[ViDEO] BRAȘOV. Se caută soluții pentru ca Spitalul de Neuropsihiatrie „de pe deal” să fie mutat, din cauza chiriei prea mari
Printre proiectele de hotătâre adoptate ieri de plenul Consiliului Județean Brașov, unul ne-a atras atenția în mod deosebit. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea împuternicirii managerului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov pentru negocierea chiriei, întocmirea și semnarea contractului de închiriere cu actualul proprietar, pentru imobilul (construcții cu terenul aferent) situat în Brașov, str. Mihai Eminescu nr.18, aflat în folosința Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.
Demersul este obligatoriu având în vedere că, în luna decembrie 2018, a expirat contractul de închiriere al spațiului folosit ca unitate spitalicească, iar noul proprietar al imobilului și-a dublat pretențiile financiare. Dacă până în decembrie 2018, Consiliul Județean plătea pentru acest spital suma de 5.000 de euro pe lună, acum se cer 10.500 de euro pe lună, o sumă împovărătoare pentru administrația județeană.
În aceste condiții, se pune problema identificării de noi spații pentru relocarea activității medicale de pe strada Mihai Eminescu.
Spital cu poveste
Povestea acestui spital începe pe la jumătatea secolului trecut, însă cu statutul de chiriaș la mai mulți proprietari, abia după anul 2011.
Imobilul de pe strada Mihai Eminescu nr. 18 este parte a Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Brașov. Spitalul este ridicat pe un teren de 819,72 metri pătraţi şi are mai multe corpuri. Pavilionul Central al spitalului, cunoscut în trecut şi ca Sanatoriul „Dr. Pohl”, a fost construit înainte de naţionalizare. Acesta a fost revendicat și câștigat de moștenitorul celui care l-a ridicat. Terenul, atelierul şi garajul spitalului, construcţii comune alipite Pavilionului Central şi construite odată cu acesta, înainte de naţionalizare, au fost moştenite tot de către urmaşul fostului proprietar. După naționalizare, au mai fost construite trei pavilioane în spital, care, firesc, nu au făcut obiectul revendicării, ci moștenitorul s-a folosit de dreptul de preemțiune și a cumpărat și restul imobilului, de la stat, cum se spune.
Astfel, în anul 2011, Consiliul Județean Brașov a devenit chiriaș, fiind încheiat contract în acest sens pentru o perioadă de cinci ani cu proprietarul. Contractul de închiriere a tot fost prelungit, prin acte adiționale, până în 31 decembrie 2018, cu mai mulți proprietari, aceștia schimbându-se succesiv în urma vânzării – cumpărării imobilului în cauză.
Pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a activității Spitalului de Neuropsihiatrie și având în vedere criza acută de spații cu care se confruntă adminsitrația publică județeană, consilierii județeni au votat în ședința de marți ca acest contract să fie încheiat de această dată doar pe o perioadă de doi ani, după ce managerul ajunge la o sumă rezonabilă cu proprietarul în privința chiriei. Între timp ar trebui identificate alte spații în care să fie mutată activitatea spitalului.
„În acest sens, am identificat un spațiu care aparține de Ministerul Apărării Naționale și facem diligențe astfel încât să putem muta secția de psihiatrie de pe strada Mihai Eminescu. Mai avem o unitate sanitară în această situație, cea de Pneumoftiziologie de la Stejeriș, spațiu care, la fel, este închiriat și ar trebui să găsim și acolo soluții pentru a face mutarea”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, la finalul ședinței.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.