[ViDEO] BRAȘOV-SĂCELE. Recensământul care răstoarnă toate teoriile despre comunitatea din Gârcini cu privire la numărul și etnia locuitorilor
Cu un an în urmă a fost înființat Grupul de Acțiune Locală (GAL) Gârcini, în ideea accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea zonei de la marginea municipiului Săcele. Dar mai întâi trebuia identificat grupul țintă, respectiv câți locuitori are comunitatea săceleană, mai ales că cifrele lansate în spațiul public de-a lungul timpului variau de la o declarație la alta, în funcție de interese, pentru că nimeni nu știa cu exactitate câte suflete trăiesc în cartierul Gârcini.
Recensământul comandat de GAL Gârcini și efectuat luna trecută vine să clarifice aceste aspecte, dar și să dărâme mitul potrivit căruia în județul Brașov, la Gârcini mai exact, se află cea mai mare comunitate de rromi, ba cu 9000 de locuitori, ba cu 12.000, ba cu 13.000.
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, ne-a prezentat astăzi rezultatele studiului desfășurat pe parcursul a șase săptămâni, din casă în casă.
Rezultate recensământ Gârcini
– număr de persoane 5.975 (marja de eroare sub 1%). 52,4% bărbați – 47,6% femei
– etnia declarată de reprezentant – 77,8% români, 15,6% țigani, 5,7% rom, 0,9% maghiar
– media vârstă – 22 ani. Peste 71% între 0 – 30 de ani. Peste 60 de ani – 4,5%. Între 0 – 17 ani sunt 52,2%
– 93,4% din persoanele peste 14 ani au carte de identitate
– 91,5 % au declarat că au vaccinurile făcute la zi
– 30,8% căsătoriți, 30,8% uniune consensuală (concubinaj), 34% necăsătoriți
– 63,4% din nașteri au avut loc până la împlinirea vârstei de 18 ani
– 66,8% cu vârste între 15-64 de ani au absolvit maxim 8 clase
– peste 45% dintre persoanele cu vârste între 15-64 de ani nu sunt încadrate pe piața formală a muncii
– la 45% dintre respondenți nu avem nicio informație legată de sursa de venit, doar 17,3% având selectată opțiunea „Salariu constant”.
Aceste cifre sunt esențiale pentru strategia de accesare de fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), nu mai puțin decât 7 milioane de euro, bani ce vor fi investiți mai ales în infrastructură.
Potrivit primarului Virgil Popa, prioritățile sunt: alimentarea cu energie electrică a cartierului, delimitarea zonei prin lucrări specifice (topometrie, cadastru), introducerea rețelei de apă și canalizare, apoi modernizarea străzilor și iluminatul public stradal. De asemenea, se dorește construirea unei băi comunale și a unui dispensar. Toate aceste lucrări ar putea fi demarate în anul 2019.
Pentru alte proiecte importante, administrația locală va încerca accesarea de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Construirea unei școli în cartierul Gârcini, investiție care s-ar ridica la 4 milioane de euro, precum și construirea de locuințe sociale, pe o suprafață de 4 hectare (pe locul fostei pepiniere) sunt doar două dintre necesitățile comunității care ar putea fi rezolvate cu bani primiți prin PNDL.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.