Sănătate

BRAȘOV. 14 copii operați pe cord, într-o misiune umanitară în premieră națională

 

O întreagă misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică a fost organizată, săptămâna trecută, cu sprijinul „Fundaţiei Inimii” din Germania și al „Fundaţiei Polisano”, fiind găzduită de Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. Acțiunea a avut loc la inițiativa conf. univ. dr. Victor Costache, șeful Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Sf. Constantin. A fost cea mai importantă misiune umanitară de acest tip, organizată în România, cu 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra – Germania.
Practic, a fost un maraton, în premieră pentru România, fiind operați 14 copii cu afecțiuni cardiovasculare și luați în evidență încă aproximativ 40. „Graţie colegilor noştri din Germania, din Stuttgart, aduşi prin intermediul fundaţiei Kinderherzen am reuşit, în premieră pentru România, să operăm într-o săptămână 14 pacienţi – 13 pe cord deschis şi unul transcateter. De asemenea, numeroşi alţi micuţi pacienţi au fost luaţi în evidenţă pentru intervenţii ulterioare”, a precizat dr. Costache.

Scopul principal al acestui proiect, pe lângă reușita actului medical, a fost ca echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin Brașov” să beneficieze de expertiza colegilor din Germania. Pe de altă parte, pentru întărirea proiectului cardiovascular pediatric din Braşov au fost organizate sesiuni de formare profesională în diferite domenii: anestezie, cardiologie, nursing, terapie intensivă, circulație extracorporeala, imagistica în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Misiunea umanitară a coincis cu aniversarea unui an de chirurgie cardiovasculară la Spitalul „Sf. Constantin” din Braşov.

„În România mor anual aproximativ 1.000 de copii cu boli cardiovasculare în lipsa operațiilor, iar expertiza care s-a dezvoltat în spitalul nostru mai există în țara doar în centrele din Târgu-Mureș, Cluj și București. Ne bucurăm de această premieră naţională şi de faptul că am putut beneficia de sprijinul celor mai buni profesionişti din Germania. A fost o săptămână în cadrul căreia am făcut intervenţii chirurgicale asupra a 14 micuţi pacienţi, le-am dat o şansă la viaţa acestora. Este esenţial să continuăm dezvoltarea acestei zone a chirurgiei în România, deoarece la acest moment este un segment foarte vulnerabil”. a declarat conf. dr. Victor Costache.

Bebeluș de 10 luni care ar mai fi trăit 10 zile fără operație

Unul dintre cazuri a fost al unei fetițe de doar 10 luni. Potrivit medicilor, amânarea intervenţiei ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuţei paciente, care ar mai fi trăit 7-10 zile, operaţia fiind un succes. „Este vorba despre o fetiţă de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităţilor mari ale inimii; cel mai mic copilaş operat în cadrul acestei misiuni umanitare şi cu starea cea mai gravă, care necesită corecţia chirurgicală a malformaţiei cardiace în regim de urgenţă. Amânarea intervenţiei ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuţei paciente. Din cauza acestui defect mare, s-a format un şunt semnificativ de la nivelul cavităţii stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum şi presiune a cavităţilor drepte ale inimii şi circulaţiei pulmonare şi insuficienţa cardiacă; fetiţa prezintă dificultăţi de respiraţie la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenţiei, pentru a se putea realiza corecţia chirurgicală. Operaţia a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petic special de pericard modificat genetic, fără complicaţii intraprocedurale, starea micuţei paciente fiind în prezent foarte bună”, au precizat medicii de la Spitalul „Sf. Constantin” din Braşov.

Medicii români i-au impresionat pe colegii din Germania

Iniţiativa aducerii echipei din Germania la Braşov i-a aparţinut unui medic român care lucrează de peste 20 de ani în Germania, la un spital din Stuttgart. Pavel Hegyi a explicat că nu a fost uşor ca echipa din Germania să ajungă să opereze la Braşov. „A fost nevoie de ajutorul fundaţiei Kinderherzen, de fundaţia Polisano, chiar şi de ajutorul conducerii spitalului nostru din Stuttgart, care ne-a sprijinit şi ne-a dat posibilitatea să venim în aceste timpuri poate imposibile într-o altă ţară, unde numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la un nivel destul de înalt. Am avut întotdeauna plăcerea de a ajuta copiii, copiii din România care sunt lăsaţi câteodată în voia sorţii. De aceea am demarat această acţiune şi îi mulţumesc domnului doctor Costache că m-a sprijinit”, a spus Pavel Hegyi.
Medicii din Germania au deplâns faptul în Europa mai există locuri în care copiii mor pentru că nu există cadre medicale suficiente pentru a-i ajuta.  Doar un copil din trei care ar avea nevoie de operaţie pe cord ajunge să şi facă această operaţie. În schimb, medicii germani au spus că sunt mândri că au întâlnit la Braşov o echipă extrem de dornică să înveţe, de implicată şi de profesionistă care, cu siguranţă, va reuşi să facă această muncă de acum înainte de una singură.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button