Sănătate
Au apărut primii comercianţi de miei în pieţele braşovene! La ce trebuie să fie atenţi cumpărătorii (FOTO)
Primii comercianţi de miei şi-au făcut apariţia în pieţe, azi-dimineaţă, oferta lor fiind în general de 25 lei/kg de carne. Cei mai mulţi vânzători – vreo şase la număr – erau în Piaţa „Dacia”, apoi la „Astra”, în timp ce la „Star” nu-şi făcuse apariţia niciunul, deşi au fost amenajate şapte locuri pentru ei. Nici în Piaţa Tractorul, unde au fost amenajate 10 spaţii, nu s-au înghesuit la tarabe.
Vânzătorii din Piaţa Dacia au spus că, în cazul în care nu vor avea clienţi, s-ar putea să mai lase la preţ. „Piaţa se reglează singură, în funcţie de cerere”, a punctat şi administratorul public, Miklos Gantz.
Atenţie, pieţele vor fi închise duminică şi luni
Braşovenii se vor putea aproviziona din pieţe până sâmbătă inclusiv, iar duminică şi luni (1 şi 2 mai) acestea vor fi închise, potrivit sursei citate.
Amintim că, pentru vânzarea mieilor au fost amenajate 91 de locuri în pieţele Astra (20), Dacia (46), Tractorul (10) şi Star (7).
Pe lângă tarabe, comercianţii au la dispoziţie cârlige, pentru agăţarea mărfii, şi butuci pentru tranşare.
Pieţele sunt supravegheate de medici din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.
Marca de sănătate, obligatorie
La cumpărarea cărnii de miel sau ied, braşovenii sunt sfătuiţi să se asigure că marfa este însoţită de certificat de sănătate publică veterinară şi că poartă marca de sănătate, care atestă că este bună de consum. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din punct de vedere al originii cărnii, se identifică două tipuri:
- carnea de miel (ied) care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, care are o marcă de sănătate ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate următoarele: denumirea ţării sau codul ISO al ţării (RO, dacă este vorba despre carne obţinută în abatoare din România) în partea superioară, numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a ţării de origine în partea centrală şi abrevierea Comunităţii Europene (CE, EC, EK, CEE etc.) în partea inferioară.
- carnea de miel (ied) care se obţine prin sacrificare la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar. Pe aceasta se aplică o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri: în partea superioară „ROMÂNIA”, în partea centrală indicativul judeţului urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii, iar imediat sub acesta numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii şi în partea inferioară scrie „controlat sanitar-veterinar”, cu majuscule.
Particularităţile speciei
De regulă, este bine de ştiut că ovinele dispun de incisivi doar pe maxilarul inferior, iar pe cel superior au burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind. Tot ca particularitate, membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate. Date fiind aceste particularităţi, este de preferat ca mielul sacrificat să rămână cu capul ataşat de carcasă, precum şi cu porţiunea terminală a unui membru.
Aceste precizări vin pentru a preveni substituirea cărnii de miel sau ied cu cea de câine.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.