Politic

[ViDEO] Cârciumarii brașoveni, discuție cu ministrul Nelu Tătaru, înaintea adoptării Hotărârii 43 (VIDEO) / Ce a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență

 

Membrii Breslei Cârciumarilor și alți reprezentanți ai domeniului HoReCa din Brașov au discutat, ieri, cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, despre noile măsuri care ar putea ajuta la menținerea lor pe „linia de plutire”, în perioada stării de alertă. Discuția a avut loc înainte să fie adoptată Hotărârea numărul 43, care prevede redeschiderea, începând cu data de 1 septembrie 2020, a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare, în județele unde incidența
cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

„Am discutat pe scurt despre planul de redeschidere a restaurantelor, pentru că toată lumea trebuie să ştie acelaşi lucru, să mergem toţi în aceeaşi direcţie, etapizat. Am rugat să se întâmple ceva cu taxele pe salarii, ca să putem motiva oamenii şi din alte direcţii, nu doar aşa cum o facem noi din interior. Promisiunea a fost că se vor gândi, am înaintat o listă cu propuneri, lucrurile par că s-au înţeles şi sperăm să se ţină cont în discuţia finală din seara aceasta. Cu privire la discuţia cu ministrul Sănătăţii, nu se ştie sigur când se vor deschide în Braşov, sigur se vor redeschide restaurantele ataşate hotelurilor, noi toţi ceilalţi aştepăm să vedem ce se va decide. Vor fi şase oameni la masă, ospătarii fără mănuşi şi e foarte important să respectăm cu toţii regulile să putem merge mai departe într-o nouă etapă. Întâlnirea anterioară (la sfârșitul lunii iulie, n.n.) a avut un ecou, e important că se gândesc la ce propunem, pentru că de obicei argumentăm, dânşii sunt de specialitate şi atunci am putut vorbi ca de la egal la egal şi au înţeles exact ce am vrut să spunem”, a declarat Oana Coantă, președintele Breslei Cârciumarilor Brașov.

„Intenția noastră este ca de la 1 septembrie să deschidem. De exemplu, hotelurile, restaurantele pentru cei care stau în hoteluri, peste tot, indiferent de gradul de transmitere în comunitate a virusului. Deschiderea restaurantelor, pentru cei din afara hotelurilor, în zonele unde suntem sub linie la îmbolnăvirile la mia de locuitori, și unde putem face în interior maximum 50 de persoane și în afară, 100. Discuțiile s-au axat pe reluarea anumitor activități, în baza unor solicitări pe care le-am avut din partea lor. HoReCa este, mai ales în Brașov, cea care dă și atractivitatea, și specificul zonei, și activitatea trebuie să existe, dar în anumite condiții. Actualizarea listei cu județele sau localitățile în care avem sub un caz, între 1 și 3 sau peste trei incidența la mia de locuitori se va face săptămânal. Regulile le-am mai discutat și la cealaltă întâlnire, am înțeles solicitarea de a fi șase la masă și de a se renunța la mănuși pentru personal, dar dezinfectatul trebuie să existe, mesele trebuie dezinfectate etc. În rest, regulile rămân în principiu aceleași. La evenimente private, fără interacțiune fizică prin dans. Astea sunt regulile care se vor întâmpla de marți încolo”, a declarat și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Ulterior discuțiilor cu operatorii din domeniul HoReCa, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 43, care prevede și limitarea la nivel național a programului de funcționare a teraselor între orele 06.00-24.00 și creșterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spațiu închis, respectiv 100 în spațiu deschis. Cluburile și discotecile din interior vor rămâne închise însă.

 

HOTĂRÂREA nr. 43 din 27.08.2020:

Art. 1 

(1) Se aprobă reluarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

(2) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

(3) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

(4) Programul de lucru al operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.

(5) Operatorii economici menționați la alin. (1) vor respecta obligațiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri.

(6) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (5) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.

Art. 2 

(1) Se aprobă deschiderea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

(2) Se aprobă deschiderea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, doar pentru clienții cazați în hotel, în județele în care, incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

(3) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori pot decide restricționarea activității restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (3) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.

Art. 3 

(1) Se aprobă desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

(2) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă această localitate trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

(3) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (3) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.

Art. 4 

(1) Se aprobă organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maximum 100 de persoane în exterior, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.

Art. 5 

Se menține măsura privind suspendarea activității cluburilor, discotecilor și a barurilor în interiorul clădirilor. 

Art. 6

În cuprinsul Hotărârii CNSU nr. 36 din 21.07.2020, la art. 3 lit. r) se introduce o nouă literă, lit. s), care va avea următorul cuprins : „s) sportivii străini legitimați la cluburile din România care revin pe teritoriul țării ca urmare a participării la o competiție internațională oficială a echipelor lor naționale și urmează a-și relua activitatea sportiva la clubul la care sunt legitimați, cu condiția ca aceștia să aibă încheiat un contract valabil cu un club sportiv din România.”

Art. 7 

(1) Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

(2) În condițiile alin. (1) organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

(3) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activităților culturale prevăzute la alin. (1) dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

(4) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activităților culturale prevăzute la alin. (1), dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

(5) Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție.

(6) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (5) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.

Art. 8 

În conformitate cu art. 4 alin. (3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, se aprobă majorarea cantităților prevăzute în Anexa la OUG nr. 11/2020, cu modificările și completările ulterioare, cu următoarele cantități suplimentare: 200 de ventilatoare medicale, 200 de monitoare medicale, 800 de injectomate, 150 de filtre pentru izolete și camerele de izolare cu presiune negativă și 1.750.000 de măști de protecție de tip FFP2 și FFP3.

Art. 9

Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020. 4

Art. 10 

Se aprobă lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, propusă de INSP la data de 24.08.2020, prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 11

Rata de incidență a cazurilor aferente măsurilor prevăzute la art. 1, 2, 3, 7, se analizează săptămânal, la nivelul fiecărui județ și a fiecărei localități, din cadrul acestuia.

Art. 12 

Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora. PREŞEDINTELE COMITETULUI NA.

VEZI ȘI:

COVID-19. Cârciumarii BRAȘOVENI protestează, sătui de controale / „Ne punem panglici albe. Câte una pentru fiecare instituție care ne-a vizitat” (Galerie FOTO)

COVID-19. IJP BRAȘOV, reacție indirectă după protestul cârciumarilor și al celor de la RATBV

BRAȘOV. Ministrul Sănătății, la masă cu cârciumarii. Ce au discutat (VIDEO)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare