BRAȘOV. 31 de cazuri de rujeolă confirmate, toate la copii nevaccinați
675 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în întreaga ţară, în condiţiile în care în 2015 au fost înregistrate doar şapte îmbolnăviri de pojar. Dintre acestea, 31 de cazuri de rujeolă au fost confirmate, la Braşov, în decursul a opt luni ale acestui an, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov. „33 de cazuri au fost suspiciuni, dar 31 au fost confirmate. În 11 cazuri a fost vorba despre copii cu vârsta sub 1 an şi, după cum ştiţi, prima doză de vaccin antirujeolic se face la vârsta de un an. În toate cazurile confirmate este vorba despre copii nevaccinaţi. La Braşov nu au fost înregistrate decese. Dintre cele 31 de cazuri, 12 au fost în mediul urban, iar 19, în mediul rural”, a explicat dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt al DSP Braşov.
Reprezentanţii DSP recomandă vaccinarea, iar Institutul Naţional de Sănătate Publică a propus chiar vaccinarea copiilor la şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an. La Braşov, nu există probleme de aprovizionare cu vaccinul ROR (împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului). „La sfârşitul lunii august am mai primit 6.000 de doze de la Ministerul Sănătăţii, dar mai și medicii de familie. La Braşov, în primele opt luni ale acestui an au fost vaccinaţi aproximativ 5.000 de copii”, a mai spus dr. Bularca.
Boala este foarte contagioasă și dă complicații grave
Primul micuţ care a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Brașov anul acesta are patru ani. S-a întâmplat în 17 iulie, iar până la sfârşitul lunii deja se înregistraseră alte 12 cazuri. „Şi în august şi septembrie, numărul prezentărilor cu rujeolă a fost mare. Toţi erau nevaccinaţi. Rujeola a început la un copil nevaccinat, clar. Deci copilul de patru ani a transmis şi celorlalţi copii, celor sub un an, care nu au încă imunizare. Toţi copiii internaţi au fost nevaccinaţi”, a precizat dr. Ligia Rodina, medic specialist la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov.
Rujeola este o boală foarte contagioasă de origine virală li se trasnmite prin intermediul picăturilor de salivă și al secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.. Perioada de incubaţie este între 7 şi 18 zile, iar debutul este unul brusc şi cu febră ce poate ajunge la 39 de grade. În câteva zile apare apoi şi erupţia pe piele. Boala poate avea însă complicaţii grave. „E decizia părinţilor dacă să-şi vaccineze copiii. Dar rujeola este o boală care poate să meargă cu evoluţie gravă şi cu manifestări grave. Cel mai grav e într-adevăr evoluţia letală. Dar există şi encefalită, meningită şi alte complicaţii, există panencefalita sclerozantă care apare şi după 7 ani de la rujeolă, deci complicaţiile pot fi grave”, a precizat dr. Ligia Rodina.
Cifrele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că, la nivel naţional, doar 75% dintre copiii români născuţi în iulie 2013 au primit vaccinul ROR. Și pentru alte vaccinuri, acoperirea a scăzut sub pragul de siguranţă de 80 %. Principala cauză este neprezentarea. 28 % dintre părinţi nu şi-au dus copiii la vaccinare, iar 14,3 % dintre ei au refuzat să-şi vaccineze copilul. Specialiştii spun că într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub un an sunt protejaţi (aşa-numitul efect de protecţie de grup).
Citiți și:
Rujeola face ravagii şi în BRAŞOV. În ţară sunt 675 de cazuri, trei fiind mortale
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.