Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Senatorul Zamfir a început „lupta” cu IFN-urile, care practică dobânzi ameţitoare, de până la 9.000%

 

Cunoscut deja ca „părintele” Legii dării în plată, parlamentarul liberal Daniel Zamfir a aplecat urechea şi la păsurile românilor care, disperaţi fiind, au apelat la creditele de nevoi personale acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN), iar acum au ajuns să rămână şi fără case, şi cu datorii enorme, din cauza dobânzilor penalizatoare.

În ţară, sunt peste 1,8 milioane de români care au datorii în derulare la IFN-uri. Unele situaţii sunt de-a dreptul dramatice din cauză că, din diverse motive, oamenii nu au mai putut plăti ratele la timp, iar dobânzile penalizatoare au ajuns uneori la un scor de, atenţie, 20.000 la sută”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, senatorul Zamfir.

Sursa citată ne-a dat un exemplu cutremurător din ţară, în care un bărbat a împrumutat cu ceva vreme în urmă suma de 4.000 de euro de la o astfel de instituţie, iar pentru că la un moment dat a avut dificultăţi în a-şi plăti datoriile, în care erau incluse şi dobânzile stipulate în contract, oricum mult mai mari faţă de cele percepute de bănci, a ajuns pe drumuri şi în continuare dator, pe viaţă. Concret, pornind de un împrumut de 4.000 de euro, suma i s-a înmulţit de atâtea ori din cauza dobânzilor penalizatoare generate de neplata ratelor, încât recuperatorii entităţii financiare l-au lăsat fără locuinţă şi mai are de plătit suma de 40.000 de euro.

Astfel, senatorul PNL de Braşov a strâns semnături de susţinere printre colegii parlamentari şi a formulat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, privind dobânda remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar. Zamfir susține că iniţiativa va fi dezbătută începând cu luna septembrie, în procedură de urgență, în Parlament.

Vrem să limităm dobânda penalizatoare a IFN-urilor ca să nu se mai ajungă la sumele aberante pe care le au de plătit, în final, împrumutații. La acest moment există un vid legislativ care trebuie corectat. Legea stipulează cum se face calculul dobânzilor penalizatoare între două persoane juridice, între două persoane fizice, dar nu şi între o persoană juridică şi una fizică, aşa cum este cazul IFN-urilor şi clienţii lor. Aşadar, dacă în cazul cămătăriei s-a putut interveni cu o lege specială, acelaşi act normativ ar putea fi transpus şi în cazul relaţiei cu IFN. Practic, noi dorim dorim ca nu doar dobânzile la credite să fie stipulate în contact, ci şi dobânzile penalizatoare, ultimele nefiind aduse în scris la cunoştinţa celui care vrea să împrumute bani prin intermediul IFN, dar şi acestea în anumite limite. Dacă acestea nu vor fi menţionate în contractul de împrumut, va fi aplicată dobânda de referinţă a BNR. Ca urmare, am stabilit că va fi stabilită o limită, la fel ca la împrumuturile între persoane fizice: dobânda penalizatoare nu va putea fi mai mare de 50 la sută faţă de dobânda legală. Spre exemplu, dacă un om va împrumuta o sumă de bani cu o dobândă de 10 la sută, dobânda penalizatoare nu va putea depăşi 15 la sută. Doar aşa vom putea opri nebunia la care s-a ajuns la IFN, care practică dobânzi şi de 9.000 la sută”, a precizat Daniel Zamfir.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare