Sănătate

APC: Înghețată cu extract de gândaci și zeci de chimicale. Un aditiv „distruge ADN-ul“

 

Specialiștii români au analizat mai multe sortimente de înghețată, pentru a vedea cât de sănătoasă este aceasta. Astfel, Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 64 de sortimente de înghețată vândute în supermarketuri. S-a constatat că acestea conțin „conțin azorubină, caragenan, coșenilă, propan, propilen glicol, poliglicerol și multe alte chimicale“.

Aditivii care te îmbolnăvesc

Datele analizate mai arată că „1 din 7 înghețate cu arome conțin extract de coșenilă/specie de gândaci“. „În cele 64 de sortimente de înghețată s-au identificat 23 aditivi alimentari, după cum urmează: E100– curcumină, E102 – tartrazină,E 120 – carmin/coșenilă, E122 – azorubină, E124–roșu ponceau,E141 – complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160c – extract de paprika, E162 – betanină, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu E296 – acid malic, E322 – lecitină din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu,  E401 – alginat de sodiu, E405 –propan-1,2-diol-alginat, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectin, E460 – gumă de celuloză, E468 – carboximetilceluloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E477 – esteri ai acizilor grași cu propilenglicol, E1520 – propilen glycol“, arată studiul, conform APC.

Pot provoca astm, iritații și alergii

„Îngheţata cu arome artificiale favorizează apariţia sindromului ADHD la copii“, spun autorii studiului. Se precizează că E100 – curcumina (colorant galben portocaliu) – poate provoca stare de greață, diaree. „Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane“, spun specialiștii. Un alt aditiv periculos: E102 – tartrazină, colorant sintetic ce a fost interzis în SUA, Norvegia, Austria „pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului“, mai arată studiul.

„E 120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite“, spun specialiștii APC. Un alt aditiv care nu e recomandat: E202 – sorbat de potasiu (conservant): irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi „mutagen pentru celulele sângelui uman“.

Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta!” și a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul Asociației Pro Consumatori, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button