Sănătate

38 de morţi! „Suntem în pragul unei epidemii de gripă”

 

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că suntem în pragul unei epidemii de gripă. Autoritățile spun că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, iar o a treia săptămână determină declararea epidemiei. 
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 38, informează vineri Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ultimele trei cazuri, confirmate cu virus gripal A, aveau condiţii medicale preexistente. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, este vorba despre o femeie în vârstă de 33 de ani, din judeţul Dâmboviţa, nevaccinată antigripal, şi de doi bărbaţi – unul de 54 de ani, din judeţul Olt, la care antecedentele vaccinale nu sunt cunoscute, şi un altul de 66 de ani, din judeţul Giurgiu, care era nevaccinat împotriva gripei.

Cele mai importante declarații făcute de Sorina Pintea

Suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie.

Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri (nota red – de afecțiuni respiratorii, nu doar gripă) la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri.

Din păcate numărul cazurilor va fi mai mare. Vom declara epidemie în funcție de numărul de cazuri crescut. (…) Miercuri dimineață vom lua decizia. Aceste patru zile libere nu ar trebui să însemne o schimbare. Pentru a putea rezolva problemele este nevoie de o mare complianță din partea părinților și a populației. Conform specialiștilor, pentru a evita îmbolnăvirea, este nevoie de vaccinare. Ministerul Sănătății a început încă din septembrie distribuirea vaccinului antigripal la Direcțiile de Sănătate Publică.

Decese din cauza gripei: Avem un număr de 35 de decese în acest moment. Toți aveau un singur lucru în comun: nu erau vaccinați. (…) Este un număr mare de decese, deoarece anul acesta, în această perioadă, aveam patru decese.

Nota red.: S-a ajuns la 38 de decese, trei anunţate în această după-amiază. Este vorba despre o femeie nevaccinată şi de doi bărbaţi.

Despre vaccinurile achiziționate de MS. Ministerul Sănătății va achiziționa un număr suplimentar de 25.000 de doze care vor fi distribuite direcțiilor de Sănătate Publică. Din punctul nostru de vedere, noi am rezolvat problema. Nu putem face comenzi în locul farmaciilor.

Despre prescrierea antiviralelor. Fiecare medic care parafă și certificat de liberă practică poate să prescrie aceste antivirale. Tamiflu nu se află pe nici o listă de restricție prin care să se stipuleze că numai doctorul de boli infecțioase poate să prescrie.

Despre dezinfectarea școlilor. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”: „Decontaminarea se impune în locurile în care au fost depistate cazuri de gripă”. În fiecare an, virusul gripal își mai schimbă structura. Așa s-a întâmplat cu virusul AHN1 și cu AH1N3 care generează infecții mai severe. Singura modalitate pe care o avem să ne ferim este să ne vaccinăm.

Simptomele gripei: Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: „Evident că orice medic care pune diagnosticul de gripă, care nu este foarte complicat. Diagnostic foarte simplu: febră peste 39 de grade, dureri musculare, articulare, dureri de cap. Te simți ca lovit de tren, aia e gripă. Asta e toată filosofia”. Vineri, un bărbat de 40 de ani din județul Argeș a murit, după ce a contractat gripa. El este a 35-a persoană care a decedat din cauza virusului gripal, la nivelul întregii țări.

Închiderea şcolilor va fi decisă punctual

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că Institutul Naţional de Sănătate Publică urmează să prezinte marţi situaţia cazurilor de gripă, iar, în baza acestor informaţii, se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei. „Dacă vom avea trei săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă vom lua această decizie (de a declara epidemie de gripă în România, n.r.). De aceea am şi cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică ca în ziua de marţi să publice situaţia la nivel naţional, astfel încât să putem lua deciziile care se impun, cât mai repede”, a precizat Sorina Pintea pentru Digi24. Ministrul Sănătății a explicat că decizia suspendării cursurilor se poate lua de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de Sănătate Publică, unde este necesar, notează Agerpres. „Opinia mea personală este că ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment, pentru că situaţia este îngrijorătoare. (…) (În cazurile punctuale, n.r.), inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică numărul de îmbolnăviri din şcolile respective şi anunţă că pot să suspende cursurile. Deci nu este necesară intervenţia Ministerului Sănătăţii în acele situaţii”, a spus ea.

În privința situației stocurilor de vaccin antigripal, Sorina Pintea a menționat în prezent mai există aproape 24.000 de doze în stoc. Ministrul Sănătății a luat, însă, decizia suplimentării acestora. Astfel, săptămâna viitoare ar urma să mai ajungă încă 25.000 de doze în cabinetele medicilor de familie. „Menţionez că achiziţia s-a făcut pe baza estimărilor trimise de către direcţiile de sănătate publică, la solicitarea medicilor de familie. Aş vrea să atrag atenţia că, totuşi, aceste suplimentări ar fi fost necesar a fi cerute încă din decembrie, pentru că necesită nişte proceduri”, a explicat ministrul Sănătății. Ministrul a subliniat că aceste vaccinuri sunt destinate pacienţilor din grupele de risc, care beneficiază de ele în mod gratuit. Restul populaţiei trebuie să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button