Sănătate

BRAȘOV. 12 operații în 72 de ore. Ultramaraton de transplant renal asistat de robot

 

Spitalul Sf. Constantin din Braşov, prin Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, organizează un nou „maraton ”al transplantului, de data aceasta șase „cupluri” (12 intervenții chirurgicale) urmând să fie operate în trei zile de către o echipă de specialişti de primă mână, coordonați de dr. Bogdan Moldovan, chirurgul-șef al spitalului. Nu e primul maraton de acest gen, dar este cel mai mare, în trei zile, șase pacienți primind o nouă şansă la viaţă de la donorii lor înrudiți.

Pacienți din Brașov, Covasna, București (doi) și Constanța (doi) vor fi operați folosindu-se tehnici chirurgicale de vârf, unice în peisajul transplantului din România. Prelevarea rinichiului de la donator se va realiza prin tehnica DaVinci (chirurgei robotică), iar una sau două implantări se vor realiza de asemenea prin tehnica DaVinci.

Centrul Gilles MENTHA este singurul din Europa de Est în care este disponibilă tehnica RAKT – robotic assisted kidney transplantation. De asemenea este singurul centru din România care realizează prelevarea renală prin tehnica DaVinci beneficiind de experiența echipei de Urologie Robotică.

Deoarece actuala Lege a transplantului nu permite decontarea prin Casa de Asigurări de Sănătate a intervenţiilor de transplant efectuate în centrele private (de fapt, singurul de acest gen, acreditat din 2016, este cel de la Brașov), costurile acestor intervenţii sunt suportate de pacienţi, iar când există posibilitatea, de Fundaţia „Sf. Constantin” Braşov.

Doctori din Cluj și Brașov operează pro-bono, sub îndrumarea unui medic din Elveția. „Este al 6-lea sau al 7-lea an în care vin și este mereu o plăcere pentru mine. Sunt impresionat de energia pe care această echipă o acordă programului de transplant”, spune Christophe Iselin, șeful secției de urologie al spitalului universitar din Geneva.

„Echipa de urologie a fost axată pe recoltarea de rinichi de la donatorul viu. Mentalitatea noastră e că această persoană care face un gest umanitar să se întoarcă cât mai repede la viața normală”, afirmă dr. Crișan Nicolae, medic primar urolog.

Deoarece actuala Lege a transplantului nu permite decontarea prin Casa de Asigurări de Sănătate a intervenţiilor de transplant efectuate în centrele private decît în anumite condiții, chiar dacă medicii operează pro bono, costurile acestor intervenţii sunt suportate de pacienţi. „Există o lege care spune că centrele pot să intre în programul național doar dacă centrele de stat sunt depășite ca număr de cazuri și în această perioadă când numărul de transplanturi e mic, nimeni nu poate spune că este depășit că număr de cazuri”, afirmă dr. Bogdan Moldovan.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] doneze o parte din organe. Inima, ficatul și rinichii au salvat patru oameni aflați pe listele de transplant. Ei au primit astfel o nouă șansă la […]

Back to top button