[ViDEO] Ministrul Mediului, după vizita la BRAȘOV: „Cer protecție strictă pentru 75% din suprafața fiecărui parc național din România” / În Piatra Craiului, zona T1 a fost extinsă cu 350 de hectare (Declarații VIDEO)
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a anunțat astăzi, în timpul vizitei de lucru din Parcul Național Piatra Craiului, din județul Brașov, că solicită Parlamentului reanalizarea proiectului legislativ care prevede protecție strictă pentru 75% din suprafața fiecărui parc național din România.
„Vrem să dăm o nouă viață Parcurilor Naționale din România. Avem 13 astfel de bogății unice în Europa, un adevărat motor verde de dezvoltare pentru turismul românesc, cât și pentru comunitățile locale. Astăzi, Parcurile Naționale au o suprafață totală de 318.000 de hectare din care 240.000 sunt doar păduri. Cred că gradul de protecție al acestor parcuri naționale este încă destul de scăzut. Doar jumătate din suprafețele acestora este ferită de exploatarea forestieră. În 2017 am inițiat ca parlamentar, alături de alți colegi, un proiect legislativ prin care procentul de protecție din fiecare parc național al României să tindă să crească la 75%. Așa cum am mai declarat, susțin exploatarea sustenabilă a pădurilor din România. Vorbim de o resursă regenerabilă care, gestionată durabil, aduce României beneficii pe toate planurile. Însă, Parcurile Naționale trebuie să iasă din acest circuit pentru că reprezintă adevărate comori ale biodiversității românești.
În momentul de faţă, în parcurile naţionale, în funcţie de clasificare T1, T2, T3, T4, pădurea poate fi exploatată. Ceea ce ne dorim noi prin această lege este ca, 75% din suprafață să ajungă în T1, zonă în care să nu fie permise niciun fel de intervenții, iar restul suprafeței să intre în T2, zonă unde vor fi permise doar lucrările de conservare”, a explicat ministrul Costel Alexe, pe Facebook, după vizita de la Brașov.
Proiectul legislativ a primit aviz negativ din partea Comisiilor parlamentare de Mediu și Agricultură, fundamentarea respingerii fiind că acest grad de protecție este deja prevăzut de actele normative în vigoare, după cum a amintit politicianul.
„Cer Parlamentului reanalizarea proiectului legislativ în cele două Comisii care au respins inițial proiectul. Îi asigur pe parlamentari că Guvernul României sprijină acest proiect și propune inclusiv completarea ca, pe restul suprafeței parcurilor (de 25%), să fie permise doar lucrări de conservare”, a precizat ministrul.
În filmulețul alăturat puteți urmări declarația ing. Mircea Vergheleț, directorul Administrației Parcului Național Piatra Craiului (care a precizat că suprafața de protecție strictă din acest parc a fost extinsă cu 350 de hectare, pădure – proprietate publică a statului) și declarația ministrului Mediului. Acesta din urmă a precizat că, în cazul în care Parlamentul nu va aproba proiectul, va da oricum o ordonanță de urgență (vezi VIDEO).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.