Politic

[ViDEO] BRAȘOV. PMP continuă campania „Alegem primarul în două tururi”. GALERIE VIDEO

 

Revenirea la sistemul de alegere a primarului unei localități în două tururi, dacă acesta nu obține mai mult de 50% din voturile valabil exprimate în primul tur, este și în atenția Partidului Mișcarea Populară. 

Președintele PMP, Eugen Tomac, a venit vineri la Brașov pentru a susține campania „Alegem primarul în două tururi”, coordonată la nivel județean de Costel Mihai, președintele filialei județene. 

Acțiunea are deja un istoric. În 2015, PMP a depus un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, însă a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. După cum a declarat Tomac, PMP a depus și anul acesta un proiect legislativ în acest sens.

Până la dezbateri, însă, se adună și semnături din partea cetățenilor care să le susțină inițiativa. Această campanie a PMP se va desfăşura până la strângerea a un milion de semnături. Popularii sunt optimiști că acțiunea va avea succes, având în vedere că până  la această oră sunt deja liste cu peste 700.000 de semnături, potrivit sursei citate.

în continuare, echipele PMP Brașov vor împărţi pliante în care sunt prezentate situații de primari care au fost aleşi de sub 10% dintre cetăţenii cu drept de vot din localitățile respective, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot. 

„În prima parte a campaniei derulate la Brașov, membrii ai organizației de tineret au mers pe stradă și au vorbit cu brașovenii în acest sens, care este o chestiune firească, de normalitate, în orice democrație. Zilele acesta am trecut la al doilea pas al campnaiei, amplasând un cort în oraș, pentru a putea strânge semnături de la brașoveni, cort cu care în perioada următoare ne vom muta în în mai multe cartiere ale Brașovului, pentru a le explica cetățenilor de ce este important să sprijine această acțiune civică a PMP”, a declarat Costel Mihai.

„Am venit la Brașov împreună cu colegul meu, deputatul Constantin Codreanu, pentru a transmite mesajul nostru de la cortul PMP. Campania este un exercițiu necesar pentru societatea românească, în primul rând pentru că avem în România primari aleși cu 9% din numărul total de alegători. Democrația suferă și în aceași timp, cred că în țară avem peste 2.000 de localități care nu au accesat nici un euro de la UE pentru că primarii sunt ineficienți, iar cetățenii nu au instrumente suficiente pentru a-i sancționa, pentru că de obicei primarii, cu ajutoare de la stat sau cu alte facilități, reușesc să-și mențină acest monopol și comunitatea este condamnată la subdezvoltare”, a declarat Eugen Tomac.

El a făcut referire și la acțiuni similare desfășurate de alte partide și entități civire din țară, precum USR. 

„Ne bucurăm că și alții s-au raliat acestei acțiuni, acesta a fost și scopul nostru. Legea este deja în Parlament, dar campania are rolul de a transmite un mesaj din partea societății către politicieni și în același timp de a trezi societatea pentru o dezbatere cu privire la acest subiect, pentru că alegerile sunt peste doi ani”, a precizat popularul Tomac.  

citiți și

Campania „Oameni noi în politică” a început și la Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button