât binevenită. Trebuie să punem umărul pentru că sunt spitale unde ne tratăm atât noi, cât şi copiii noştri”, a precizat Oana Gheorghiu.

11.200 de ore de viaţă asistată, şi „pe împrumut”

Pentru a face performanță și a ne compara cu rezultatele marilor clinici din Europa trebuie să beneficiem și de aparatură performantă, nu doar de resursă umană calificată. Avem astfel de aparate de ventilație mecanică, care au 30 de ani, care funcționează, dar cu competențe limitate. Ventilația e o metodă de tratament prin care putem trata, ajuta sau chiar înlocui respirația spontană a pacientului. E indicată în toate cazurile când pacientul nu poate respira corespunzător pentru a se menține viața”, a explicat dr. Ligia Gheorghe, șef Secție ATI.

Ea a precizat că anul trecut 50 de copii au avut nevoie de ventilație mecanică, fiind înregistrate 11.200 de ore de ventilație mecanică, în condițiile în care au fost patru astfel de aparate funcționale, din care două cu vârste venerabile. „Am fost nevoiți într-o anumită perioadă să ne împtumutăm de un ventilator, fiind necesară ventilarea simultană a mai multor nou –născuți. Sunt situații critice în care nu poți să aștepți, să faci demersuri pentru achiziţie”, a subliniat dr. Ligia Gheorghe. De asemenea, managerul spitalului a precizat că în prezent, toate ventilatoarele sunt ocupate de nou-născuți, astfel că un bebeluș care are nevoie de o intervenție chirurgicală având o malformație nu poate fi operat și este ținut sub ventilație mecanică la Maternitate, întrucât Spitalul de Copii nu are aparatura pentru a-l putea ventila.

Spital regional şi chiar internaţional

Spitalul Clinic de Copii Braşov acordă lunar servicii medicale unui număr de aproximativ 900 de copii, care sunt spitalizaţi mai mult de 48 de ore, precum şi altor câteva sute care rămân în spital o zi, fiind vorba de cazuri uşoare, a precizat managerul. „Am ajuns să fim un spital clinic de urgenţă, un spital regional, şi suntem acreditaţi recent de Agenţia Naţională de Management şi Calitate în Sănătate. Tratăm copii din trei judeţe – Braşov, Covasna şi Harghita, dar fiind într-o zonă turistică, ne adresăm pacienţilor din toată ţara. Am acordat îngrijiri medicale şi unor copii din Anglia, SUA, Canada, Italia, Suedia care s-au aflat în judeţ cu diferite ocazii”, a mai spus dr. Liviu Muntean.

Acesta a mai punctat faptul că unitatea medicală are proiecte pregătite pentru accesarea a 10 milioane de euro din fonduri europene pentru dotarea spitalului, la care se adaugă şi finanţarea pe care o primeşte de la Consiliul Judeţean (CJ), în subordinea căruia se află unitatea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button