Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Primul oraș din România cu o strategie locală de încălzire la standarde europene. ProgRESsHEAT

 

În ședința Consiliului Local Brașov de vineri va fi supusă aprobării strategia pe termen lung a încălzirii în municipiu, practic cu orizont de timp 2020-2030-2050. Este un proiect inovativ, la standarde europene, o premieră printre unitățile administrativ teritoriale din țară, potrivit viceprimarului Costel Mihai.

Documentul, elaborat de Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov (ABMEE) prin Proiectul „progRESsHEAT”, a fost prezentat consilierilor locali marți ca să știe ce urmează să voteze, și prezintă o viziune privind viitorul sistemului de încălzire a municipiului reşedinţă de județ. Obiectivul principal este reducerea semnificativă a emisiilor de carbon în comunitatea braşoveană. Spre exemplu, până în anul 2020, ar trebui înregistrată o reducere cu 32% a emisiilor CO2 și scăderea cu 12% a consumului final de energie, iar până în anul 2050, societatea ar trebui decarbonată în proporție de 80 %. 

Scopul proiectului este în conformitate cu obiectivele Directivei privind Energia Regenerabilă, Directivei privind Eficiența Energetică și a Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor, care solicită Statelor Membre să dezvolte politici ambițioase cu privire la utilizarea surselor regenerabile de energie și a măsurilor de eficiență energetică pentru sistemele centralizate de încălzire și răcire.

Pentru realizarea acestei strategii, AMBEE a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 56.000 de euro. În Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei locale de încălzire în Municipiul Brașov 2020 – 2030 sunt prevăzute investiții totale de circa 70 de milioane de euro, pentru proiecte ce vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor, creșterea eficienței energetice și optimizarea rețelelor, respectiv dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

Cu ocazia prezentării, Costel Mihai a menţionat că la întocmirea bugetului municipalităţii pe 2018 s-a ţinut cont de această strategie, iar o parte din obiectivele care sunt recomandate a fi implementate în cadrul documentului vor începe încă din acest an.

„Este un document foarte important pentru municipiul Braşov, care pleacă de la o necesitate şi o utilitate mai mult decât logică, dar până la urmă şi obligativitatea noastră impusă atât de legislaţia în vigoare, cât şi de legislaţia europeană. Totodată, această strategie este un instrument necesar pentru anumite programe de finanţare naţionale şi europene. Vorbim de programul guvernamental al Ministerului Dezvoltării Regionale Căldură şi Confort care impune ca beneficiarii pentru anumite proiecte de finanţare să aibă o strategie aprobată. Strategia locală de încălzire este prima de acest fel realizată în România la standarde europene. Este realizată în integralitatea ei de specialişti europeni, coordonatorii tehnici fiind de la Universitatea Tehnică din Viena, specialişti din România, dar şi actori implicaţi în ceea ce înseamnă procesul de încălzire la nivel local”, a declarat viceprimarul Braşovului. (video 1)

El a adăugat că mai există strategii adoptate de alte UAT-uri, dar reflectă în mare parte părţi din texte de lege sau din alte regulamente.

Strategia locală de încălzire a municipiului Brașov este totodată un document necesar pentru programe finanţate prin Axa 1 a POR şi a programul elveţian de sprijin, pe care municipalitatea îl are în derulare. Este vorba despre o finanţare de 85% dintr-un proiect de aproximativ 24 de milioane de euro, pentru reabilitarea şi înlocuirea reţelei de transport şi distribuţiei în sistem centralizat, în cartierul Tractorul, unde există cel mai mare număr de abonaţi la sistemul centralizat de termoficare, o zonă care se află în extindere continuă datorită numărului mare de locuinţe care se construiesc aici. Conform noilor reglementări, este o zonă care poate fi declarată, într-un viitor apropiat, zonă de consum unitar în ceea ce priveşte sistemul centralizat, după cum a explicat viceprimarul.

La rândul său, directorul executiv al Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului din Primăria Braşov, Camelia Raţă, a precizat că beneficiul Strategiei locale de încălzire a oraşului este legat atât de protecţia mediului, cât şi în ceea ce priveşte costurile viitoare cu încălzirea.

„Dacă ţinem la calitatea vieţii în municipiul nostru, la reducerea costurilor cu energia în viitor, trebuie să ne gândim la un sistem care are posibilitatea să aducă energie regenerabilă în sistem. Această strategie vine cu calcule şi cu propuneri de energie regenerabilă, ca aport în scăderea costului şi creşterea calităţii vieţii în municipiul nostru şi reducerea emisiilor. Resursele propuse de noi în prima fază sunt energia provenită din panouri solare termice, aport apă caldă vară, şi pompe de căldură în cartierul Tractorul, ca un studiu pilot, având în vedere că există fonduri lansate guvernamental pentru susţinerea acestor soluţii inovative”, a explicat Camelia Raţă.  (video 2)

În studiul pentru elaborarea acestei strategii au fost identificate câteva bariere precum număr redus de consumatori, impactul asupra mediului al centralelor de apartament, lipsa de încredere în sistemul de încălzire centralizat, lipsa contorizării individuală, lipsa restricțiilor în alegerea unui sistem de încălzire (zone unitare) și discontinuitatea în furnizarea energiei termice.

Ca factori de impact s-a subliniat faptul că producția de cogenerare de înaltă eficiență cu investiții private funcționează bine, că municipalitatea este proprietarul rețelei de încălzire, vor fi investiții continue în rețele, se va face monitorizarea clădirilor publice, iar planul de acțiune pentru energie durabilă 2010–2020 prevede reducerea cu 32% a emisiilor CO2. 

În prezent, în sistemul centralizat al municipiului Brașov mai există aproximativ 6.300 de apartamente, iar pentru ca sistemul să fie eficient ar trebui cel puțin 11.500 de consumatori, potrivit directorului Serviciului Public Local de Termoficare Brașov (SPLT), Mircea Marin. (video 3)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button