Sănătate

5 beneficii reale pe care le are dovleacul asupra siluetei și a sănătății tale / 3 rețete cu dovleac

5 beneficii reale pe care le are dovleacul asupra siluetei și a sănătății tale.

Dovleacul este, de departe, vedeta absolută a toamnei fie că vorbim despre zona gastronomică, fie că vorbim despre cea a decorațiunilor. Nu mai povestim că foarte curând vom trăi emoția Halloween-ului, ocazia cu care, nu-i așa, tot despre dovleac vorbim. Bogat în amidon, caroten, Vitamina A, B, C, E, K, T, PP, pectină, celuloză, acid nicotinic, oligoelemente, precum: zinc, cupru, iod, fluor, cobalt, dar și săruri de calciu, fier, magneziu, consumul de dovleac contribuie la reglarea glicemiei, întărirea sistemului imunitar, scăderea riscului de apariție a bolilor cardiace și a cancerului.

„Pe lângă toate beneficiile incredibil de puternice pe care le are dovleacul, nu trebuie să uităm că el este o legumă extrem de potrivită în curele de slăbire pentru că este sărac în calorii, 100 g de dovleac conțin doar 26 de calorii, în plus nu conține grăsimi saturate sau colesterol, ci este o sursă importantă de fibre dietetice, antioxidanți, minerale și vitamine”
, a declarat nutriționistul Wasim Nazer.

5 beneficii reale pe care le are dovleacul asupra siluetei și a sănătății tale

1. Consumul de dovleac previne apariția bolilor cardiovasculare și susține sănătatea inimii. Cantitatea mare de potasiu din dovleac, adică 340 mg de potasiu la 100 g de dovleac crud, menține nivelul optim al tensiunii arteriale.
2. Consumul de dovleac are efect calmant, fiind potrivit pentru persoanele care au un nivel de stres ridicat, dar și celor care nu vor să ajungă într-un burnout emoțional. Dovleacum este potrivit celor care suferă de depresie.
3. Semințele de dovleac verzi sunt recunoscute pentru proprietățile lor diuretice, având un rol depurativ și anti-inflamator. Conține 90% apă, astfel că are foarte puține calorii. De asemenea, conține foarte multe fibre, chiar mai multe decât varza kale, mai mult potasiu decât bananele și este foarte bogat în magneziu, mangan și fier. Dovleacul reprezintă și o sursa importantă de vitamina A, vitamina C și vitamina B2.
4. Dovleacul este o sursă importantă de fosfor, de aceea joacă un rol esențial în formarea și menținerea sănătății oaselor și dinților, dar susține și sănătatea sistemului nervos și al sistemului digestiv.
5. „Personal, le recomand să consume din plin dovleac și doamnelor însărcinate sau celor care alăptează. Nu mai vorbesc despre cât este de potrivit dovleacul în dieta persoanelor care sunt diagnosticate cu diabet!”, a conchis specialistul nutriționist Wasim Nazer.

5 beneficii reale pe care le are dovleacul asupra siluetei și a sănătății tale

3 rețete cu dovleac

1. Supă cremă de dovleac

Ingrediente
400 g dovleac curățat
2 buc căței de usturoi
1/2 buc ceapă
după gust sare, piper
50 g unt
1 linguriță ulei de măsline
1 buc morcov

Instrucțiuni de gătit

Curătam dovleacul, ceapa, morcovul, usturoiul. Le spălam bine. Tăiem dovleacul cubulețe, morcovul rondele, iar restul legumelor le lăsăm așa.
Punem legumele curățate și spălate într-o cratiță. Adăugăm sare, piper și uleiul. Punem apa să treacă peste ele și dăm legumele la fiert.
După ce au fiert legumele le scoatem. (Nu aruncăm apa) Peste legume punem untul și blenduim legumele până obținem consistența dorită.

2. Prăjitură cu dovleac

Ingrediente

1,5 kg dovleac
după gust vanilie
150 gr zahăr
Pentru blat:
5 buc ouă
200 gr zahăr
150 ml ulei
200 ml lapte
350 gr făina
1 praf sare
1 linguriță esența vanilie

Instrucțiuni de gătit

Dovleacul se taie în două, se curăță de semințe și se pune în tavă tapetată cu hârtie de copt cca 30 min, apoi se scoate de la cuptor, se curăță de coaja și se pasează cu ajutorul unui mixer vertical. Se adaugă zahărul și vanilie și se amestecă. Se încinge cuptorul la 180 grade C și se prepară aluatul astfel: într-un vas se pun ouăle întregi peste care se adaugă zahărul și se bat cu ajutorul mixerului 5-6 minute până se albesc și-și dublează volumul.
Adăugăm uleiul în fir subțire continuând mixarea, adăugăm laptele și vanilia, amestecând continuu, iar la final adăugăm făina cernută, amestecată cu sarea și praful de copt. Turnăm jumătate din compoziție în tavă nivelând suprafața uniform și o dăm la cuptor pentru 6 minute până se face o crusta aurie. Peste foaia coaptă punem compoziția de dovleac, iar deasupra se toarnă restul de aluat astfel încât să acopere compoziția de dovleac și se dă tavă la cuptor, 15 min sau până trece testul scobitorii.

3. Gogoși cu dovleac

Ingrediente

250 g făină de panificație
500 g dovleac crud
80 g zahăr (poate varia în funcție de gust)
3 ouă
10 g praf de copt
scorțișoară un vârf de cuțit
2-3 g de sare
ulei pentru prăjit
zahăr pudră

Mod de preparare

Se trece prin blender pulpa de dovleac crudă – merge și cea coaptă deja în cuptor, doar că în acest caz trebuie să adăugăm și puțin lapte sau apă. Se amestecă pulpa de dovleac redusă în cremă cu restul ingredientelor. Ultimul se adaugă praful de copt, pentru că are acțiune instantanee. Se ia din compoziție cu lingurița și se prăjesc gogoșile în ulei. Atenție, uleiul trebuie să fie de departe de punctul în care ajunge să scoată fum. Se trec prin puțin zahăr pudră.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button