Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Planetariul de la Zoo va primi numele cosmonautului brașovean Dumitru Prunariu. GALERIE FOTO și VIDEO

  • planetariu2.jpg
  • planetariu1.jpg
  • 20190721_145507_270232.jpg
  • 20190721_141428_270230.jpg
 

Ideea i-a venit primarului George Scripcaru, după ce s-a încheiat evenimentul festiv organizat duminică la Planetariul din Brașov cu ocazia aniversării a 50 de ani de la prima aselenizare, Neil Armstrong fiind primul om care a călcat atunci pe Lună.  

Singurul cosmonaut român care a ajuns în Cosmos până acum, Dumitru Prunariu, a fost și el prezent duminică la Planetariu, alături de ambasadorul SUA la București, Excelența Sa Hans Klemm, la prezentarea în pemieră în România a filmului „CAPCOM GO! The Apollo Story”, un documentar despre misiunea Apollo – programul american de explorare a spaţiului.

„Sunt foarte impresionat de acest Planetariu. Se află la doar câteva sute de metri de locul în care m-am născut şi nu mă gândeam că aici, la Braşov, va fi o structură atât de importantă construită şi finalizată. Filmul este extraordinar, aselenizarea a reprezentat un pas imporant pentru omenire, unul istoric. (…) Este un început care s-a produs acum 50 de ani, va continua peste cinci ani, tot cu Luna, şi, undeva peste 20 de ani, cu planeta Marte. Dacă mă întrebaţi dacă aş mai zbura în spaţiul cosmic, aş spune da. Dacă mă întrebaţi dacă aş vrea să mă duc pe Marte, probabil că aş spune nu, dar m-aş duce pe Lună. Primul cosmonaut al Americii, John Glenn, care a zburat a doua oară pe Lună la vârsta de 77 de ani, a făcut-o cu succes, la bordul staţiei orbitale. Eu mai am 10 ani până la acea vârstă”, a declarat Dumitru Prunariu.

E.S. Hans Klemm s-a arătat și el impresionat de Planetariul de la Zoo Brașov, iar în discursul său despre evenimentul aniversar a subliniat că aselenizarea este, de fapt, o reușită a întregii omeniri.   

„Celebrăm 50 de ani de la primul pas făcut de americanul Neil Armostrong pe Lună. Deşi au fost implicate munca, tehnologia, ingeniozitatea și resursele din SUA, ceea ce s-a întâmplat atunci a reprezentat, de fapt, un pas făcut de umanitate, prin capacitatea rasei umane de a trimite un om pe Lună. Eram copil în 1969, când s-a produs acest mare eveniment, dar îmi amintesc că membrii echipajului au vizitat multe țări după acel moment și oriunde au ajuns, fie că a fost Africa, Asia, Europa sau America Latină, oamenii îi felicitau, spunându-le «Am reușit!». Adică noi, omenirea, nu un stat anume”, a precizat diplomatul american.

La final, primarul George Scripcaru a punctat: „Pentru noi, acesta este un loc foarte important. Ne-au trebui două luni să facem acest planetariu funcțional, pentru că nu a fost ușor să găsim specialiști care să-l exploateze. Dar acum mă bucur să fim aici, împreună cu primul român ajuns în Cosmos, Dumitru Prunariu, dar și alături de reprezentantul statelor care au susținut programul de aselenizare Apollo. Propunerea mea este ca acest planetariu să poarte numele lui Dumitru Prunariu, cu atât mai mult cu cât este și brașovean. Consider că merită o astfel de onoare”.

Edilul brașovean și cei doi oaspeți de seamă la eveniment și-au pus semnăturile pe două tricouri cu sigla Planetariului, unul fiind apoi expus pe holul obiectivului, iar altul va fi scos la licitaţie pentru o cauză nobilă, după cum au precizat reprezentanţii Primăriei Braşov. 

De precizat este că documentarul „Capcom Go! The Apollo Story”, realizat special pentru proiecţii în planetarii, va putea fi vizionat de public timp de o lună la Brașov. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button