[ViDEO] BRAȘOV. Primele autobuze electrice vor circula în oraș abia în anul 2020
Primarul George Scripcaru a semnat, astăzi, contractul pentru furnizarea a 32 de autobuze electrice cu lungimea de 12 m, a nouă stații de încărcare rapidă și a 32 de stații de încărcare lentă. Firma care va livra autobuzele și stațiile aferente este compania SOR Libchavy s.r.o., din Republica Cehă, care produce autobuze electrice, troleibuze și autobuze Diesel sub marcă proprie.
„Am semnat contractul pentru achiziția celor 32 de autobuze electrice, cu finanțare de la Agenția Fondului de Mediu. Licitația a fost câștigată de o firmă din Cehia, cea din China care a participat la rândul său neîntrunind toate cerințele. Cehii și-au asumat obligația ca primele autobuze să circule în Brașov în maximum nouă luni. Conform contractului, tot lotul de 32 de autobuze va trebui livrat în 18 luni. Chiar dacă pentru unii pare că mă tot repet, o voi spune de fiecare dată când am ocazia: pentru a avea un oraș mai prietenos cu mediul, una dintre cele mai bune soluții de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană este transportul în comun, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice este garanția unui aer mai curat pentru noi și copiii noștri”, a declarat primarul George Scripcaru.
Edilul a adăugat că aceste 32 de autobuze electrice sunt doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul municipalității pe următorii patru ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor.
„Suntem în discuții avansate cu Agenția Fondului de Mediu ca în locul celor 20 de autobuze electric-hibrid, unde nu am avut nici un ofertant, să lansăm o nouă licitație pentru achiziția de autobuze articulate, integral electrice, cu lungimea de 18 metri. Pe lângă această achiziție, Municipalitatea mai are, în diferite faze procedurale, achiziția a 51 de troleibuze, 20 de autobuze electrice și 10 autobuze hibrid, ceea ce înseamnă că, în următorii ani, cea mai mare parte a mijloacele de transport în comun care vor circula în Brașov vor fi ecologice. Dacă ținem cont și de celelalte investiții în sistemul de transport, cum ar fi: benzi dedicate, construire Park&Ride, construire terminal Gară, cu siguranță ne vom atinge obiectivul asumat, iar în 2023, vom avea un oraș care va dispune de un sistem de transport în comun performant și ecologic”, a precizat primarul.
Valoarea contractului este de 75.550.720 de lei fără TVA. În cadrul acestui proiect, pe lângă cele 32 de autobuze electrice, mai sunt în plan de achiziționat alte 20 de autobuze ecologice, inițial trecute în documente din categoria hibrid, pentru care este așteptat avizul APM de a lansa o nouă licitație, însă s-a intervenit pentru ca și acestea să fie achiziționate tot dintre autobuzele electrice și a stațiilor aferente. Totul prin finanțare nerambursabilă, de la Agenția Fondului de Mediu, în valoare de 109.600.000 de lei, contribuția Municipalității fiind de 27.550.000 lei din bugetul local.
Cele 32 de autobuze care vor fi livrate de firma din Cehia au o lungime de 12 m, cu trei uși duble de acces pasageri, podea joasă integral, rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități, suspensie cu funcție de înclinare a vehiculului în stație, capacitate 102 călători, din care 35+1 pe scaune.
Potrivit producătorilor, motoarele electrice bateriile de tracțiune au autonomie de cel puțin 200 km, iar ca timp de utilizare, dacă sunt corect exploatate, este de peste 5 ani. Garanția autobuzelor este de 5 ani sau 500.000 km (condiția care se îndeplinește prima), inclusiv pentru bateriile de tracțiune.
Autobuzele vor fi livrate împreună cu două tipuri de stații de încărcare, una lentă în garaj, unde va fi instalată câte o stație pentru fiecare autobuz, și o stație pentru încărcare rapidă, în capăt de linie și la Garaj, unde vor fi nouă stații: Gara Brașov, Independenței, Panselelor, Rulmentul, Saturn, Stadionul Municipal, Timiș-Triaj, Triaj și Garaj. Încărcarea rapidă se realizează prin intermediul pantografului montat pe autobuz.
Municipalitatea are în plan achiziționarea și a altor mijloace de tranpsort ecologice.
– Proiect depus de municipalitate pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de la UE, prin POR, aflat în faza de evaluare, pentru achiziția a 25 de troleibuze articulate (18 m) și 10 autobuze hibrid.
– Proiect cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulat în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziția a 26 de troleibuze articulate (18 m), unde am semnat deja contractul de achiziție, în data de 1 iulie, cu compania poloneză Solaris.
– Proiect cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulat în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziția a 12 autobuze electrice de 18 m, procedură aflată în faza de evaluare a ofertelor. Au fost depuse 3 oferte: S.C. New Kopel Car, cu susținerea Shlomo Motors Ltd. Israel, importatori ai autobuzelor electrice marca BYD; Asocierea BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. İML. İTH. VE İHR. A.Ş.; producătorul polonez SOLARIS BUS & COACH.
– Proiect cu finanțare nerambursabilă de la UE, derulat în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziția a 8 autobuze electrice de 12 m, precum și 3 stații de încărcare rapidă și 8 stații de încărcare lentă, achiziție pentru care a fost lansată licitația, termenul de depunerte a ofertelor este 21 august. Valoarea estimată este de 22,5 milioane de lei.
În total, vor fi 133 de mijloace de transport ecologice, din care 51 de troleibuze, 72 de autobuze electrice și 10 hibrid.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.