[ViDEO] Update. BRAȘOV. Alertă din cauza apariției unui focar de pestă porcină în județul COVASNA
Doar doi porci avea, dar și aceștia i-au murit. Ba, mai mult, vineri s-a trezit pe cap cu polițiști și toate autoritățile cu responsabilități pe sănătatea publică în județ, luându-l la întrebări pentru a se stabili proveniența animalelor și cum de au murit de pestă porcină africană. Asta, în timp ce 61 de porci care trăiesc în gospodăria învecinată nu ar avea probleme de sănătate, deși pesta se răspândește foarte repede.
Este experiența trăită de un localnic de la marginea orașului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, care cel mai probabil obișnuia să-și hrănească porcii cu ce găsea prin gunoaie în apropierea cărora locuiește și în mijlocul cărora a și aruncat animalele după ce i-au murit.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția exploatației și l-a ecarisarea cadavrelor.
„Din investigațiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane și platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Covasna s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.
Mobilizare în scop de prevenție
Același lucru l-au făcut și autoritățile din Brașov, la solicitarea prefectului Marian Rasaliu, o dată informat despre apariția acestui focar atât de aproape de județul nostru.
„Am convocat, sâmbătă dimineață, o ședință extraordinară a Comitetului Local de Combatere a Bolilor din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov. Am stabilit acolo, împreună cu șefii de deconcentrate, primarii și veterinarii prezenți ceea ce avem de făcut pentru ca boala să nu ajungă și în gospodăriile sau fermele de pe teritoriul județului nostru. Este vorba despre măsuri de prevenție, de monitorizare și de control, foarte stricte, dar care nu trebuie să alarmeze pe nimeni. Nu se impune și nici nu se pune în discuție sacrificarea porcilor, deci activitatea de creștere a animalelor se desfășoară ca până acum”, a declarat prefectul Marian Rasaliu în conferința de presă susținută apoi alături de șeful Direcției Sanitare Veterinare Brașov, dr. Dorin Enache.
La Covasna, potrivit planului de măsuri aprobat, s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km, precum și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
La Brașov, a fost finalizată aproape în întregime activitatea de inspecție, în gospodăriile populației și fermele de animale.
„În fermele comerciale din județul Brașov nu există nici un fel de suspiciune a existenței pestei porcine africane, dar le monitorizăm pe fiecare în parte. Avem 14 ferme comerciale autorizate, din care doar cinci sunt populate în momentul de față. Acesta este un aspect cât se poate de favorabil. Singura colectivitate foarte mare este la Șercaia. Totul este sub control. În fiecare săptămână se prelevează probe din ferme, sunt examinate în laborator, astfel că la acest moment nu avem nici un fel de suspiciune că ar fi probleme”, a spus dr. Enache.
Sursa citată a adăugat că, deocamdată, nu se impune constituirea unor filtre rutiere cu covor pentru dezinfectare, atomizor și altele.
„Măsura luată de comun acord cu reprezentanții Instituției Prefectului și ai Poliției Rutiere se referă la un control în trafic cu o frecvență mult mai mare decât de obicei, asta presupunând că toate mijloacele de transport animale vor fi oprite și verificate pentru a vedea conformitatea, iar în situațiile în care se observă ilegalități, neconformități, serviciile veterinare județene au echipe de permanență care răspund imediat la solicitări. O mai mare atenție va fi în localitățile care sunt puncte de trecere între cele două județe: Augustin, Apața, Măieruș, Feldioara, Podul Olt, Teliu și Vama Buzăului, unde medicii veterinari oficiali și medici veterinari concesionari au de făcut raportări cu orivire la starea de sănătate, mortalitate și morbiditate din zonele de interes”, a explicat Enache.
Și vânatul este în atenția veterinarilor, fiind sunt preluate proibe și din animalele omorâte. O altă măsură solicitată este golirea cu regularitate a pubelelor și a gunoiului menajer din parcările de pe drumurile naționale din zonă – DN 11, DN 1, DN 13 și DN 73A. De dorit ar fi ca nici căutătorii prin gunoiale din cartiere să nu mai fie lăsați să facă acest lucru, știindu-se că resturile alimentare găsite sunt, de regulă, folosite la hrănirea animalelor de acasă, deci un risc crescut pestru răspândirea pestei procine.
Aruncarea porcilor morți, caz penal
Direcțiile sanitare veterinare din ambele județe atag atenția crescătorilor de porci că orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, cel care acționează în acest fel putând fi sancționat inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
De precizat este că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, aceștia fiind doar purtători ai virusului, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
citiți și
Pesta porcină africană, în apropiere de județul BRAȘOV
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.