Politic

[ViDEO] BRAȘOVUL nu va primi bani de la UE mai repede de anul viitor, pentru implementarea Strategiei de Management Integrat al Deșeurilor / Declarații – VIDEO

  • WhatsApp Image 2020-05-20 at 14.36.36_280705.jpeg
  • WhatsApp Image 2020-05-20 at 14.36.37 (1)_280706.jpeg
 

Primarul George Scripcaru s-a întâlnit, astăzi, cu vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Imelda Toaso, care este coordonatorul proiectului Strategie de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) și cu primarul comunei Prejmer, Șerban Tudorică, pentru a discuta despre stadiul elaborării acestui proiect.

Discuțiile au vizat etapele care mai sunt de parcurs până la depunerea proiectului de finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea strategiei.

La întâlnire au mai participat viceprimarul Laszlo Barabas, care are atribuții în gestionarea salubrizării la nivelul orașului Brașov și reprezentanții EPMC Consulting, firma care asigură consultanță.

Se speră ca, până în luna septembrie, să fie finalizat studiul de fezabilitate, iar cel târziu la începutul anului viitor să fie depus proiectul de finanțare, apoi să înceapă implementarea proiectului. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este 2023, astfel încât în 2024 sistemul să fie funcțional la capacitate maximă.

„În acest moment a demarat procedura pentru Planul județean de gestionare a deșeurilor și în urma aprobării acestui plan se poate definitiva proiectul și transmite spre aprobare la finanțator, care este Ministerul Fondurilor Europene. Procedura de mediu durează cam șase luni. În această perioadă noi pregătim studiul de fezabilitate, așteptăm acum din partea unităților administrativ teritoriale să identifice terenurile unde vor fi amplasate noile investiții ale proiectului, după care definitivăm studiul de fezabilitate și spre sfârșitul anului sperăm să depunem proiectul la minister”, a spus Marius Băican, reprezentant EPMC Consulting.

Depozite în regim voluntar, în municipiul Brașov

Municipalitatea brașoveană trebuie să identifice două-trei spații unde să fie amenajate depozite unde cetățenii să transporte singuri deșeurile. De asemenea, trebuie identificat un spațiu în apropierea orașului unde să fie amenajat un centru de management integrat al deșeurilor, conform primarului George Scripcaru.

„Trebuie să identificăm două-trei amplasamente pentru depozitarea de deșeuri în regim voluntar, la nivelul municipiului, în așa fel încât cetățenii să poată să transporte și să depoziteze singuri, la aceste centre, deșeurile, care apoi să fie sortate și preluate de operatorul de salubrizare. De asemenea, am aflat astăzi răspunsul primit de la Agenția Națională de Protecție a Mediului și de la Ministerul Mediului referitor la o locație pentru un nou depozit în județul Brașov, și am mai constatat azi că trebuie găsită o soluție pentru un centru de management integrat al deșeurilor, în proximitatea municipiului Brașov, adică în una dintre localitățile din jurul Brașovului, care să fie inclusă în cererea de finanțare. Eu cred că față de situația anterioară suntem într-un stadiu bun, din perspectiva etapelor parcurse în ultimul an de zile și dacă lucrurile s-ar derula fără anumite obstacole cred că în timpul stabilit împreună vom putea accesa și banii, respectiv aproape 100 de milioane de euro. Astfel vom rezolva și o problemă a județului Brașov în ce privește gestionarea integrată a deșeurilor, și vom depăși încă o fază problematică a județului, care trebuia gestionată acum mulți ani de zile, dar care ne-a adus în situația de a recupera acum timpul pierdut. Cred că suntem pe drumul cel bun”, a declarat George Scripcaru, primarul Brașovului.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Ministerului Mediului au anunțat că primarii din București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au fost convocați la discuții, la începutul acestei săptămâni, în condițiile în care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României, pentru depășirile concentrațiilor de dioxid de azot din cele 5 orașe (VEZI: POLUARE BRAȘOV. Primarul, chemat la Ministerul Mediului după ce Comisia Europeană a demarat procedura de infringement).

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a respins ideea de a se amenaja un nou depozit ecologic

Discuțiile s-au axat în principal pe recomandările pe care Agenția Națională de Protecția Mediului și Ministerul Mediului le-au făcut pe marginea Planului județean de gestionare a deșeurilor, precum și pe investițiile care pot fi finanțate de UE.

Cea mai importantă recomandare este cea referitoare la construirea unui nou depozit ecologic pentru deșeuri. Conform prevederilor legale, cele două autorități au recomandat eliminarea acestui obiectiv de investiții, având în vedere că o astfel de facilitate poate fi avizată doar în condițiile în care rampa ecologică funcțională are un grad de umplere de peste 75%, ceea ce nu este cazul la depozitul ecologic de deșeuri FIN-ECO.

„În acest moment, Consiliul Județean încearcă să definitiveze documentația pentru cererea de finanțare care se va depune pentru realizarea proiectului «Sistem de management integrat al deșeurilor». În acest proces, care este totuși un proces foarte lung, primul pas l-a reprezentat elaborarea Planului județean de gestionare a deșeurilor, iar o primă variantă a fost depusă deja la Agenția de Protecție a Mediului, în vederea avizării. În acest moment, pe soluțiile identificate și pe investițiile care se dorește a fi realizate în proiect am primit o serie de recomandări din partea autorităților și urmează să ne conformăm, în sensul în care acest plan prevedea și realizarea unui depozit nou în județul Brașov, iar recomandările autorităților, atât ale ANPM cât și ale Ministerului Mediului, au fost de a se reanaliza această opțiune, având în vedere că depozitul existent în acest moment, depozitul ecologic din Municipiul Brașov, are doar 31% suprafață ocupată din capacitatea proiectată, iar reglementările legale ne spun că doar de la 75% grad de ocupare putem demara construcția unui depozit nou. În acest sens, la acest moment noi analizăm și planul B, care presupune realizarea investițiilor constând într-un Centru de management integrat al deșeurilor și o serie de instalații amplasate în diferite zone ale județului, astfel încât doar deșeurile care vor rămâne la final după tratarea în aceste instalații, adică aproximativ 10% din cantitatea inițială, să ajungă la depozitul de lângă Brașov”, a explicat Imelda Toaso.

În urma discuțiilor de astăzi s-a stabilit care vor fi investițiile majore pentru care se vor solicita fonduri de UE.

„Cea mai importantă dintre acestea este amenajarea centrului de management integrat a deșeurilor. Conform recomandărilor, acesta ar trebui poziționat în interiorul unei raze de 30 de kilometri față de Brașov și trebuie să conțină o stație de tratare mecano-biologică, o stație de sortare, o stație de compost și tratare a bio-deșeurilor. Suprafața totală a acestui centru este de 16-20 de hectare.
Totodată, s-a discutat și despre posibilele locații pentru înființarea celor 3 centre de colectare deșeuri prin aport voluntar (centre în care cetățenii își duc singuri deșeurile), care vor fi amenajate în municipiul Brașov. Având în vedere că pentru amenajarea unui astfel de centru este necesară o suprafață de 2.000-5.000 mp, primarul a precizat că, până la următoarea întâlnire, va identifica cele 3 zone care se încadrează pentru amenajarea centrelor.
Potrivit coordonatorului proiectului SMID, Imelda Toaso, la nivelul județului Brașov ar trebui amenajate centre de colectare deșeuri prin aport voluntar în toate localitățile urbane”, se arată în comunicatul remis de Primăria Brașov.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button