Politic

[ViDEO] Florin Orțan, senator PSD BRAȘOV: „Pentru prima oară, în România, bugetul de la Sănătate se apropie de 5% din PIB”. Reacția PSD după ce Iohannis a respins bugetul

 

Membrii PSD l-au acuzat, vineri, pe Klaus Iohannis de minciună, după ce şeful statului a criticat bugetul pe 2019 şi a sesizat Curtea Constituţională cu privire la această lege trimisă la promulgare.

„Iohannis minte! Tot ce a spus despre bugetul propus de PSD+ALDE este o minciună. Azi nu a vorbit președintele României, ci președintele PNL aflat în campanie electorală prezidențială”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a social-democraților.

Aceștia îl numesc pe președintele țării „Iohannis Bețe-n Roate” care „nu vrea ca economia națională să meargă bine în Guvernarea PSD. Este hotărât să-i facă pe români să sufere, doar pentru a putea da vina pe PSD la viitoarele alegeri prezidențiale”.

În aceeași postare PSD atrage atenția și asupra bugetelor din guvernul anterior: „Dacă bugetul propus de PSD+ALDE nu este bun, cum a putut Iohannis să aprobe bugetul Guvernului Cioloș care prevedea cu 10 miliarde mai puțin la Educație, cu 16 miliarde mai puțin la Sănătate și cu 10 miliarde mai puțin pentru comunitățile locale?” 

Social-democrații încearcă să demointeze afirmațiile lui Iohannis cu sifrele din bugetul pe acest an, aprobat în Parlament: „Este o minciună că autoritățile locale ar fi primit mai puțin cu 1 miliard față de anul trecut! Au primit cu 4,6 miliarde în plus! Este o minciună sfruntată că bugetul pentru partide a crescut de 20 de ori, a crescut de 1,6 ori, inclusiv pentru partidul lui Iohannis. PNL a fost cel care a cerut în Parlament majorarea banilor pentru partide și același Iohannis a promulgat legea fără obiecții. Este o minciună că Educația e subfinanțată! În 2019, Educația a primit cel mai mare buget din istorie: 31,2 miliarde lei, față de numai 21,6 în „Guvernul lui Iohannis”.

PSD susține că motivul real pentru care Iohannis nu a aprobat bugetul este că PSD a tăiat bani de la serviciile secrete și i-a alocat pentru educația și sănătatea copiilor din România. 

 

Aproape 5% pentru Sănătate

De altfel, în cea mai recentă conferință de presă susținută de PSD Brașov, senatorul Florin Orțan a afirmat, printre altele, că în bugetul pe 2019, Sănătății i-a fost alocată cea mai mare sumă primită vreodată în perioada post-decembristă, undeva la aproape 5% din PIB.  

„Pentru prima oară, în România, bugetul de la Sănătate se apropie de 5% din PIB. Am pornit undeva de la 2,3% și suntem undeva la 4,85% din PIB, în timp ce media europeană este de 6,5%.  Anul acesta avem un buget de investiții mai mare cu 91% decât anul trecut. Am o singură îngrijorare, echipele manageriale ale spitalelor trebuie să fie extrem de rapide și de eficiente în alcătuirea listei de echipamente, listei de necesar.  Acestea trebuie duse la minister ca să se poată derula procedurile de achiziție. Deci nu avem timp de pierdut dacă vrem la sfârșitul anului ca Spitalul Județean să arate cu totul și cu totul la zi din punct de vedere al dotărilor”, a declarat Orțan.

În acest punct, parlamentarul brașovean a apreciat anul trecut ca fiind  al creșterii salariale pentru medicii si asistentele din spitale, iar anul acesta, al creșterilor veniturilor medicilor de familie.

„Vă reamintesc că medicii de familie în România au o medie de vârstă de 55 de ani. Specialitatea de medicină de familie nu mai este atractivă, este prost plătită și încărcată de foarte multe responsabilități, în special, administrative. Am existat ample negocieri înainte de adoptarea legii bugetului cu asociațiile profesionale ale medicilor de familie, care, pe bună dreptate, spuneau că la studii egale trebuie să aibă venituri egale. A fost prezentat proiectul de buget pentru medicina de familie, astfel încât medicul specializat în Medicină de familie să câștige cât un medic care lucrează în spital. La fel și cu asistentele. Pentru asta s-a făcut o proiectare de 3 miliarde de lei, au fost discuții tehnice extrem de animate și am ales varianta de mijloc, cu un buget cu 25% mai mare decât anul trecut, nu cu 50%, cum au solicitat. Au primit 2,6 miliarde de lei bugetul alocat pentru medicină de familie din România, ceea ce va permite ca medicii de familie să ajungă la 70-80% din venitul medicilor de același grad din spitale. Restul vrem să îi dăm anul viitor ca să câștige exact ca un medic din spitale”.

Senatorul a adăugat că, în schimb, se vor face unele modificări la actualele criterii de plată în cazul medicilor de familie. „Adică, reducem capitația în structura veniturilor medicului de familie. Jumătate din veniturile acestuia vin doar din faptul că are pacienții pe listă și jumătate din servicii efectiv prestate. Va scădea impactul capitației asupra veniturilor și va crește impactul serviciilor, cum ar fi consultațiile”, a precizat dr. Florin Orțan. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare