Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Suspiciuni de neglijență la deversările de la Barajul Târlung din timpul recentelor inundațiilor. GALERIE FOTO și VIDEO

  • pod-budila.jpg
 

Nu se poate spune că natura s-a dezlănțuit la cote istorice în perioada iunie – iulie în acest an, însă a produs ravagii, lăsând în urmă, numai pe raza județelor Brașov și Covasna, sute de case inundate, precum și drumuri, poduri și podețe distruse, inclusiv un pod de cale ferată. Practic, au fost lăsate în ruină obiective șubrezite deja de ploile din lunile precedente, inclusiv din luna martie. 

În scurt timp, cei responsabili cu gospodărirea apelor au anunțat că „în perioada 1 iunie – 27 iunie 2018, în zona de sud-est a judeţului Brașov, regimul precipitaţiilor a fost excedentar, înregistrând valori cuprinse între 140-180 l/mp, ceea ce a dus la creşteri de niveluri şi debite peste valorile medii normale. Începând cu data de 27 iunie până în data de 2 iulie 2018 (deci în mai puţin de o săptămână) precipitaţiile cumulate în aceiași zonă au totalizat valori de 180-200 l/mp. La staţia Babarunca, pe râul Târlung, situată în amonte de acumularea Săcele, începând cu data de 27 iunie până în data de 30 iunie 2018, precipitaţiile cumulate au totalizat peste 200 l/mp, cu un total de la începutul lunii iunie de cca 380 l/mp. Valori similare ale precipitaţiilor (cumulate de cca 200 l/mp în 3-4 zile) au generat evenimente similare cu cele produse în anul 2005, an de referinţă din punct de vedere al efectelor inundaţiilor în ultimii 40-50 de ani. Reamintim faptul că în perioada 13-17 martie 2018 a avut loc un alt eveniment de inundații cu debite şi nivele semnificative, generate de precipitații în aceași zonă, când precipitațiile cumulate au fost de 80-125 l/mp”. 

În ambele situaţii a fost emis cod roșu de avertizare hidrologică de fenomene imediate pentru depășirea cotelor de pericol pentru zona de confluență a râului Târlung cu Râul Negru, iar populația din zona comunei Băcel a fost alarmată pentru eventuala cedare a digurilor.

 

S-a rupt o conductă

Totuși, în spațiul public au apărut semne de întrebare despre modul în care a fost gestionată situația și dacă s-a făcut totul pentru evitarea dezastrelor.  

Unul dintre cei care și-au pus problema în acest fel este senatorul USR Braşov, Allen Coliban, care spune că a documentat situația inundațiilor din 30 iunie și a cauzelor care au dus la prăbușirea în acea zi a podului de cale ferată de la Budila.

Astfel, senatorul a afirmat că a solicitat inițial autorităților istoricul expertizărilor realizate, informații despre balastierele din zonă, informații privind eventuale probleme cu descărcătorul de ape mari. Ulterior, pentru că nu a găsit informații și cu privire la decizia de a deschide deversarea la capacitate maximă în data de 30 iunie, pentru a scădea nivelul lacului de acumulare și o posibilă undă de șoc suplimentară, senatorul USR Brașov a cerut explicații privind modul în care a fost gestionat barajul de la Săcele în acele zile.

Cum a fost posibil ca o viitură atât de puternică să apară pe râul Târlung, în aval față de Barajul Săcele, știind că rolul barajelor în caz de ploi abundente este de a prelua și de a neutraliza debitele sporite? Evident, ceva nu a funcționat în acest caz. Răspunsul oficial al SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov) a fost că operarea barajului s-a făcut conform unui regulament existent și că principala cauză a prăbușirii podului sunt ploile intense. Din informațiile obținute deocamdată din surse neoficiale rezultă însă nu numai că felul în care au fost gestionate cotele barajului la finalul lunii iunie a fost unul defectuos, dar că în plus, a existat o defecțiune majoră la barajul de la Săcele, despre care nimeni nu a vorbit până acum și în privința căreia se încearcă o muşamalizare. Este vorba de o scurgere suplimentară a apelor din lacul de acumulare printr-o conductă prinsă în corpul barajului, care urma să deservească o hidrocentrală de dimensiuni reduse, conductă amplasată în proximitatea atenuatorului de undă. Conducta respectivă era închisă, însă, din cauza creșterii nivelului apei în baraj și, implicit, a presiunii, mecanismul de închidere a conductei a cedat, generând un debit suplimentar care s-a menținut până când nivelul apei din baraj a scăzut sub nivelul conductei. Astfel, debitul total al apei eliberate din lacul de acumulare a fost în realitate mult mai mare decât cel măsurat, probabil peste 200 mc pe secundă, adică o viitură foarte puternică. În plus, s-a creat o undă de șoc, deoarece golirea lacului s-a făcut foarte brusc”, a declarat Coliban în conferința de presă susținută vineri la sediul partidului din Brașov.

În sprijunul afirmațiilor sale ne-au fost prezentate câteva imagini cu o conductă a barajului care s-a spart sub presiunea apei, probabil în ultima zi a lunii iunie.

Senatorul Allen Coliban a spus că acțiunile sale de verificare a modului în care a fost gestionată problema vor continua până la clarificare.

Ca om politic și reprezentant al societății, vreau să ridic niște probleme și vreau să obțin niște răspunsuri. Este vorba despre cum își fac treaba niște oameni care au o răspundere și dacă, prin deciziile lor, au pus în pericol atât alimentarea cu apă a Braşovului, cât și siguranța locuitorilor din aval”, a precizat senatorul USR.

 

Se fac verificări

Ne-am adresat la rândul nostru Prefecturii Brașov pentru un punct de vedere cu privire la această problemă. 

În perioada respectivă eu am fost în permanență pe teren, inclusiv la barajul menționat. Personal nu am intrat în amănunte vizavi de activitatea propriu-zisă a SGA. Cei de acolo sunt specialiști și își desfășoară activitatea după regulamente strice. Pe mine m-a interesat în primul rând ca locuitorii zonelor afectate să fie protejați, iar în acest sens am fost asigurat în permanență că acțiunile celor de la SGA sunt în conformitate cu normele. Dacă s-a greșit în ceea ce privește exploarea apelor din baraj, atunci persoanele care au făcut acest lucru vor fi nevoite să dea explicațiile de rigoare. Împreună cu organele competente și cu reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Olt, voi cere verificarea situației semnalate, urmând să aducem la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor toate demersurile SGA din perioada respectivă”, a declarat prefectul Marian Rasaliu. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button