[ViDEO] BRAŞOV. Scrutinul electoral de duminică vine cu noutăţi
„Omul cu tableta”, de fapt un sistem electronic care va permite monitorizarea votului în timp real şi va exclude votul multiplu, şi eliminarea unui interval orar restrictiv pentru solicitarea urnei mobile sunt printre noutăţile absolute ale scrutinului electoral din 5 iunie.
517.183 de alegători braşoveni sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi pentru a-şi desemna reprezentanţii în Consiliul Judeţean Braşov. Ca şi în cazul alegerilor din 2012, primarul va fi ales dintr-un singur tur, fiind desemnat cel care obţine cele mai multe voturi. În schimb, spre deosebire alegerile de acum patru ani, preşedintele Consiliului Judeţean nu va mai fi ales uninominal, ci va fi desemnat de consilierii judeţeni, în prima şedinţă de plen a mandatului 2016-2020. Prin urmare, fiecare alegător va primi câte trei buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliul Local şi unul pentru Consiliul Judeţean.
Premieră absolută: operatorul cu tableta
Scrutinul de duminică vine cu o noutate absolută. În secţiile de votare vor fi şi operatori dotaţi cu tablete conectate la Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) – sistemul instalat pe tableta pe care o foloseşte operatorul de calculator din secţia de votare. Acesta este doată cu o fantă în care se introduce documentul de identitate, care va fi scanat. Sistemul va identifica persoana, va indica prezenţa sau absenţa sa de pe lista permanentă de alegători şi va indica secţia de votare. În cazul persoanelor care nu au cărţi de identitate, ci buletine de identitate sau adeverinţe provizorii codul numeric va fi introdus manual în sistem. Dacă nu este pe lista permanentă, acesta va fi inclus, cu aprobarea preşedintelui secţiei de votare, pe lista suplimentară. De asemenea, în sistem trebuie introduse şi cererile pentru urna mobilă, care se pot face, tot în premieră, de sâmbătă dimineaţă până duminică seara.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Braşov, Claudiu Petra, a precizat că, pentru ca procesul electoral să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, operatorii au fost instruiţi începând încă din noiembrie anul trecut. „La începutul lunii mai, când au fost predate tabletele, a mai fost o sesiune de instruire. În această perioadă au avut loc la nivel naţional trei simulări, iuna chiar astăzi. Sâmbătă, va fi verificată funcţionarea tabletei în fiecare secţie de votare”, a precizat reprezentantul BEJ.
Puteţi vota doar „acasă”
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Au drept de vot cetăţenii domiciliaţi în România care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, precum şi cei ai Uniunii Europene.
Dreptul la vot nu poate fi exercitat de către debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Aplicaţia de pe tabletă va indica imediat dacă un cetăţean nu a împlinit încă vârsta de 18 ani sau dacă are drepturile electorale interzise.
Cetăţenii români pot vota pe baza actului de identitate, mai precis cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Toate aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării. Cetăţenii Uniunii Europene pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.
Fotografierea buletinului de vot e interzisă
Secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.
Alegătorii au acces în sala de vot în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot.
Fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în SIMPV. Candidaţii şi alegătorii au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot. În asemenea cazuri, identitatea celui în cauză se stabileşte de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare prin orice mijloace. În cazul în care contestaţia este întemeiată, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îl opreşte de la vot pe alegătorul contestat, consemnează faptul într-un proces-verbal şi sesizează autorităţile poliţieneşti.
După ce semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, alegătorul primeşte cele trei buletine şi ştampila cu menţiunea „Votat” şi poate intra în cabina de vot pentru a-şi exercita dreptul de vot.
Alegătorii votează separat în cabine închise, iar fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot constituie contravenţie.
Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Dacă alegătorul, din motive temeinice, nu poate să voteze singur, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.
Alegătorul va restitui ştampila cu menţiunea „Votat” şi i se restituie actul de identitate cu timbrul autocolant cu menţiunea „votat” (care în mod normal nu mai are ce căuta, de vreme ce s-a introdus sistemul electronic).
La vot multiplu, sună alarma!
„Prin SIMPV, practic, tentativele de fraudare prin vot multiplu vor fi imposibile şi va fi asigurată o informare exactă şi în timp real cu privire la prezenţa la urne.
Acest sistem a fost gândit şi creat pentru a creşte încrederea alegătorilor în procesul electoral. Un beneficiu major al implementării unui astfel de sistem informatic este că turismul electoral va fi împiedicat înainte de a-şi produce efectele. La scrutinele anterioare, o parte dintre alegători au mers la urne doar pentru a-și anula votul, de teamă să nu voteze altcineva în locul lor”, a mai spus Claudiu Petra.
Astfel, dacă SIMPV va arăta că alegătorul a mai votat o dată, la altă secţie, i se aduce la cunoştinţă acest lucru, iar preşedintele secţiei de votare îi va prezenta repercusiunile legale pe care le poate avea frauda electorală, adică închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea unor drepturi. Dacă alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei va lua legătura cu secţia la care respectivul cetăţean şi-ar mai fi exprimat opţiunea. Dacă la acea secţie nu apare vreo semnătură a alegătorului în cauză, preşedintele de secţie va permite exercitarea votului, iar pe tabletă va fi apăsat butonul „validat cu acordul preşedintelui”. Dacă însă preşedintele secţiei de votare apelate confirmă că există o semnătură în listele electorale în dreptul persoanei în cauză, alegătorul va putea vota doar dacă semnează o declaraţie pe propria răspundere, iar preşedintele de secţie va anunţa imediat Poliţia, care în câteva minute îl va vizita pe cel care ar fi votat de două ori.
Puteţi lăsa mesaje pe buletinul de vot, dar ştampilaţi un singur patrulater!
Buletinele de vot care vor cuprinde înscrisuri ale alegătorilor vor fi considerate voturi valabil exprimate la scrutinul din 5 iunie. Singura condiţie este ca ştampila cu menţiunea „VOTAT” să fie aplicată în interiorul unui singur patrulater. „Votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletin”, se arată în decizia Biorului Electoral Central (BEC). Totodată, votul va fi considerat valabil exprimat dacă ştampila aplicată depăşeşte limitele patrulaterului, „dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater”.„Este considerat vot valabil exprimat şi atunci când ştampila este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater” , se precizează în hotărâre.
În schimb, voturile vor fi declarate nule în condiţiile în care pe buletin nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, dacă buletinul/ştampila are alt model decât cel legal aprobat, dacă ştampila nu a fost aplicată în nici un patrulater, dacă ştampilă este aplicată în cel puţin două patrulatere inclusiv în situaţia în care „un patrulater a fost tăiat/anulat de alegător” şi dacă ştampila a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor fără să atingă vreunul.
Sursa video: HotNews
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.