[ViDEO] BRAȘOV. Ziua Universităţii Transilvania, sărbătorită şi cu salarii mai mari
Studenţii şi profesorii Universităţii „Transilvania” Braşov sunt în sărbătoare de la începutul acestei săptămâni şi vor mai fi şi mâine, deşi 1 martie este data care a fost decretată de şase ani Ziua Universităţii Transilvania, la iniţiativa prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, rectorul instituţiei. Concursuri de creativitate, workshopuri tematice, ateliere, seminarii, manifestări artistice şi sportive, acţiuni caritabile, concerte, expoziţii, întâlniri, conferinţe, spectacole diverse, demonstraţii publice, decernări de titluri de Doctor Honoris Causa se află în programul manifestărilor. Totodată, cea mai mare universitate din Regiunea Centru are de ieri o nouă pagină de internet, ceea ce completează „dosarul” de identitate reînnoită început la 1 octombrie 2017, când instituţia şi facultăţile sale au adoptat un nou logo vizual şi deviza „Învaţă să fii în centru!”.
Urmează alte majorări salariale
Rectorul Universității Transilvania a anunțat că în anul 2018 cadrele universitare vor avea salarii cu circa 30% mai mari. Primele majorări salariale au intrat în vigoare de ieri, de când salariile cadrelor didactice şi ale personalului didactic auxiliar din Universitatea Transilvania sunt cu 20% mai mari. În luna decembrie, vor mai avea parte de încă o majorare salarială, de 10%. „Deşi am auzit din alte părţi că ar fi fost scăderi, în Universitatea Transilvania, în luna ianuarie 2018, față de luna decembrie 2017, salariile nete au crescut cu 10%, prin efectul schimbărilor legisltative, datorită scăderii impozitului pe venit de la 16%, la 10%. Pe de altă parte, avem doar cadre didactice titulare cu doctorat, iar sporul de doctorat este calculat la jumătate din salariul minim pe economie. Mai mult, în universitatea noastră, salariile profesorilor sunt calculate și în funcție de evaluările primite din partea studenților, iar cei cu calificative maxime au parte de o majorare salarială de 15%. În decembrie, angajații universității vor mai avea parte de o majorare salarială de 10%, practic, anul acesta majorarea salarială reală putem spune că va fi de 30%”, a declarat Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania.
La Universitatea Transilvania sunt angajate 730 de cadre didactice și 25 de cercetători. În afară de măsura proprie de plată diferenţiată în funcţie de performanţă, majorările salariale de la Universitatea Transilvania fac parte din programul Guvernului de a crește salariile din sistemul de învățământ și din sistemul sanitar cu 20%, de la 1 martie 2018.
Burse studenţeşti de la 600 la 1.400 de lei lunar
Aproape 3.400 de studenți de la Universitatea Trabsilvania încasează lunar burse de merit (de studiu) sau/şi burse sociale. Potrivit rectorului Universității Transilvania, prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, nivelul burselor a fost majorat în acest an, iar acest lucru a dus la o motivare a studenților de a lua note cât mai bune. Studenții cu rezultate remarcabile și calificative maxime primesc o bursă în valoare de 800 de lei, în vreme ce studenții cu o situație socială dificilă primesc burse în valoare de 600 de lei. Iar unii chiar le cumulează. „Nivelul burselor a crescut la Universitatea Transilvania, iar acest lucru a dus la o motivare în plus a studenților de a lua note cât mai mari. Sunt și cazuri în care unii dintre studenți cumulează bursele de merit cu cele sociale”, a declarat rectorul Universității Transilvania.
Lunar, Universitatea Transilvania din Brașov plătește 2,3 milioane de lei pentru bursele de studii sau/și sociale pentru 3.393 de studenți. În total, la cele 18 facultăți ale universității brașovene învață 19.320 de studenți din Brașov și alte județe, ca și 100 de studenți străini.
În topul național la schimburile de studenți
De altfel, rectorul a subliniat că, deși numărul absolvenților de liceu care obțin diploma de bacalaureat a scăzut, Universitatea Transilvania a atras mai mulți studenți, în defavoarea altor instituții de învățământ superior din țară. Și la schimburile de studenți prin Erasmus și Erasmus + universitatea brașoveană stă bine în topul național: locul al III-lea la „sosiri” (numărul celor care vin din străinătate să studieze un an aici) și locul al IV-lea la „plecări” (numărul studenților brașoveni care studiază un an în străinătate).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.