Sănătate

Abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic la MedEuropa Brașov

  • medeuropa1_3.png
 

În momentul apariției suspiciunii unui diagnostic oncologic, există două aspecte esențiale de luat în considerare: timpul limitat, viteza de reacție, știut fiind faptul că succesul terapiei depinde de depistarea precoce și de rapiditatea începerii tratamentului, și volumul mare de informații, care poate fi copleșitor pentru pacient și familia sa. Este important de știut că există resurse care vin în sprijinul pacienților oncologici pentru depășirea acestei situații și identificarea celei mai bune metode de tratament.

Diagnosticul de cancer este stabilit în urma unei serii de analize și investigații care oferă certitudinea existenței afecțiunii oncologice. Acesta este pus de medicul oncolog căruia i se adresează bolnavul. Din acest punct, ne putem gândi la tratarea pacientului și la o abordare multidisciplinară a cazului. Ce este de facut dacă avem un prediagnostic oncologic și care sunt etapele de urmat până la tratamentul, explicăm pas cu pas.

Înainte de a beneficia de tratament, pacientul trebuie să știe cu siguranță că suferă de o afecțiune oncologică, tipul și stadiul acesteia, așadar să aibă un diagnostic de certitudine. Acesta este oferit de medicul oncolog, în baza unui buletin histopatologic.

La ce se pot aștepta pacienții atunci când ajung intr-o clinică de specialitate?

Pe scurt, etapele prin care trece un pacient cu o suspiciune de cancer sunt următoarele:

1.Prediagnostic oncologic. În acest moment, persoana în cauză efectuează o serie de analize și investigatii care vor ajuta la confirmarea sau infirmarea existenței unei boli oncologice. Este recomandabil ca aceste investigații să fie efectuate la recomandarea unui medic oncolog, pentru a câștiga timp și a evita necesitatea de a repeta anumite investigații. 

2.Diagnostic de certitudine. Pacientul are dosarul medical cu rezultatele și îl oferă spre analiză unui medic specializat în oncologie medicală. Acesta stabilește diagnosticul.

3.Plan de tratament. Odată confirmat, cazul este discutat în tumor board, despre care vom discuta în detaliu mai jos.

4.Tratament. În funcție de tipul de cancer, tratamentul poate presupune chirurgie oncologică, chimioterapie și/sau radioterapie, împreună sau separat, într-o etapizare bine stabilită și în urma deciziei unei comisii oncologice întrunite pentru analiza fiecărui caz în parte. Centrul de radioterapie și oncologie MedEuropa din Brașov oferă, prin specialiștii de top și tehnologia de ultimă generație, acces la servicii de radioterapie de calitate, în mod gratuit, prin contract cu C.A.S.

Ce este „tumor board”-ul și care este rolul lui?

Un „tumor board” – comisia oncologică – este reprezentat de echipa de medici implicați în rezolvarea cu succes a cazului, în funcție de indicație: oncolog medical, radioterapeut, chirurg specializat în diferite localizări ale cancerului, anatomopatolog, precum și alți profesioniști din specialități conexe. Aceștia se întrunesc – în mod clasic sau online – pentru a discuta un caz de cancer, obiectivul fiind cea mai bună soluție pentru pacient, în funcție de stadiul bolii și particularitățile terapeutice. 

Se stabilește conduita terapeutică, iar aceasta este comunicată pacientului. Pacientul face întotdeauna parte din această decizie. El poate să accepte sau nu tratamentul recomandat, trebuie să știe ce i se întâmplă în timpul tratamentului și după finalizarea lui, motiv pentru care el este informat pas cu pas. 

Doar cu o abordare multidisciplinară, un centru de specialitate poate oferi cea mai bună soluție într-o patologie oncologică. Scopul MedEuropa, atât în Brașov, cât și în celelalte centre din Constanța, București sau Oradea, este de a-i pune la dispozitie fiecarui pacient pe cei mai buni specialiști. Colaborarea multidisciplinara aduce o mulțime de perspective și de experiențe transpuse într-un plan de tratament eficient.

Centrul MedEuropa Brașov oferă bolnavilor de cancer consultații și tratamente prin radioterapie în mod gratuit, cu decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate. Unitatea medicală pune la dispoziția pacienților tehnologie de ultimă generație și o echipă de specialiști formată din radioterapeuți, fizicieni medicali și asistenți cu experiență în tratarea pacientului oncologic. Centrul MedEuropa din Brașov este situat pe Strada Turnului, nr. 8, iar programările se pot efectua printr-un apel la Call Center-ul MedEuropa – 021 9971.

Clinicile MedEuropa sunt centre medicale certificate DEKRA pentru implementarea bunelor practici ale ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2 și a cerințelor locale stipulate de Guvernul României.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button