Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Primarul George Scripcaru propune stimulente financiare pentru sprijinirea creșterii natalității. Consilierii PSD îl acuză de „furt de idei”

 

Nu este nici o noutate în faptul că, pe lângă bucuria imensă provocată de venirea pe lume a unui copil, cheltuielile cu întreținerea noului-născut pot fi copleșitoare pentru unele familii. Nu este exclus ca teama că-i va destabiliza financiar să-i facă pe unii să amâne tot mai mult un astfel de moment, care ar trebui să fie unul fericit de altfel. Statisticile pe această temă din ultimii ani pot susține această teorie. 

Aspectul a fost sesizat și de factorii implicați în comportamentul societății brașovene, precum administrația publică locală sau politicicieni.

Astfel, cu argumentul „municipalitatea sprijină creşterea natalităţii din Braşov”, în conferința de presă susținută astăzi am fost anunțați de primarul George Scripcaru că, în şedinţa Consiliului Local Brașov din data de 15 noiembrie, va prezenta spre aprobare proiectul de hotărâre privind acordarea unor tichete în valoare de 1.500 de lei pentru cetăţenii municipiului Braşov care devin părinţi începând cu 1 ianuarie 2019.

Conform estimărilor pe care le-am făcut în momentul elaborării Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Braşov până în 2030, rata natalităţii la Braşov, din păcate este în continuă scădere, dacă analizăm strict numărul braşovenilor care devin părinţi. Am făcut o analiză pe ultimii 3 ani, 2015, 2016, 2017 şi am constatat că numărul de naşteri din 2015 până în 2017 a scăzut cu aproape 12%. Dacă am extinde analiza pe şi mai mulţi ani am constata că procentul este mult mai mare. Este evident că această scădere afectează, pe termen lung, într-un mod negativ dezvoltarea oraşului nostru. Tocmai de aceea voi propune Consiliului Local ca, începând cu 2019, să sprijinim toţi braşovenii care vor deveni părinţi după data de 1 ianuarie, cu un pachet tip tichet în valoare de 1.500 de lei. Această sumă reprezintă necesarul pentru primele 3 luni de viaţă ale unui bebeluş. Trebuie să recunosc că m-am inspirat în acest proiect din rezultatele foarte bune pe care le avem cu programul #primul ghiozdan#, care pentru mulţi braşoveni a reprezentat un mare ajutor la începerea anului şcolar. Sper să reuşim să oprim această scădere a numărului de naşteri şi să avem tot mai mulţi braşoveni care devin părinţi sau care au mai mulţi copii”, a declarat primarul George Scripcaru.

Așadar, tichetele valorice s-ar acorda la fiecare naștere la Brașov, în următoarele condiții: cel puțin unul dintre părinți sau părintele singur să aibă domiciliul stabil în municipiul Brașov, iar nașterea să fie înregistrată într-o maternitate din municipiul Brașov. Fac excepție persoanele care, din motive de forță majoră, au născut în altă localitate. Și acestea vor beneficia de aceste tichete valorice. Dosarul cu actele doveditoare trebuie să fie complet la depunere, nu mai târziu de termenul de 60 zile calendaristice de la data nașterii copilului sau copiilor.

Suma propusă în proiect a fost stabilită după o analiză a necesităților stricte pentru un bebeluș în primele trei luni de viață, conform sursei citate. 

Astfel, tichetele nu pot fi folosite de părinți decât pe articole necesare îngrijirii micuților, precum îmbrăcăminte, scutece, biberoane, lucruri pentru igiena corporală, ceaiuri și lapte praf.

Estimativ, valoarea alocației bugetare anuale s-ar ridica la 3 milioane de lei, în condiţiile în care s-a luat în calcul o medie de 2.000 nașteri, anual, la nivelul municipiului Brașov, iar părinţii au domiciliul în Braşov.

Stimulentul financiar se acordă o singură dată pentru fiecare nou născut, iar plata se va face începând cu luna următoare depunerii cererii.

 

Consilierii PSD se revoltă

Aflând în scurt timp despre acest proiect, consilierii locali PSD Brașov s-au revoltat, nu atât asupra inițiativei, pe care cu toții o consideră necesară, cât asupra asumării acesteia de către edilul brașovean, acuzându-l pe primar de „furt de idei”, în condițiile în care o propunere similară a fost lansată public cu aproape o lună în urmă de Lucian Pătrașcu, președintele Organizației Municipale Brașov a PSD, Lucian Pătrașcu.    

Brașovul are nevoie de inițiative care să îmbunătățească viața locuitorilor ei. Aceste idei pot veni chiar de la cetățenii ei sau de la cei pe care i-au ales să-i reprezinte. Între acești aleși ar trebui să existe o strânsă colaborare pentru ca inițiativele care pot avea efecte pozitive să fie aplicate. Colaborare nu înseamnă, însă, furt de idei. Să fi rămas domnul primar fără idei sau fără memorie? George Scripcaru a anunțat azi că s-a gândit că natalitatea în Brașov este în declin, așa că va propune o primă pentru nou născuți. Exact ceea ce a propus public președintele Organizației Municipale Brașov a PSD, Lucian Pătrașcu, printr-un comunicat din 12 octombrie. Exact aceleași argumente, același cuantum…”, precizează social democrații tot printr-un comunicat de presă transmis cu puțin timp în urmă. 

 

A fost ideea DAS-ului!

Contactat pentru un punct de vedere la această acuzație din partea consilierilor PSD, primarul Scripcaru a replicat: „Dacă au avut aceeași idee, foarte bine! Pentru comunitatea noastră cel mai important lucru este să găsim soluții la problemele pe care le are. Aici nu poate fi vorba de nici un furt de idei. Cum am spus, proiectul face parte din Strategia de Dezvoltare a Municipiului Braşov până în 2030 și, după o consultare cu Direcția de Asistență Socială, care a pus în discuție acest aspect cu mai multă veme în urmă, pentru că problemele sociale fac obiectul de activitate al acestui serviciu, acum doar am detaliat și am transformat totul în proiect”.

 

Natalitate în scădere 

În referatul de specialitate atașat proiectului sunt prezentate datele statistice analizate privind situația natalității la nivelul Municipiului Brașov. Astfel, s-a constatat că numărul copiilor născuți vii, ai căror părinți au domiciliul pe raza municipiului și care au solicitat acordarea unor beneficii/prestații sociale (constând în acordarea indemnizației pentru creșterea copilului și a alocației de stat pentru copii), a scăzut, în sensul că pe raza municipiului, în ultimii 3 ani, s-au înregistrat, în anul  2015, 2.205 de nou-născuți cu părinţi din Braşov, dintr-un total de 6.156 de naşteri, în anul 2016, 2.121 de nou născuți cu părinţi din Braşov, dintr-un total de 6.350 de naşteri, iar în anul  2017 au fost doar 1.969 de nou născuți cu părinţi din Braşov, dintr-un total de 6.350 de naşteri.

citiți și

BRAŞOV. Lucian Pătraşcu propune stimulente financiare de până la 1.500 de lei pentru fiecare nou-născut


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button