[ViDEO] Turnul de control virtual ar avea eficiență maximă la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav
![[ViDEO] Turnul de control virtual ar avea eficiență maximă la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav 1 vestea-anghel_3.jpg](https://mytex.ro/wp-content/uploads/2019/06/images_aimytexarticles_images_vestea-anghel_3-780x470.jpg)
Turnul de control clasic și turnul virtual sunt două soluții care ar putea fi folosite la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG). În urma analizei făcute de EUROCONTROL (European Organisation for the Safety of Air Navigation – Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), care a acordat în premieră sprijin pentru un aeroport din România, s-a ajuns la concluzia că turnul virtual ar fi cel mai mai potrivit ca efciență din punct de vedere cost-beneficiu.
Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a solicitat anul trecut, prin intermediul Ministerului Transporturilor, sprijinul EUROCONTROL în acest sens, respectiv pentru identificarea variantei optime ca soluție de turn de control care să opereze AIBG. Organizația europeană a făcut analiza în colaborare cu ROMATSA ținând cont de condițiile specifice ale aeroportului Brașov.
Raportul cu rezultatul celor două organizații a fost transmis către CJ Brașov în data de 14 mai 2019, iar pe baza acestuia a fost definitivat caietul de sarcini pentru întocmirea studiului de fezabilitate privind serviciile de navigație aeriană.
„Cerințele au fost în prealabil discutate cu grupul de lucru special desemnat pe baza protocolului de colaborare încheiat între Județul Brașov și ROMATSA pentru a analiza aspectele tehnice ale documentației. Caietul de sarcini cuprinde elementele componente ale funcționării serviciilor de trafic și dirijare, respectiv: instrumentele de aterizare, meteo, comunicații, geometria spațiului aerian, proceduri de zbor, informare aeronautică, integrarea sistemelor în sistemul național de comunicații aeronautice și soluția de turn de control”, a explicat Alexandru Anghel, coordonatorul Compartimentului Monitorizare și Implementare a Proiectului Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.
În urma elaborării studiului de fezabilitate va fi identificată și recomandată soluția tehnică pentru Serviciile de Trafic Aerian (ANS), din care face parte și turnul de control al viitorului aeroport.
Constractul pentru ralizarea acestui studiu de ferzabilitate este estimat la 840.000 de lei și ar urma să fie realizat în 90 de zile de la contractarea serviciului, potrivit prședintelui CJ Brașov Adrian Veștea.
Contestații la unele achiziții
Așa cum am prezentat și în alte ediții ale cotidianului nostru, procedura pentru achiziția proiectării și construirii Terminalului de Pasageri a fost blocată de o contestație depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și la Consiliul Județean. Astfel, administrația județeană așteaptă acum ca instituția să se pronunțe cu privire aspectele sesizate de firmele contestatare.
„Amintim faptul că specialiștii de la IPTANA – firma de proiectare care a realizat studiul de fezabilitate pentru etapa a III-a de execuție a Aeroportului, au fost cei care au întocmit caietul de sarcini al achiziției, iar Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a verificat documentația de atribuire, inclusiv caietul de sarcini, și a aprobat publicarea acesteia în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În ceea ce privește evaluarea propunerilor tehnice și financiare, comisia de licitație din cadrul CJ Brașov a beneficiat de expertiza specialiștilor cooptați de la IPTANA. Mai mult decât atât, după fiecare etapă de evaluare a ofertelor, respectiv stabilirea eligibilității firmelor, analizarea ofertelor tehnice și analizarea ofertelor financiare, procesele-verbale rezultate au fost avizate de ANAP”, a declarat Veștea în conferința de presă susținută astăzi alături de Alexandru Anghel.
Potrivit sursei citate, documentația de achiziție pentru proiectarea și construirea Terminalului a fost de două ori respinsă (în 26 noiembrie și 7 decembrie 2018), de ANAP. În 13 decembrie 2018, CJ Brașov a primit aprobarea ANAP pentru a o posta în SEAP. Anunțul a fost publicat în 18 decembrie 2018. La solicitarea unor potențiali ofertanți termenul de depunere s-a decalat din 28 ianuarie, în 11 februarie 2019, termen la care au fost înregistrate patru oferte. Raportul procedurii a fost aprobat în data de 13 mai 2019, iar la data de 23 mai rezultatul licitației a fost contestat.
Termenul pentru realizarea documetanţiilor de proiectare a Terminalului de Pasageri este de 3 luni de la semnarea contractului, iar durata de execuţie a lucrării este de 9 luni.
Tot printr-o contestație a fost blocată și achiziția a două autospeciale pentru intervenție rapidă a pompierilor, necesare la aeroport.
„Este vorba despre achiziția unei autospeciale de pompieri echipate cu agenți complementari pentru intervenție rapidă și a unei autospeciale dotate cu agenți complementari și echipament de descarcerare. Achiziția s-a desfășurat pe loturi distincte (Lotul 1 și Lotul 2), pentru fiecare utilaj în parte fiind depuse câte două oferte. În ambele cazuri, câștigătoare a fost declarată firma SC Grădinariu Import Export SRL, iar ofertantul de pe locul al doilea, respectiv SC ATSA Industry SRL, a contestat ambele rezultate, în data de 3 iunie 2019. CJ Brașov a transmis la CNSC punctul său de vedere, urmând ca instituția să se pronunțe cu privire la aspectele care fac obiectul contestațiilor”, a explicat Veștea.
În privința Lotului 3 Autospecială de deszăpezire PDA (cu plug, perie și autosuflantă), respectiv achiziționarea a două utilaje de deszăpezire, procedura este în derulare. Până la termenul limită de depunere a ofertelor, care a expirat în 22 mai, în SEAP s-a înscris un singur operator economic, respectiv firma SC ATSA Industry SRL. În momentul de față comisia de licitație lucrează la evaluarea ofertei tehnice.
Potrivit normativelor în domeniu, aceste autovehicule trebuie să existe fizic în dotarea Aeroportului, înainte ca acesta să fie operațional.
Studiul de viață sălbatică pentru Aeroport
CJ Brașov a derulat cu succes procedurile de achiziție privind întocmirea studiului de viață sălbatică la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Pentru contractarea acestor servicii, anunțul a fost publicat în data de 17 mai 2019, fiind depuse două oferte, ambele admisibile.
În urma evaluării și aplicării criteriului de atribuire, respectiv prețul cel mai scăzut, a fost declarată câștigătoare oferta depusă de Asocierea SC Funciara SRL Brașov – SC Unitatea de Suport pentru Integrare SRL Cluj-Napoca, cu care ieri s-a încheiat contractul de servicii. Față de valoarea estimată de autoritatea contractantă la 130.000 lei (fără TVA), valoarea contractului este de 104.000 lei (fără TVA), adică 123.760 lei inclusiv TVA. Durata de desfășurare a contractului este de 13 luni de la data ordinului de începere a prestării serviciilor. Perioada de observare a vieții sălbatice din zona Aeroportului de la Ghimbav este de 12 luni.
„Din păcate, lucrurile nu depind exclusiv de noi în ceea ce privește realizarea proiectului Aeroportului. Suntem la mâna instituțiilor care trebuie să se pronunțe în privința contestațiilor, indiferent dacă sunt sau nu obiectiv întemeiate, iar pentru aceasta ele au la dispoziție termenele prevăzute de lege. Facem ceea ce depinde de noi în toate aspectele privind construirea Aeroportului și nu putem decât să sperăm că în cel mai scurt timp posibil vom putea încheia contractele în urma procedurilor de achiziție pe care în momentul de față le avem blocate”, a mai spus Veștea.
Alde declarații din conferința de presă susținută astăzi pe această temă aflați de aici: https://www.facebook.com/StiriOnlineBrasov/videos/420325405455732/
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
![Google Ads](https://i.imgur.com/Iks1Tgz.png)
![Whatsapp Channel](https://i.imgur.com/JNeuO9Y.png)